Mojfaks.hr u Nakon predavanja

150 eura ili 1250 dolara: Zbog COVID-19 ove zemlje nude financijsku pomoć studentima! A Hrvatska?

Hrvatski studenti u ovim se vremenima, uslijed pandemije, suočavaju s brojnim ekonomskim i egzistencijalnim teškoćama, a država im ne daje nikakav oblik financijske pomoći. Za razliku od Hrvatske, neke strane države svojim studentima nastoje olakšati ova krizna i teška vremena uslijed pandemije COVID-19.

24. travnja 2020 15:48
150 eura ili 1250 dolara: Zbog COVID-19 ove zemlje nude financijsku pomoć studentima! A Hrvatska?

150 eura ili 1250 dolara: Zbog COVID-19 ove zemlje nude financijsku pomoć studentima! A Hrvatska? Foto: MojFaks

Pandemija COVID-19 uzrokovala je velike štete na sveučilištima u cijeloj zemlji, gdje se nastava premještala iz predavaona na internet pa je studentski život, onako kako je dosad izgledao, bar privremeno zaustavljen. Većina studenata otputovala je kući da bi bila s obitelji, dok oni koji su ostali u mjestima studiranja, proživljavaju još teže trenutke.

U ovim kriznim vremenima teško su stradali studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa koji tijekom cijelog studija rade poslove i to s minimalnim propisanim satnicama. Većina je izgubila posao jer je pandemija zatvorila mnoga vrata poslovnih objekata, a nezaposleni studenti i dalje moraju plaćati najam i račune.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: \'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?\'...


Studentski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu javno se obratio Vladi Republike Hrvatske te apelira da se donesu mjere pomoći koje bi osigurale isplaćivanje naknada studentima koji rade na studentski ugovor, a osobito onima koji su ugroženiji radi slabijeg socio-ekonomskog statusa. Studenti koji rade na studentski ugovor, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na naknadu plaće tijekom samoizolacije.

foto: Shutterstock

"Studentu se ne isplaćuje naknada za ono vrijeme koje ne obavlja studentski posao. Sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova Ugovor o obavljanju studentskih poslova sklapa se prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla. Inicijalno se definira podatak o početku i očekivanom trajanju posla, a nakon obavljenog posla izvođač (student) i naručitelj (poslodavac) posla prema prethodno potpisanome ugovoru potpisuju izjavu kojom potvrđuju konačan broj sati ili dana obavljanja posla", rekli su  iz Ministarstva.


...Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite...


Studenti nimalo nisu zadovoljni trenutnom situacijom jer se pojedini  samostalno financiraju te snose troškove studiranja, a uslijed epidemije COVID-19 neznatan je broj studenata ostao bez posla pa tako izgubio mogućnost bilo kakvog samofinanciranja.

Slijedom toga, Studentski je zbor napravio peticiju za sve ekonomski ugrožene studente koju možete potpisati ovdje.

Slovenija daje studentima jednokratnu pomoć od 150 eura


Za razliku od hrvatskih studenata, koji svoje nezadovoljstvo aktualnom situacijom ističu javno već tjednima, pojedinim stranim studentima države financijski pomažu.

Susjedna nam država, Slovenija, svakako prednjači po pitanju brige o studentima i tako svim redovnim studentima pogođenima epidemijom koronavirusa pruža jednokratnu pomoć od 150 eura.

Jednokratni dodatak za solidarnost u iznosu od 150 eura isplatit će se svim studentima koji imaju prebivalište u Republici Sloveniji do 30. travnja 2020. godine, obavijestili su iz Zavoda Študentska svetovalnica.

foto: Shutterstock

Kanadskim studentima čak 1250 dolara mjesečno


Financijsko olakšanje mogu osjetiti i kanadski studenti. Federalna vlada Justina Trudeaua najavila je paket novčane pomoći od 9 milijardi dolara i to usmjeren na podršku svim studentima tijekom epidemije COVID-19. Prema tome, svaki će kanadski studenti mjesečno dobiti 1250 dolara.

"Ova vrsta sveobuhvatnog paketa pomoći ključna je za osiguranje da su svi kanadski studenti i nedavno diplomirani studenti zaštićeni tijekom ove pandemije, također da su spremni za povratak nastavi i radnim mjestima nakon što se smanje mjere fizičke udaljenosti", rekao je predsjednik CASA-e Adam Brown za Huffpost.
 
Dok pojedine strane zemlje pružaju pomoć svojim studentima, hrvatski studenti još uvijek su u neizvjesnosti, a hoće li Vlada reagirati na njihovu bunu, tek ćemo vidjeti.

V.S.
foto: Shutterstock via guruXOX

Još vijesti