Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Nema odmora, jer već stižu novi problemi za studente: Muke oko pronalaska smještaja za sljedeću akademsku godinu

S krajem ljetnih rokova, većina studenata se tek sada suočava s najvećim problemom – pronalaskom smještaja za sljedeću godinu.

19. srpnja 2019 15:35
Nema odmora, jer već stižu novi problemi za studente: Muke oko pronalaska smještaja za sljedeću akademsku godinu

Nema odmora, jer već stižu novi problemi za studente: Muke oko pronalaska smještaja za sljedeću akademsku godinu Foto: MojFaks

Dok postoje oni sretnici koji oko toga ne moraju brinuti zato što žive s roditeljima ili imaju stan, velika većina upravo sada računa koliko će točno bodova imati i hoće li uspjeti ostvariti pravo na smještaj u studentski dom, ili će se morati snalaziti.

Mislili biste da je dovoljno da položite sve ispite (ili barem većinu), ali vrlo je vjerojatno da vam to neće biti dovoljno. Svaki bod je dragocjen, pa tako često dođe do toga da sve ovisi o tome koje je zanimanje deficitarno, koliki je prosjek na vašem fakultetu ili kolika je proračunska osnovica te godine.

Foto: Pexels

Radi se o velikom stresu, pogotovo ako niste u najboljoj ekonomskoj situaciji – dok se smještaj u domu može pronaći već za 200 kn, teško da ćete pronaći privatan smještaj ispod 1200 kn. Da ne govorimo o tome da onda vrlo vjerojatno nećete sve obroke jesti u menzi ili da ćete ipak morati pripaziti tijekom zimskih mjeseci kad je riječ o grijanju.

Nakon što ste mjesec dana proveli preživljavajući rokove, svi samo vapimo za par dana mira, no do 16. kolovoza (kada najkasnije dolaze rezultati natječaja za dom), vrlo je
vjerojatno da se nećete odmoriti. Popričali smo s nekolicinom studenata koji su s nama podijelili svoje dileme, ali i načine na koje se nose s komplikacijama.

Za početak smo razgovarali s Marijom (20), studenticom matematike na PMF-u u Zagrebu. Za one koji nisu upoznati sa sistemom studiranja matematike u Zagrebu, dovoljno je reći da kod njih ne postoje ispitni rokovi. Tijekom semestra se pišu dva kolokvija – ako imate dovoljan broj bodova idete na usmeni ispit (ili na popravni kolokvij), inače vam preostaje upisati predmet sljedeće godine.

Foto: Freepik

Naravno, zbog takvog sistema se studiranje gotovo pa uvijek oduži barem godinu dana, a ganjanje prosjeka nije opcija. Svima s matematike je tako borba kad se radi o dobivanju doma – ne gleda se samo prosjek matematike, već cijelog PMF-a (koji je viši zato što svi ostali odsjeci imaju rokove):

"Jako je stresno tijekom cijele godine, zato što jednostavno moram ganjati prosjek, a to je nemoguće. Sada upisujem treću godinu, ali ne cijelu, i naravno gubim bodove i zbog toga. Svake godine ista priča - jako je teško uopće položiti sve predmete, a još kad mi je na umu da ne smijem imati ništa ispod 3 i barem nekoliko predmeta za dizanje prosjeka... Dovoljno je reći da sam već počela nalaziti sijede, i ne šalim se. Predala sam papire ove godine iako nisam sigurna hoću li dobiti dom, ali više mi se isplati nadati se čudu i platiti tih stotinjak kuna prijavu, nego cijelu godinu plaćati stan. Iskreno zavidim svima koji studiraju u rodnom gradu i ne moraju brinuti oko smještaja. Mislim da je studiranje samo po sebi dovoljno ‘napeto’, i bez ovoga. A o komplikacijama s papirologijom za prijavu na natječaj, neću ni početi..."

Svoje probleme je podijelila s nama i Tea (22), studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu:

"Moj glavni problem je taj što sam se prebacivala. Tu prvu godinu sam nažalost ostvarila samo deset ECTS bodova i tada sam znala da se ne mogu prijaviti u dom, no sad kad sam se prebacila i redovni sam student koji po godini daje +60 ECTS bodova, i dalje nisam sigurna hoću li ove godine dobiti dom. Imam odličan prosjek, no jednostavno gubim toliko bodova zbog te jedne godine, da ne znam hoću li uspjeti skupiti dovoljno ekstra bodova da dođem iznad bodovne granice. Jako se glupo osjećam što zbog te jedne godine sada moram snalaziti s alternativnim smještajem. Nisam u mogućnosti ići u stan pa sam trenutno u jednom privatnom studentskom domu, gdje je cijena i dalje puno veća od državnog doma, a i nema menze...’"

Na svu sreću, nije sve tako sivo, pa ipak dobar dio studenata svake godine uspješno ostvari pravo na smještaj u državnim domovima. Samo u Zagrebu, u četiri doma (Stjepan Radić, Cvjetno, Lašćina i Dr. Ante Starčević), svoj smještaj tijekom godine ima preko 7500 studenata. Među njima se nalazi i naš sljedeći sugovornik, Danijel (23), student FER-a:

Foto: Pixabay

"Iskreno, ne znam u čemu je tolika strka s tim domom. Ja svake godine znam da ću ga dobiti – dajem sve ispite na vrijeme i imam prosječne ocjene, uz poneki izborni koji to malo uljepša. Ne dobijem previše ekstra bodova, ali mi niti ne trebaju. Ne ciljam na neki luksuzan dom, sasvim sam zadovoljan s mojom sobom u petom paviljonu na Savi. Mislim da bi se svi koji se bune svake godine, jednostavno trebali malo više potruditi oko ocjena tijekom godine. Razlika između 3 i 4 najčešće nije prevelika, a čini veliku razliku na ovom natječaju (ili bilo kojem drugom, kad smo već kod toga). Uglavnom, nadam se da će svi koji dobiju dom ove godine ga zaista i koristiti, a ne preprodavati, kakva je već praksa..."

Nažalost, problem kojeg se dotaknuo Danijel je već godinama prisutan u Zagrebu – studentima koji nisu dobili dom se i dalje više isplati kupiti mjesto od nekoga, nego tražiti privatan smještaj. Ipak, treba se računati na to da postoji mogućnost da vas uhvate i izbace iz doma tijekom godine, a tek onda ste u problemu. Ono što ostaje kao glavno pitanje jest tko će ostvariti pravo na smještaj u državnom domu?

Odgovor na to pitanje dobit ćemo tek polovicom sljedećeg mjeseca kada dolaze rezultati, nakon kojih slijede žalbe koje u većini slučajeva urode plodom. Ako ste završili s  ispitima i predali papire na natječaj, ne ostaje vam puno toga što možete napraviti. Mi vam preporučujemo da se probate barem malo odmoriti, a usputno pogledajte alternativne
smještaje u gradovima u kojima studirate... S velikim naglaskom na odmor, skupite snagu za jesenski rok i novu akademsku godinu!

Ana Šoda
Foto: sczg.hr

Još vijesti