Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Stisni šaku i bulji u zid: Najbizarniji savjeti za učenje koji – navodno – stvarno djeluju

Ako ste očekivali savjete u stilu 'dok učite, bavite se samo učenjem' ili 'pijte puno vode da vam mozak ne dehidrira', slijedi iznenađenje. Ove jednostavne tehnike manje su poznate, ali znanstvenici tvrde da zbilja funkcioniraju.

4. veljače 2020 12:06
Stisni šaku i bulji u zid: Najbizarniji savjeti za učenje koji – navodno – stvarno djeluju

Stisni šaku i bulji u zid: Najbizarniji savjeti za učenje koji – navodno – stvarno djeluju Foto: MojFaks

Svaki student zna da je najluđe učenje – najbolje učenje. Neki uče naglavačke, drugi u kadi, neki uz preglasnu muziku, a treći pak u prepunom kafiću. Ima i onih koji grickaju nokte kad je najnapetije, a i onih koji uvijaju pramen kose. Svatko ima nešto što mu pomaže koncentrirati se kad voda dođe do grla.

...FOTO Knjige u tuš kadi, noge na zidu: Ovo su najluđi položaji u kojima uče domaći studenti - kad stvarno zagusti...


Možda pronađete novog favorita među sljedećim bizarnim savjetima za uspješnije učenje!

Prilikom ponavljanja stisnite čvrsto šaku


Postoji metoda za koju znanstvenici tvrde da zaista djeluje. Oni tvrde da stiskanjem šake aktiviramo moždane regije koje su ključne za pamćenje. Slikovito, to znači da kad ponavljate neku definiciju stisnete čvrsto šaku jer će vam tako biti puno lakše prizvati naučeno iz pamćenja.

Ne učite dan prije i ne ponavljate tik prije početka ispita


Istraživanja pokazuju da učenje dan prije ispita šteti jer opterećuje kratkotrajnu memoriju što može oštetiti dugoročnu memoriju i pomiješati naučeno gradivo.

Žvačite žvaku


Znanstveno istraživanje koje su još 2009. proveli njemački znanstvenici U. Tanzer, A. von Fintel i T. Eikermann, "Chewing Gum and Concentration Performance" došli su do zaključka kako žvakanje žvakaće gume ima značajan i pozitivan efekt na koncentraciju. Uz to, doprinosi kratkotrajnom poboljšanju intelektualnih sposobnosti što je savršeno za onih pet minuta do ispita.

...[FOTO] Nekome boca viskija, nekome maramice za suze! Studenti nam pokazali kako im izgledaju radni stolovi tijekom rokova...


Šarajte po papiru


Istraživanja su pokazala da je polusvjesno šaranje koristan misaoni alat koji može pomoći pri koncentraciji. Teorija psihologa je otkrila da crtkaranje zaokuplja mozak točno toliko koliko je potrebno da vam misli ne odlutaju, a jednako dobro djeluje igranje olovkom ili neke druge automatske radnje koje ljudi rade u takvim situacijama.

Gledajte u zid


Radite nešto što nema veze s učenjem. Važno je da odmorite i predahnete, a najbolje će vam koristiti napuštanje prostorije u kojoj ste učili. Izađite na svježi zrak, nazovite prijatelja i promatrajte svakodnevicu, ali u tih 10 minuta pauze ne razmišljajte o učenju. Odmor je ujedno jedan od ključnih faktora uspjeha!

...Život u doba rokova: Domaća studentica komično opisala kako se uči kada si brucoš, a kako kada već imaš \'staža\'...


Svaki student ima svoj način i vlastitu metodu pripreme ispita, a vjerujemo da ste vi već svoju pronašli. Ovi će vam trikovi dobro doći u trenucima kada više ni sami ne znate što vam je činiti, no primijenite li barem jedan i uvidite li da ima smisla - uspješnost polaganja ispita neće biti upitna. Sretno!

V.S.
foto: Rawpixel.com via Shutterstock