Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Što Trumpova pobjeda znači za hrvatske studente koji žele na razmjenu u SAD?

Milijarder je tijekom svoje agresivne kampanje često iznosio radikalne stavove u vezi migranata, prava žena i seksualnih manjina, ali s vremena na vrijeme dotaknuo se i studenata.

10. studenog 2016 16:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Liberali diljem svijeta ostali su razjapljenih usta nakon što su rezultati izbora za američkog predsjednika pokazali da je Donald Trump novi vođa SAD-a.

Neizostavna tema svake političke kampanje je obrazovanje, a niti američki predsjednički izbori tu nisu bili mnogo drugačiji. Direktor Trumpove kampanje, Sam Clovis često je naglašavao kako republikanski kandidat pitanje visokog obrazovanja smatra jednom od važnijih tema za politiku SAD-a.

Neke od Trumpovih ideja Clovis je nazivao "revolucionarnima" te ih prezentirao kao one koje će napokon riješiti problem visokih studentskih kredita i školarina uopće. Osim prijedloga za rješavanje vrtoglavih cijena školarina, Trump želi da američka sveučilišta ubuduće detaljnije informiraju studente o posljedicama njihovog zaduživanja i nevraćanja kredita kako se brojni mladi ne bi uvalili u nevolje s dugom, kao do sada.


Izvor: Pixabay

U svjetlu približavanja tržišta i akademije, smatra da studentima koji se žele obrazovati na području humanističkih znanosti ne bi trebalo omogućiti studentski kredit jer im njihov posao na kraju ne garantira dovoljno novca kako bi ga otplatili, ako se uopće i zaposle. Vidimo da barem u ovome nisu mnogo drugačiji od nas.

Obama se zalagao za to da manji fakulteti, takozvani "community colleges", budu besplatni za sve maturante dok Trump smatra da se to nikako ne smije dogoditi jer su već sada, po njegovom mišljenju, gotovo besplatni.

Što bi se sve mogli promijeniti u američkom obrazovanju:


- studenti bi trebali biti više informirani o posljedicama nevraćanja studentskog kredita

- kada je riječ o vraćanju kredita, Trump želi da fakultet uzme u obzir koje je područje student završio i koliko mu to donosi prihoda

- mogla bi nastati neka vrsta partnerstva između banaka, fakulteta i studenata

- studentski krediti se trebaju podudarati s budućom zaradom studenta

- studenti islamske vjeroispovijesti iz drugih zemalja za koje američka Služba za sigurnost posumnja da bi mogli biti teroristi, neće imati dopušten ulazak u SAD i studiranje ondje

- studenti iz drugih zemalja su dobrodošli studirati u SAD te ondje mogu ostati raditi

A što Trumpova politika znači za sve domaće studente koji planiraju u Ameriku?


Premda nitko ne može sa sigurnošću reći hoće li se Trumpove reforme spomenute u kampanji uistinu provesti niti što bi to točno značilo za američko obrazovanje, kao niti hoće li ublažiti ksenofobnu retoriku ili neće, ipak se postavlja pitanje: kako će izbor novog američkog predsjednika utjecati na hrvatske studente koji žele otići u SAD na studentsku razmjenu?


Izvor: Pixabay

Za mišljenje smo pitali docenticu s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Ivanu Bilić, koja je jedna od suosnivačica Američke alumni zajednice Hrvatske. Osim toga, ova profesorica bila je stipendistica programa Junior Faculty Development Program (JFDP), financiranog od strane američke vlade stoga je prava osoba koja može predvidjeti ono što će se dogoditi.

Od 2016. smo u "blažem" sustavu viznog režima


Bilić kaže da dobivanje ishođenje studentske vize ovisi o broju odbijenih viza, a Hrvatska ima sreće jer je od 2016. prešla u blaži sustav viznog režima.

"Moguće je da će novi predsjednik SAD-a postrožiti kriterije za vize, ali pritom treba uzeti u obzir dva bitna faktora: sustav izdavanja viza kao i kompletno zakonodavno okruženje u SAD je prilično uređeno i stabilno te to da se većina izgovorenih stvari u političkim kampanjama, u praksi nikada ne dogode nego za cilj imaju pridobiti birače", objašnjava profesorica.

...Prva Međimurka na Harvardu javila se s dojmovima: svi znaju za more, a neki i za Prljavo kazalište...


Dalje, profesorica objašnjava da je Trump ipak poslovan čovjek te vjeruje da je on svjestan kako bi dramatične promjene u veznom režimu mogle utjecati na ekonomske pokazatelje SAD-a. Kaže kako s vizama nikada nije imala nikakav problem niti dodatne komplikacije.

"Nakon što sam se vratila poštujući propozicije te 1. vize, kod druge vize (B1/B2 – Turističko-poslovna viza) nisam imala nikakvih problema. A na samoj imigracijskoj provjeri, prilikom 3. ulaska u SAD mi je odobren višestruko duži boravak nego što sam ga zatražila. Tako da tko god bio Predsjednik SAD ja osobno vjerujem kako će kredibilitet osobe koja zatraži vizu biti i dalje presudni faktor. Ono što nam preostaje jest vidjeti hoće li Trump sagraditi zid prema Meksiku kako je najavio u kampanji ili je takav stav prema svima koji mogu biti povezani s pojmom \'imigranti\' bio samo dio predizbornog programa i pridobivanja birača"
, objašnjava profesorica Bilić.

Prošle godine u SAD-u je studiralo skoro milijun međunarodnih studenata


Osim kod profesorice Bilić, odgovor smo potražili i u Institutu za razvoj obrazovanja (IRO), jedinom ovlaštenom EducationUSA centru u Hrvatskoj koji od 1999. godine pruža besplatne i nepristrane informacije o američkom sustavu visokog obrazovanja i mogućnostima studiranja u SAD-u uz potporu U.S. Department of State i Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

"Smatramo kako je obrazovanje osnovno ljudsko pravo i kao takvo ne bi trebalo ovisiti o aktualnim političkim događanjima. Na temelju iskustva i suradnje koja traje već punih 17 godina, uvjereni smo da će se ona nastaviti te da značajnijih promjena na području visokog obrazovanja neće biti. Vjerujemo da će SAD nastaviti dugogodišnju tradiciju i ulaganja u privlačenje međunarodnih studenata i u godinama koje slijede", tvrde iz IRO-a.


Izvor: Institut za razvoj obrazovanja (IRO)

Njihovi podaci pokazuju da je u akademskoj godini 2014./15. SAD je bio vodeća obrazovna destinacija za međunarodne studente, s rekordnih 974,926 međunarodnih studenata, što je svakako dobra statistika od koje ni Trump ne bi trebao odustati.

...Studentski poslovi u SAD-u: tri studentice o svom iskustvu života u američkim velegradovima...


Kako smo već napisali, nitko ne može predvidjeti kako će Trumpova politika utjecati na studente iz Hrvatske koji se žele zaputiti "preko bare" i studirati, ali riječi ohrabrenja hrvatskih stručnjaka koji su upućeni u tu temu, daju optimizam da će stvari ostati onakve kakve jesu, što je u ovom slučaju svakako dobro.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti