Mojfaks.hr u Nakon predavanja

O da, seksaju se u studentskim domovima: studenti nam otkrili kako i kada to rade kad nema privatnosti

Useljavanjem u studentski dom, student gubi jedan veliki dio svog prijašnjeg života. Osim prijatelja, sigurnosti obiteljskog doma i ustaljenih navika, tu je i privatnost, pogotovo za one koji iz vlastite sobe odlaze u dijeljenu.

14. listopada 2016 16:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S cimerima se možeš i ne moraš slagati, ali činjenica je da su oni ondje, često i u situacijama kad bismo radije bili sami ili u boljem društvu. Kolege u ljubavnim vezama sigurno znaju o čemu pričamo.

Kad ih tjeramo zbog rokova – shvatit će, ali što kad je seks u pitanju?


Studentska soba za studenta nije samo spavaonica već i kuhinja, učionica te soba za zabavu i okupljanje, stoga je najbitnije razviti strpljenje i međusobnu toleranciju među cimerima.

Bitno je prilikom useljenja s cimerom/icom dogovoriti neka temeljna pravila: ona koja se tiču privatnosti u doba ispita/kolokvija, čišćenja sobe i mogućnosti zajedničkog korištenja nekih predmeta poput fena, kako višak takvih ne bi radio nepotrebnu gužvu u sobi. Iako se o tome ne govori i ne piše mnogo, dogovor među cimerima mora se postići vezano i uz privatnost i osamu, kada bismo se radije družili s partnerom/icom.

Znamo da će i najgori cimeri popustiti kada je u pitanju učenje za ispit, no kako će prihvatiti naše ljubavne partnere i potrebu da s njima budemo u privatnosti?


Treća osoba u sobi može boraviti samo ako svi zajedno dobro funkcioniramo, no bitno je zapamtiti da je svakog gosta tri dana dosta. Povremeno gledanje filma je ok, ali dijeljenje kreveta s dečkom ili djevojkom dok je cimer/ica u krevatu do/nad, uopće nije zabavno.

Sigurnosne provjere na niskom su nivou


S obzirom da sigurnost i sigurnosne provjere u domovima nisu na nivou (studentskim domovima “Šara” i “Cvjetno” patrolira jedna osoba koja naravno da ne stigne strogo i temeljito provjeravati tko je sve s kime u sobi te, kako savjetuju kolege, “ukoliko budete dovoljno tihi, možete imati 15 ljudi 3 mjeseca u svojoj sobi”), posjete u studentskim sobama i nisu tako rijetke. Iako se najčešće radi o prijateljskim i rodbinskim vizitama,  nije isključen posjet dečka ili djevojke. No, što u takvim situacijama s cimerom/icom i privatnosti koja nam je nužna?

Savjet kako postići dogovor o privatnosti s cimerima i kako je seks u studentskim domovima reklo nam je nekoliko studenata iz različitih domova.

Ovdje treba napomenuti da je istraživanje ove teme izazvalo negativne reakcije među mnogim kolegama, koji će, sigurni smo, s interesom ipak pročitati ovaj članak. Srećom da smo za potrebe pisanja istog ipak našli nekoliko studenata i studentica koji upražnjavaju ovu normalnu aktivnost koju ne bi trebalo tabuizirati. Zahvaljujemo im na izjavama.

Potplaćivanje cimera uvijek pali


Svi smo mi samo ljudi, i naravno da će čak i najgori cimeri shvatiti kad “gori pod petama”. Osim korištenja prilike kad cimer ode kući ili je na predavanjima, u izlasku, knjižnici ili teretani, potplaćivanje također funkcionira. “Daš cimeru 15 kuna za ručak i pivo i miran si sat vremena”, rekao nam je jedan kolega u odgovoru na pitanje kako on rješava problem potrebe za privatnošću.


Pa obično sam koristio vrijeme kada nije bilo cimera u sobi (kada je bio u posjeti doma ili kada je bio vani), a oko dogovora najčešće nije bilo problema, sve je to stvar protuusluge, kada je njemu trebalo, ja sam se micao iz sobe”, objasnio nam je drugi kolega.

Hm. Sve ovisi o cimerici, imala sam dosad dvije koje su jako često išle doma pa nije bilo potrebe za ikakvim dodatnim dogovorima i dvije koje nikad nisu išle doma”, prisjetila se jedna kolegica.”S jednom od njih sam se bez problema dogovarala i ostavljale smo jedna drugoj praznu sobu po potrebi, a druga u godinu dana nije izašla iz sobe ni jednom kad mi je trebalo... budući da sam u vezi na daljinu, to je bio problem pa sam se snalazila na sve moguće načine”, požalila nam se sugovornica.

Kako biti dovoljno tih?


Osim fizičkog izbacivanja cimera iz sobe, problem je i najčešće slaba zvučna izolacija zidova u studentskim domovima zbog čega je potrebno biti dovoljno tih. Kako bi osigurali diskreciju po ovom pitanju, studenti koriste brojne trikove.

 “Moraš pazit\' na svaki zvuk jer se sve čuje. Najbolje je malo odmaknuti stol od kreveta jer se zna čuti glasno udaranje. Ako nema druge alternative ili ako ste lijeni, uzmite onu deku koji ste dobili, stavite ju na pod i UDRI (za drugo niti nema funkciju)”, u šali dodaje jedna sugovornica.


Nekima diskrecija uopće nije bitna pa se ni ne trude biti tihi. Kolega F.O. koji je neko vrijeme proveo na studentskoj razmjeni u Njemačkoj (na koju je otišao sa svojom djevojkom), prepričao nam je svoje iskustvo iz “bijeloga svijeta”.

Bio sam s djevojkom na razmjeni u Njemačkoj. Svatko je dobio svoju sobu. Ja sam svoju iznajmio (balkanska posla) i živio s curom. To je znatno olakšavalo spolno općenje. Dijelili smo zid samo s jednim, k tome stidljivim, susjedom pa nije bilo prevelikih problema, sve druge sobe su bile iza tuševa i wc-a”, kaže ovaj student. “Ili pokušaš biti tiho u rano jutro ili pustiš Nine Inch Nailse u bilo koje drugo doba dana. Nekad zaboraviš ključ u kuhinji tijekom večere pa ti ujutro jedan od susjeda upada u sobu dok radiš \'ptice i pčele\'. Opušteno”, prepričava nam.

Ako si okej s ljudima s kojima dijeliš život u domu, seks je posve normalna stvar. Osim ekstremnom katoliku koji je dijelio sobu s najglasnijim parom u domu. Čulo ih se i u kuhinji. Ručaš i čuješ kako Klaudi uživa, a u kuhinju upada ekstremni katolik koji je već i odustao od mrmljanja na njemačkom, ali ne može biti u svojoj sobi jer mu je preglasno. Osobno, draži su mi bili njih dvoje glasnih nego par ispod koji se svađao na nekom čudnom jeziku svaki drugi dan. Seks je super. Budite super svuda. Osim u kuhinji. Tamo jedeš”, poručio je za kraj.