L.B. u Nakon predavanja

Ustajanje iz kreveta vam je borba? Odlično jer je to pokazatelj vaše superiorne inteligencije

Ustajanje u cik zore i čilo iskakanje iz kreveta ususret novome danu nisu više recept za uspjeh.

27. Siječnja 2023 16:41
Odgađanje jutarnjeg alarma.

Odgađanje jutarnjeg alarma. Foto: Hazal Ak via Shutterstock

Prema istraživanju koje su proveli Kaja Perina i Satoshi Kanazawa, stiskanje "snooze" opcije na vašem pametnom telefonu ili alarmu znači da ste inteligentniji od ranoranilaca.


Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja, osobe koje vole spavati dulje umjesto da odmah iskaču iz kreveta sklonije su donositi dobre i ambicioznije životne i karijerne odluke.


Ovo govori mnogo o onima koji tvrde da su "noćne ptice" i vole raditi nakon ponoći umjesto da ustaju rano ujutro. Gledano retrospektivno, u prošlosti je društvo osobe koje odgađaju svoje zadatke za kasnije u večeri percipirane kao lijene i nezrele. U tom kontekstu, ljenčarenje u krevetu i odgoda ustajanja iz tople postelje značili su da vas ne zanima da zadatke i obaveze riješite na vrijeme pa ih stoga odgađate za kasnije sate.


No, bolja vremena za noćne ptice napokon su stigla. S obzirom da smo navikli svugdje dolaziti na vrijeme, odlaziti u krevet rano i ustajati rano, potrebno je na inteligentan način organizirati dnevne obaveze ukoliko često "snoozate" svoj alarm.

Evolucijski, ništa nas nije pripremilo na ovakav način buđenja i ustajanja, stoga su osobe koje biraju baš takav način ustajanja kreativnije i inteligentnije. Objašnjavaju to tako što se, uslijed odgađanja alarma, budite tako da osluškujete vlastite tjelesne potrebe za snom i odmorom, a ne alarm i određenu društvenu konvenciju. Prema znanstvenicima koji su provodili studiju, ovo pak često ukazuje da su ovakve osobe samostalnije i ambicioznije u kreiranju životnih odluka i karijernoga puta.


S obzirom da je ova opcija relativno nova tekovina naše civilizacije, nismo se imali vremena na nju prilagoditi niti od nje stvoriti dnevnu naviku. Upravo su zbog toga osobe koje uspijevaju funkcionirati i odrađivati svoje obaveze, unatoč odgađanju ustajanja iz kreveta, inteligentnije.


Druge studije provedene su na Sveučilištu Southampton, a i na drugim su sveučilištima također došli do zaključka da su osobe koje idu kasnije u krevet sretnije i zarađuju više novca od ranoranilaca. Istraživanjem su obuhvatili 1229 osoba, a zaključak koji su donijeli jest da su osobe koje liježu nakon 23 sata i bude se nakon 8 sretnije i u prosjeku zarađuju više od onih koji ustaju "u cik zore".


izvor: mirror.co.uk

Još vijesti