V.K. u Nakon predavanja

Ljetovanje ili obrazovanje? Pitali smo hrvatske studente imaju li novca za more: 'Školarina mi je prioritet, nikakvo sunčanje...'

Ljetni ispitni rokovi u punom su jeku. Nakon stresa koji studenti trenutno prolaze, zasigurno razmišljaju o odlasku na more kao kratkotrajnome odmoru. No, sa studentskim budžetom to zna biti posebno kompliciran zadatak: kako raspodijeliti financije između školovanja i odmora?

18. lipnja 2021 14:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Inspirirani objavom sa Ispovesti u kojoj je autorica izjavila da je "uplatila svoje more na račun fakulteta", upitali smo studente kako oni raspolažu novcem i imaju li dovoljno za obje stavke - troškove studiranja i svakodnevnog života u tom periodu i malih životnih luksuza, kao što je ljetovanje.


Prema izjavama naših sugovornika, školovanje im je uvijek prioritet nad morem, ljetovanjem i odmorom, ali ima i sretnika koji se tijekom ljeta vraćaju kući, na more, te na taj način bez dodatnih troškovai uživaju u blagodatima ljeta i sunca na obali.


Razgovarali smo sa studenticom koja studira Turistički i hotelski menadžment na Libertasu. Dolazi iz Dalmacije pa joj je ljetovanje zapravo povratak kući. "Sama se financiram i pošto živim na moru, ne moram štedjeti za to", kaže kroz smijeh. No, ima jasno definirane prioritete i planove za svoju budućnost. "Trenutno radim na dva posla, pa jedva rasporedim vrijeme za tuširanje, a gdje tek za more", šali se studentica, no ubrzo prelazi na stvar. "Kako bih mogla komotno odraditi oba posla, nemam nikakve ECTSe za prijenos, sve sam položila u roku zbog posla", kaže za MojFaks.


Studentski poslovi kao način da se pomogne roditeljima


Razlog zbog kojeg radi čak dva posla nije samo zarada koju će potrošiti na izlaske ili luksuze. "Pokušavam uštedjeti za neko putovanje u rujnu, ali generalno sve sama plaćam. Do sada su mi financijski pomagali i moji roditelji, no svo financiranje mog obrazovanja sam preuzela ja, kako bih im olakšala", spominje nam sugovornica.


Tvrdi da je sezonski posao dovoljan kako bi uštedjela za putovanja. "Sad radim ova dva posla kako bih si platila put u Ameriku sljedeće ljeto. Želim imati neki početni kapital za srediti svu papirologiju i neki početni život tamo", komentira. Kako nam dalje objašnjava, dijeli svoje financije samo po vremenskom periodu u kojemu radi. "Uspijem preko godine zaraditi za svoje školovanje, a preko ljeta je za moje 'gušte' u kojima uživam uglavnom kroz ostala godišnja doba", pojašnjava.


Popričali smo i sa studentom Matematike koji nam kaže kako zadnje dvije godine mora raditi sezonske poslove kako bi si otplatio nedovoljan broj skupljenih ECTS bodova, točnije, punu školarinu. "Rodom sam iz Istre, pa nije da moram štedjeti za more jer tamo živim. No stvar je u tome da nemam što zapravo za dodati. Već dvije godine zaredom ne uspijevam skupiti 30 ECTS-ova stoga zapravo plaćam punu godinu", požalio nam se.


"Zato ljeti radim sezonu da skupim za to. Valjda će ovaj puta biti treća sreća!", šali se. "Većina moje štednje od sezone odlazi na faks zapravo jer je školarina preko 8 tisuća kuna, ali i tako sam manji teret roditeljima pošto sam si za ovu situaciju sam kriv", kaže nam iskreno. Sugovornik nam dalje pojašnjava kako radi sezonske poslove još od prvog razreda srednje škole, a trenutno ne razmišlja o potencijalnom odmoru s ekipom jer, kako kaže, odmarao je tijekom akademske godine pa je sad vrijeme za rad.


"Uvijek bih novac radije potrošila na školarinu, a ne ljetovanje"


Razgovarali smo i sa studenticom Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Ona nam kaže kako se primarno financira sama, od svojih izleta, ljetovanja, ali i školarine te je zahvalna što je trenutno kod kuće, pa ne plaća smještaj i hranu. "Odvajam nešto sitno sa strane da se nađe i za ljetovanje, no primarna mi je školarina koja je negdje oko 9 tisuća kuna. Prvi dio sam već za školarinu uspjela uštedjeti, a drugi dio još moram. Uz to, nisam još sigurna hoću li ići na ljetovanje, to bi bila jedino odluka u zadnji čas jer nisam sigurna imam li vremena za to ove godine. U planu mi je pripremiti sve ispite do kraja i ostati u Zagrebu kako bih radila", kaže za MojFaks iskreno.


"Definitivno ne mogu samo tek tako otići na more, prvo si moram osigurati sredstva za to, pa ako bih morala birati, uvijek bih prije odabrala potrošiti novac na školarinu, a ne na ljetovanje", nastavlja o svojim prioritetima. Našoj sugovornici financiranje odmora nije problem, ali bira ostati u Zagrebu.


Također, spominje nam kako za ljetovanje uvijek pokuša proći što jeftinije."Dijelom su mi financije sad problematične za ljetovanje iako nisu glavni razlog, koliko mi je manjak slobodnog vremena. Definitivno mi je prioritet ostati ovdje preko ljeta kako bih radila i zaradila za ostatak školarine. Nisam uvijek htjela ići na more, iskreno. Uvijek sam uspjela izvesti ljetovanje kad bih išla, a za to bih ili opet uštedjela svojim radom ili bi uštedjela na smještaju na primjer ako bi bili kod neke prijateljice na moru", govori nam za kraj.


Bilo da ostaju u mjestu studiranja, rade na sezoni ili se vraćaju kući, većina studenata ipak će tijekom ljeta odabrati priliku da zarade za jesen ili veće financijske izdatke koji ih očekuju nakon sezone. Pohvalno je što većina studenata na taj način pokušava pomoći roditeljima, rasterećujući ih barem dijela troškova njihovog studiranja, što je zacijelo pokazatelj odgovornosti koji kod njihovih roditelja ne prolazi neopaženo.

Još vijesti