Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Sa starcima se posvađao ZBOG STUDIJA i razbio zdjelu: Optužili ga za psihičko nasilje, a platio je i finu kaznu...

Završetak srednje škole i odabir budućeg studija zna biti stresno razdoblje kako za maturante, tako i za njihove roditelje.

9. srpnja 2020 13:54
Sa starcima se posvađao ZBOG STUDIJA i razbio zdjelu: Optužili ga za psihičko nasilje, a platio je i finu kaznu...

Sa starcima se posvađao ZBOG STUDIJA i razbio zdjelu: Optužili ga za psihičko nasilje, a platio je i finu kaznu... Foto: MojFaks

Ako niste jedan od onih sretnika koji od trenutka upisa srednje znaju gdje će nakon nje, morate se pripremiti da će odabir fakulteta i budućnosti (kako mnogi stariji kažu) biti zahtjevan proces. 

...Pitali smo vas: je li bolje otići u drugi grad na studij ili ostati \'kod kuće\'?...


Zbog neodlučnost, ponekad i nezainteresiranosti nismo sigurni koga bismo trebali slušati. Jesu li roditelji oni koji znaju najbolje za nas, jesu li to izvješća s hrvatske burze koja će nam reći kojih zanimanja je previše ili je pak to neka strast potisnuta u nama koju trebamo prepoznati i slijediti? Na kraju kada i odaberemo studij, vrlo vjerojatno je da neće biti u rodnom gradu, što pogotovo na prvoj godini predstavlja dodatni trošak roditeljima. Potrebno je pronaći prijevoz,  smještaj, imati osiguran početni džeparac dok se ne počnu obavljati studentski poslovi, a sve to zna biti teško iskomunicirati sa starijima. Kako razgovori o studiju mogu poći krivo, pokazuje i jedan slučaj iz Bjelovara.


...Kako izgleda odlazak studenta na fakultet u drugi grad...


Naime, kako piše Bjelovar.live 22-godišnjak (J.A.) nepravomoćno je osuđen zbog nasilja u obitelji koje je počinio nad svojim roditeljima. Kako stoji u presudi Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u Križevcima, mladić je početkom prošle godine oko 14.30 sati sjedio za stolom s roditeljima i tetkom, a tema je bila njegov studij u Rijeci.

Razgovarali su o njegovom povratku na studij, troškovima cijele priče i prijevozu stvari. Međutim, mladiću se ta tema nije svidjela pa je u jednom trenutku ustao od stola, zgrabio staklenu zdjelicu s grickalicama, podigao je u zrak i pustio da padne na pod pri čemu se razbila. Otac je pozvao policiju. Mladić je ubrzo priveden te je prenoćio u policijskoj postaji.

Sud je njegov čin okarakterizirao kao psihičko nasilje jer je njime uznemirio svoje roditelje. Okrivljeni mladić u svojoj pisanoj obrani se ispričao zbog svog ponašanja navodeći kako je tada bio nervozan zbog skorog izlaska na ispit. Događaj je shvatio kao upozorenje te će se truditi biti savjestan i odgovoran. Svejedno, sud ga je za počinjeni prekršaj nagradio s novčanom kaznom u iznosu od 600 kuna, piše Bjelovar.live


...Dvije studentice pokazale su nam kako se udobno smjestiti u novoj sobi – korak po korak... 


Sudeći po ovome slučaju, neke teme zaista se ne trebaju "otvarati" za stolom.  

A.Z.
izvor: Bjelovar.live
foto: Shutterstock By Jack Jelly