V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Što se događa u najboljoj menzi u Zagrebu? Režu zagrebački na dva dijela, nema menija za 6,50 kuna...

Počeli su štedjeti na studentima?

17. ožujka 2022 14:54
ručak u Odeonu

ručak u Odeonu Foto: MojFaks

Jedan od najvećih benefita koje studenti ostvaruju tijekom svog redovnog studiranja je subvencionirana prehrana u studentskim restoranima.


Odeon titulu najbolje menze nosi već godinama


Naime, od mnogo pogodnosti koje studenti imaju, jesti tople obroke za cijenu ispod 10 kuna zasigurno je jedna od najboljih stvari. Podsjetimo, zagrebački su studenti nedavno poveli raspravu na društvenim mrežama o tome koja je menza u Zagrebu najbolja, a u kojoj je sudjelovalo gotovo 1000 studenata.


>>>[FOTO] Borba menzi: Tisuću studenata odlučilo koja je najbolja menza u Zagrebu<<<


Apsolutni favorit među studentima bila je privatna menza "Odeon" u sklopu Fakulteta arhitekture, građevine i geodezije. Svi su se studenti složili da je atmosfera ugodna, jela ukusna i kvalitetna te da u ponudi imaju više izbora od ostalih menzi.


Isti rezultata dobili smo prije nekoliko godina, na temelju vlastitog istraživanja provedenoga među 2000 studenata 2019. godine, čime se ovaj restoran pozicionirao kao top odabir zagrebačkih studenata.


>>>Skoro 2000 zagrebačkih studenata odabralo TOP 5 najboljih studentskih menzi<<<


Preko tisuću studenata kazalo je da je menza na Arhitekturi najbolja, uz male primjedbe na gužvu i redove koji se stvore. No, možda ipak nije sve tako bajno kako se činilo još donedavno.


Režu zagrebačke na pola, a nema ni dnevnih menija?


Nekoliko se studenata javilo na naš redakcijski mail s puno ozbiljnijim primjedbama od onih na račun gužve i redova, koje su gotovo pa dio standardne ponude svake zagrebačke menze. Kako nam kaže student Građevinskog fakulteta koji često odlazi u ovu menzu, frustriran je ručkom koji mu je poslužen neki dan.


"Što se tiče zagrebačkog, doslovno prerežu komad na pola i naplaćuju tu polovicu kao cijeli zagrebački", tvrdi student i nabraja dodatnih nekoliko stvari koje su mu počele smetati u ovome restoranu. Osim rezanja mesa na manje komade, student nam kaže kako je "Odeon" nedavno iz ponude izbacio i dnevne menije.


"Meniji su prije bili, ali u zadnje vrijeme ih uopće nije bilo. Idem često u menzu jer studiram na faksu u sklopu kojeg je menza. Tako da sam generalno dobro upoznat s menzom i ova porcija kotleta s krumpirom je bila kap koja je prelila čašu. Platio sam dva komada mesa, a dobio 1 komad i 1 zalogaj", prepričava student što je dobio za sporni ručak.


>>>[FOTO] Studenti sve nezadovoljniji zagrebačkim menzama: 'Mislio sam da je kost jer sam jeo batak...'<<<


"Daleko je najlošija od svih…"


"Također, krumpir je plivao u masti. Salate se uvijek dobije manje nego u drugim menzama i još uz to nikad ne bude kompletno dobro naribana, nego dobijemo veće komade zelja. Bio sam u pola menzi u gradu i ova je daleko najlošija od svih njih po mom mišljenju iako je na mom faksu. Bio sam na Lašćini, PMF-u, FER-u, PBF-u, SC-u, Cvjetnom, na Savi...", nabraja nam student ostale menze s kojima je uspoređivao menzu na svome fakultetu.


Meni iz Odeona Meni iz Odeona Foto: Foto: privatna arhiva D.P., objavleno uz dozvolu/MojFaks



Osim toga, student nam kaže i kako je kruh uvijek "napola suh jer drže nabacane šnite kruha u jednoj košari".


"Ovo sa fotografije sam platio 12 kuna, što je praktički duplo od menija, s tim da nisam uzeo juhu", pojašnjava i dodaje da su mu u račun ubrojili dva komada mesa, iako je to bio jedan komad, samo prerezan. "I još mi se to događalo prije da na tanjuru dobijem komad i pol', a naplaćuju dva komada. Nije da komadi budu veći nego, eto, tako naplate 50 posto više", kaže razočarani student za MojFaks.


Ploča s dnevnim menijima – uklonjena


Na službenim stranicama restorana Odeon za danas stoji popis jela koje se nude u dnevnom meniju, no, student nam kaže kako je to inače bilo i na početku linije napisano na ploči – koje više nema.

"Prosjek bi bio 10 kuna, a inače je meni 6,50 kuna. Više nema menija. Inače bi na početku linije pisalo na ploči, a te ploče više nema i kad sam pitao šta je na meniju, rekli su da ga nema. Nezadovoljan sam s tim što pod pauzama moram ići na susjedni PBF ili u SC u menzu da bih dobio bolji obrok po pitanju kvalitete, cijene i veličine porcije", kaže student koji je sljedećeg dana otišao na obližnju PBF na ručak. "Bio je kosani odrezak, pire krumpir, špinat, zelje salata, kruh i puding", nabraja student.


Za desert… trula jabuka?


Osim toga, kaže da je u menzi Odeon također uvidio i problem s desertom.


>>>Cijena menija u menzi raste na 26 kuna?! Ravnatelj ovog SC-a ipak tvrdi: 'Poskupljenja ne bi smjeli osjetiti studenti'<<<


"Kad je još bio meni u Odeonu, za desert bi uvijek bila jabuka, a u drugim nezama se uvijek dobije puding, kolač, jogurt… Nije problem čak ni jabuka, da su normalne, nego su uvijek trule", kaže razočarani student.


Nakon studentskih pritužbi, kontaktirali smo Ured pomoćnika ravnatelja Programa prehrane Studentskog centra Zagreb, no, do objave ovog članka odgovor nije stigao.


Kakvo je vaše iskustvo prehrane u ovoj, ali i drugim zagrebačkim menzama? Javi nam svoje dojmove na mojfaks@novatv.hr.

Još vijesti