V.S u Nakon predavanja

Nakon ispita student FSB-a doživo moždani udar: Imao sam 23. godine, pripremao završni ispit...

Student Denis podijelio je u Facebook grupi "Humans od FSB" vlastitu inspirativnu životnu priču nakon doživljenog moždanog udara te nakon toga nikad nije odustao. Dapače, živi život punim plućima i poručuje svima da ne čekaju trenutak da vam se nešto dogodi, već krenite upravo sad s ostvarenjem svojih snova i ciljeva.

13. Siječnja 2020 15:41
Nakon ispita student FSB-a doživo moždani udar: Imao sam 23. godine, pripremao završni ispit...

Nakon ispita student FSB-a doživo moždani udar: Imao sam 23. godine, pripremao završni ispit... Foto: MojFaks

Facebook grupa "Humans of FSB" inspirativna je grupa u kojoj studenti i profesori s FSB-a dijele svoje životne i zanimljive priče koje kasnije tiskaju i u HUMANS OF FSB knjigama koje sadrže priče objavljene u prethodnoj akademskoj godini.

Student Denis Dergestin, koji je podijelio uistinu nadahnjujuću priču, studira na FSB-u u Zagrebu, a korijene s majčine strane vuče iz Rusije. Tata mu je iz Zagreba, a mama iz Rusije. Baka mu živi u Rževu, gradu na obali rijeke Volge, 200-ak kilometara udaljenim od Moskve. S 23 godine doživio je moždani udar, a danas se toga prisjeća ovako:

"Toga 27. siječnja 2017. položio sam ispit i došao do sestara Sofije i Jelene u stan. Igrala se utakmica Hrvatska – Norveška, polufinale Svjetskoga prvenstva u rukometu. Htio sam se odmoriti nakon naporna dana kad sam odjednom osjetio snažnu bol iznad oka, malo mi se zamutio vid i nisam osjećao lijevu ruku i nogu. Rekao sam: „Sofija, nije mi dobro“, i pokušao ustati. Nisam osjetio ništa i samo sam propao. Sestra je pozvala hitnu, meni je cijela lijeva strana bila oduzeta. Tog sam dana doživio moždani udar. Sad imam 25 godina, a kad mi se to dogodilo, imao sam 23."

foto: Facebook@"Humans of FSB"

Završni rad bio mu je na pameti i u vozilu hitne pomoći


Denis je, prisjećajući se toga dana, cijelu priču okrenuo na šalu. Tada je bio 4. godina faksa i bio je u fazi pisanja završnoga rada te je u vozilu hitne pomoći priupitao medicinskog tehničara: „Ej, oprosti, kad ću ja moć\' van? Moram pisati završni. Može sutra-preksutra?“. Uslijedio je potpuno zbunjen pogled.

"Dok smo se vozili u kombiju hitne pomoći, gledali smo utakmicu, i baš je Horvat bio promašio sedmerac, što nas je dovelo u produžetke! Čuo sam kako se doktori u hitnoj žale pa sam znatiželjno pitao: „Što, što?“, a oni rekoše: „Promašio je sedmerac!“ „Jaooo!“ Bio sam svjestan svega i normalno komunicirao. Mami sam rekao: „Mi Russkije nikogda ne sdajemsja!“ što na ruskom znači: „Mi se Rusi nikada ne predajemo!“, prisjeto se Denis.

Danas je on okretan i poletan, a prije toga je bio sav zgrčen i u kolicima jer nije mogao hodati ni stajati, a prsti lijeve ruke bili su mu zgrčeni, kazao je Denis u svojoj objavi.

...\'Moramo se čuvati mi muški\': Ovaj hrabri student kineziologije pobijedio je rak testisa – dvaput...


Želi da njegova priča posluži kao nadahnuće svima – jer nikad nije odustao


Nakon toga, krenuo je punim plućima živjeti dalje. Prijatelj ga je nagovorio da se okuša u salsi, navodeći da će mu to pomoći s motorikom. U mislima „Pa ja šepam, kako ću sada doći plesati… Ali čekaj malo, pa preživio sam moždani, idem iako probati“, ipak se odvažio na ovu avanturu za koju tvrdi da mu je to bila najbolja odluka u životu.

"Zavolio sam salsu, upoznao nove ljude. Predobar je osjećaj plesati s partnericom i vidjeti da ona uživa isto koliko i ti. Meni najdraži pojam u salsi je tzv. musicality odnosno trenuci kada plesač odluči izvoditi potpuno spontane pokrete kao reakciju na sam ritam pjesme, bez praćenja unaprijed zadane koreografije. Dakle, u mjesecu siječnju doživio sam moždani, nakon deset mjeseci, u listopadu, krenuo sam na tečaj i, evo, ovo mi je već treća godina da plešem", kazao je Denis.

Za kraj poručuje svima: "Ne čekajte da vas nešto zadesi da biste se okušali u novim stvarima."

Cijelu Denisovu priču možete pročitati ovdje.

...Probila led u Madridu: Ovo je prva hrvatska studentica u kolicima koja je otputovala na razmjenu...


V.S.
foto: Facebook@Denis Dergestin