Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Stalno kukaš da si bez kinte? Iz prve ruke nauči kako štedjeti za vrijeme studiranja

Od brige o financijama svaki bi čovjek htio pobjeći, a s druge strane, na tom polju želimo da nam cvatu i ruže i novci. Već godinama slušamo o tome kako su studenti najsiromašnija populacija, a neki od nas jednostavno ne mogu zakrpati svoju financijsku 'kesu'.

5. prosinca 2016 15:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Da mi kompa bude Mažuranić, frend Stjepan Radić, prijatelj Marulić, k\'o buraz Ante Starčević", repali su dečki iz grupe Tram 11 u svom hitu, a mnogi bi studenti, baš kao i ja mogli komotno pjevati: "Da mi kompa bude medo, frend Juraj Dobrila, prijatelj Jelačić, k\'o buraz Ivan Gundulić".

Kao što se može zamijetiti totalno sam smanjila kriterije i oprostila se od toga da s Antom Starčevićem, odnosno s novčanicom od tisuću kuna budem "kao buraz", ali zato s velikanima s manjih novčanica definitivno mogu.

Da, govorim o štednji koja mi uvijek teško pada i neprestano smišljam nove načine kako da ju izbjegnem ili eventualno ne osjetim.

...Kada studenti krenu u špeceraj: Savjeti za kupovinu koji će vam uštedjeti novac i vrijeme...


No, kada stisne moramo štedjeti. Osobno, štedim za kartu za Dublin kako bih mogla otići u posjet prijateljima i iskoristiti godišnji što je bolje moguće, a imam manje od dva mjeseca za to sve.

Što sam prvo učinila? Potražila sam honorarni posao koji ću raditi sa strane i čvrsto odlučila da više neću naručivati hranu s pauze.hr kada dođem umorna s posla nego ću vikendima kuhati za sljedeći tjedan. Osim toga, odustala sam i od izlazaka vikendom te sam prilikom svake posjete nekoj drogeriji ili trgovine odlučila samu sebe pitati: "Treba li ti zaista to? Možeš li živjeti bez Milke s cijelim lješnjakom?", a na sreću uštede odgovor je "da".

Kako bih imala sve konce u rukama još sam na papir stavila listu troškova koje ne mogu izbjeći kao što su režije, kupovina zimske jakne i farbanje kose (#GoAwayIzrast), a ono što planiram jest držati se te liste što je više moguće.


Izvor: Shutterstock

Neki studenti su odlikaši kada je riječ o raspolaganju parama, ali ne i ja. Iako već preko godinu dana radim u struci, s fakultetom nisam potpuno gotova jer diplomski je "još na putu" pa mogu slobodno reći da se nalazim u koži dekintiranih studenata. Bez brige, neću vam predlagati odlazak u banku na bliski susret s osobnim bankarom nego ću vam pokazati neke druge načine za koje smo često lijeni.

Čuvajte barem 10 % plaće


Vjerojatno ćete barem nekoliko puta u životu, ako ne i stalno, raditi studentske poslove. Takve poslove je barem lako naći i uglavnom su solidno plaćeni, s tim da je radno vrijeme često po dogovoru. Iskoristite to što vas se kao studenta "drži kao kap vode na dlanu" barem što se poslova tiče i grabite što je više moguće, naravno onoliko koliko je dozvoljeno.

Ono što želim reći je to da od svake plaće pokušate sačuvati 10 % i to jednostavno ili spremite u kasicu ili prebacite na drugi račun kojeg nećete dirati. Tako će vaši novci biti sigurni od vas samih jer zapamtite sami ste sebi najgori neprijatelj, a ne popusti!

Oni koji su u stanu trebaju sami kuhati


Iako studenti imaju za opciju menzu kao mjesto gdje mogu jesti za jeftine novce, nekima se ne isplati ići do menze. Primjerice, ja sam živjela udaljena kilometrima od svih menzi ikada i bio mi je pravi posao od kuće ići do menze pa bi zato oni koji su u sličnoj situaciji trebali naučiti kuhati.

Ako već imate osnove kuhanja u malom prstu tada za vas nema panike samo morate obećati sami sebi da ćete kuhati, ne jesti bureke i pizze, nego kuhati! Tako ćete uštedjeti, a jedini problem je to što morate malo upregnuti moždane vijuge i vidjeti što sve možete iskombinirati kroz tjedan.


Izvor: Shutterstock

Smanjite izlaske


Neću vam lagati pa reći da se može odlično uštedjeti dok izlazite van svakog četvrtka, petka, subote i na nedjeljni after, kratko ću vam samo reći da stanete. U slučaju da štedite za točno specifičnu stvar i znate koliko bi vam novca otprilike trebalo, a jako volite izaći vikendom i totalno se "razbiti" pa sutra razbijati glavu zbog potrošenih 300 kuna u jednoj večeri, trebate sami sebi zabraniti izlazak. Nema puno filozofije, vrijeme je za "baba mode" i pidžamu u 23 sata.

Prestanite na roditelje gledati kao na bankomat


Mama i tata su uglavnom tu za sve, ali trebali biste zaista smanjiti sa žicanjem. U slučaju da stvarno želite uštedjeti sami tada ćete izbjegavati roditeljsku financijsku pomoć za stvari koje baš vi želite. To će vas samo još više naučiti da budete samostalni i sami vodite svoje financije što je odlična škola za daljnji život.

Image

Prekrižite Zaru i pođite putem second hand trgovina


Mnogi ljudi imaju običaj zaobilaziti skupe trgovine odjećom u širokom luku pa svraćaju u second hand shopove, a onima koji žele uštedjeti bih savjetovala isto. Kada dođe nova kolekcija u dućan može se pronaći kvalitetnih i lijepih komada odjeće, a osobito sada za zimu kada je svaki džemper važan.

Svi smo u sličnoj financijskoj kaljuži pa možemo savjetovati jedni druge


Kako ne bi ispalo da samo ja prosipam svoje premudro znanje o štednji (i dalje nemam pojma, ali pokušavam!), pitala sam kolege, bivše i sadašnje studente, kakvi su oni po pitanju štednje te koje savjete imaju za druge.

Ako su vam moje sugestije skroz bljak i odbojne, onda će vam možda pomoći i drugi savjeti iz prve ruke:

"Svaki mjesec kažem da ću štedjeti i onda se uvijek zeznem, ali pokušavam. Najveći problem mi stvara pušenje i cigarete jer sam totalno luda po tom pitanju, a tko ima sličan problem kao ja, evo rješenja: ili prestanite pušiti ili prijeđite na duhan", savjetuje studentica H.Š. s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

...Štednja u studentskim danima: istraživanje pokazalo koliko studenti šparaju...


"Kada štedim onda jako dobro razmislim što ću i gdje jesti, duhan razvlačim na više od tjedan dana, a slatkiše i brzu hranu totalno prekrižim, a bome i cuge s prijateljima dok ne stanem na noge", objasnio je I.G. s fakulteta Rochester Institute of Technology Croatia.


Izvor: Shutterstock

"Otvorila sam stambenu štednju kad sam bila na preddiplomskom, štedjela sam pet godina, izdavala po 100 kn mjesečno, ali sam na kraju to potrošila na novi laptop. Nije da baš štedim, više planiram troškove kako bih si mogla kupiti primjerice mobitel i slično. Sada ću dići studentski kredit kako bih mogla platiti doktorski i morat ću štedjeti za konferencije i drugo", kaže doktorandica M.K. s poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti.

...Kako uštedjeti novac dok studiraš?...


"Kao student ne zarađuješ puno i svaka kuna je bitna. Najčešće sam štedjela za ljetovanja i to je bila prava motivacija. Nisam imala neki poseban način štednje – standardna kasica prasica u koju su se spremali \'medeki\' bila je sasvim dovoljna. Svaki put kad mi je teta u dućanu vratila pet kuna, znala sam da to ide za trajekt, benzin, koktele na plaži ili lignje sa žara. Uz to, imala sam sreće što su mi oduvijek bila draža kućna druženja pa nikad nisam trošila previše na cugu vani", otkriva diplomirana novinarka I.I.

...Kako i na što trošiti novac da bi bili sretni(ji)...


U slučaju da ste genijalni štedljivac odajte i drugima svoju tajnu te ih riješite muka, a do tada ćemo svi stegnuti remen i ne dirati kasicu jer štednja je uvijek teška kada ne znamo odakle početi. No, kao što smo i napisali, krenite od sitnica poput kuhanja vlastitih obroka i zamijetit ćete sreću u svom novčaniku.

Ivana Petrić
foto: Pixabay