Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Snažniji spol', ali ne i na fakultetu: Muški kolege s faksa češće dižu ruku na sebe

Osim što se stopa samoubojstava među studentima povisila, pokazuje i znakovitu rodnu razliku.

28. lipnja 2018 18:00
'Snažniji spol', ali ne i na fakultetu: Muški kolege s faksa češće dižu ruku na sebe

'Snažniji spol', ali ne i na fakultetu: Muški kolege s faksa češće dižu ruku na sebe Foto: MojFaks

Stopa samoubojstava među studentima u Engleskoj i Walesu u posljednjem se desetljeću povećala, pokazuju službene statistike. Mladići, čini se, lakše dižu ruku na sebe od kolegica.

U 12 mjeseci do srpnja 2017. godine, brojke Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) otkrivaju da si je čak 95 studenata u ove dvije zemlje oduzelo život što se statistički može prikazati kao 4.7 samoubojstava na 100 tisuća studenata. ONS tvrdi da, iako je stopa studentskih samoubojstava u porastu, nije rasla eksponencijalno, a srećom je i dalje niža nego stopa samoubojstava u općoj populaciji.

...Nijedna diploma nije toga vrijedna: Studenti uče do smrti...


Analiza podataka stiže u trenutku sve snažnije zabrinutosti za psihičko zdravlje studenata jer se sve veći broj mladih obraća studentskim i fakultetskim savjetodavnim službama za pomoć zbog stresa, depresije i sličnih mentalnih poteškoća i poremećaja. Na Sveučilištu u Bristolu, na primjer, čak je 10 studenata u posljednjih godinu i pol diglo ruku na sebe.

U periodu od 2001-2017. godine, 1330 studenata počinilo je suicid, od kojih 878 (66%) mladića, a 452 (34%) djevojaka. Više od četiri petine smrtnih slučajeva (83%) zabilježeno je među dodiplomskim studentima, a 17% (221 smrt) među diplomskim studentima.

...Istraživanje pokazalo: Sve manje studenata sretno na fakultetu – većina smatra da im je život promašen...


Tijekom spomenutog perioda stopa samoubojstava među studentima bila je najviša u godinu dana do srpnja 2005. godine (5.2 smrtna slučaja na 100 tisuća studenata), da bi "pala" na 3.2 smrtna slučaja na 100 tisuća slučaja sljedeće godine, i dotakla najnižu brojku od 2.6 smrti tijekom godine dana do kraja srpnja 2008. Upozorenja nažalost stižu upravo zbog posljednjeg desetljeća u kojemu ova crna stopa ponovo raste.

...Odluka koja će vas koštati zdravlja: Istraživanje pokazalo da izbor krivog fakulteta vodi u depresiju...


Louis Appleby
, voditelj Nacionalne strategije za prevenciju samoubojstava u Engleskoj, tvrdi da su ovo najtočniji podaci dosad jer su povezani s onima kojima raspolaže Statistička agencija za visoko obrazovanje. Iako je zadovoljan što je stopa i dalje manja od primjerice ona unutar općeg stanovništva, smatra da razloga za zabrinutost ipak ima. "Čini se da stopa raste posljednjih deset godina. 95 studenata počinilo je suicid protekle godine, a od tragedije te činjenice teško se odvojiti. Poruka sveučilištima ista je kao uvijek: \'Moraju učiniti više.\'"

L.B./izvor: The Guardian
foto: Pixabay

Još vijesti