Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Šest znanstveno dokazanih načina da pobjediš tremu prije ispita

Zvuk asistenta koji hoda po predavaonici ili profesora koji sjedi za svojim stolom i lista novine, zvuk sata koji otkucava, tvog srca koje u nervozi lupa, šuškanje papira, škripanje olovaka, uzdasi drugih kolega... Nekim studentima stres prije i tijekom ispita predstavlja veliki problem.

8. lipnja 2016 17:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Drugi pak studenti kroz ispitne torture prolaze naizgled lako, bez puno paničarenja i znoja. Iako je za ovakav stav potrebno puno vježbe i pripreme, ali i svojevrsni karakterni sklop, postoje laka i brza rješenja za sve vas koji paničarite prije ispita, a koja ne zahtijevaju mnogo pripreme i vježbe jer iskreno, za to više baš i nemate vremena.

Ovo je nekoliko znanstveno dokazanih trikova koji vam mogu pomoći prilikom polaganja ispita.


foto: Pinterest

Duboko udahnite


U stresnim situacijama ili pod pritiskom, mozak preplave hormoni poput adrenalina i kortizola. U mnogim slučajevima ovo će potaknuti ljude da ubrzaju jer im se čini da imaju manje vremena na raspolaganju nego što ga doista imaju.

Znanstvenici su otkrili poveznicu između emocija i otkucaja srca: što ste pod većim stresom, srce će vam brže udarati. No, tijelo često same ubrzane otkucaje srca interpretira kao stres što može dovesti do eskalacije. Ako se samo na trenutak zaustavite i duboko udahnete, usporit ćete otkucaje srca, hormone koji tijelu signaliziraju da ste pod stresom, a vi zauzvrat nećete početi brzati sa svojim odgovorima i mislima tijekom ispita.

Pročitajte pitanje dvaput – bez kemijske u rukama


Jedna od najčešćih pogrešaka na ispitima je pogrešno čitanje pitanja. Ponovno čitanje zvuči toliko banalno, ali zapanjujuće je koliko lako možemo pogriješiti. Studenti koji su kompulzivnije prirode trebali bi odložiti kemijsku olovku što će spriječiti potrebu da brzo pročitaju pitanje i što prije napišu odgovor.


foto: Pixabay

Sjetite se ponavljanja: jeste li odgovorili na slično pitanje ranije?


Čak i ako vam se učini da ne znate odgovor na pitanje, prisjećanje uspješnog misaonog procesa može vas dovesti do odgovora. Ovo je moguće jer će vas potaknuti na učinkovito promišljanje o problemu s kojim ste suočeni umjesto na paničarenje. Ovaj koncept o razmišljanju o načinu na koji razmišljamo (metakognicija) je jedan od najučinkovitijih načina da poboljšamo samosvijest i samokontrolu.

Što bi vaš profesor rekao?


Psiholozi znaju za Dunning-Krugerov efekt koji objašnjava situaciju kad početnici precjenjuju svoje mogućnosti pa su manje svjesni svojih ograničenja. Profesori mogu doskočiti ovome problemu tako da studente zamole da se stave na mjesto neke starije i mudrije osobe. Zapitajte se što bi vaš profesor rekao i kako bi odgovorio na to pitanje – sigurno će vam pomoći da dođete do neke sasvim nove perspektive.


foto: Pixabay

Bolje je nagađati odgovor nego ostaviti prazninu ili ne zaokružiti


Ako ne napišete ništa garantirano padate ispit stoga zašto barem ne probati, pogotovo ako nemate što izgubiti? Jedina situacija u kojoj ovo nije primijenjivo jesu ispiti na kojima za netočne odgovore možete dobiti negativne bodove.

Ne opterećuj se previše


Male doze stresa i nervoze mogu poboljšati naše performanse, ali u većim količinama vrijedi baš suprotno – prestat ćete razmišljati jasno i koncizno. Jedan od pokazatelja osobe pod velikim stresom je razmišljanje u ekstremima. Ovo može uključivati fraze kao "Moram dobiti sve bodove na ovom testu" ili "Moram napisati barem četiri stranice odgovora na ovo pitanje".


foto: Shutterstock

Ovakvo sve-ili-ništa razmišljanje ne pomaže stoga pokušajte biti nježniji i popustljiviji prema sebi tijekom ispita. Koristite fraze kao što su "ponekad", "mogao/la bih" i "možda to i napravim". Na primjer: "Mogao/la bih napisati četiri stranice odgovora na ovo pitanje, ali vremena je malo pa bolje da sažmem i skratim i krenem dalje."

Sretno!

L.B./izvor: The Guardian
foto: Pixabay

Još vijesti