Rikardo Stojkovski u Nakon predavanja

Zbog naglaska student doživio nasilje: 'Kada sam rekao da sam iz Splita, dobio sam šaku u glavu!'

Objava studenta izazvala je brojne reakcije njegovih vršnjaka, koji su i sami iznijeli svoja iskustva kada je u pitanju ono što se u Zagrebu stalno događa, a o čemu se malo priča – nasilje među studentima.

23. ožujka 2021 16:54
Studentsko okupljanje, ilustracija

Studentsko okupljanje, ilustracija Foto: Freepik

Mnogi mladi zbog potreba studiranja, ali i odabira za njih prikladnog studija, primorani su preseliti u druge gradove. Upravo smo zato i svjedoci toga da u Zagrebu možemo upoznati studente iz baš svih krajeva Lijepe Naše. Nekima od njih nekad treba puno više da se prilagode sasvim novom načinu života, neki se automatski uklope u novu sredinu, a nažalost velik je broj onih koji zbog svog naglaska svakodnevno doživljavaju razne oblike nasilja.


>>>Kaj fakat? Si ziher? Mali rječnik purgerskih pojmova za zagrebačke studente (koji nisu iz Zagreba)<<<


Upravo je jedan od njih i Tomo Danielov, student druge godine fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, koji je prije desetak dana doživio fizičko nasilje na trenutno jednom od najpopularnijih okupljališta studenata i mladih, jezeru Jarun. Naizgled običan studentski izlazak za Tomu se te noći pretvorio u potpuni kaos, a tu je priču i sam odlučio podijeliti u Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radić" – "Sava".


Objava napadnutog studenta Tome Danielova Objava napadnutog studenta Tome Danielova Foto: Freepik

Objava studenta Tome Danielova u FB grupi stanara doma na Savi... foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Objava je skupila 1,2 tisuće reakcija, više od 100 komentara, ali i 8 dijeljenja na Facebook-u. Odlučili smo i sami kontaktirati Tomu kako bi nam detaljnije ispričao svoje iskustvo.


"Stajao sam na plaži na Jarunu s prijateljima i skupina od 5,6 momaka me dozvala. Mislio sam da žele pričati sa mnom i uputio sam se prema njima. Nakon što me jedan pitao odakle sam, na što sam odgovorio iz Splita, dobio sam šaku u glavu. Tad me prijatelj dozvao s plaže i iduće čega se sjećam je kako sjedim s krvavim nosom na plaži", priča nam Tomo.


Nakon sukoba, njegovi su prijatelji krenuli u potragu za maramicama kako bi zaustavili krvarenje. Kada su ga konačno i uspjeli zaustaviti, uputili su se prema studentskom domu, a Tomo priznaje da do te večeri tako što nije doživio. "Nije mi se događalo prije i iznenadilo me jer sam do tad upoznavao samo prijateljski raspoložene ljude iz svih dijelova Hrvatske pa i Europe", tvrdi.


>>>'Imaš šuga od pomidora u tećici': Kad studiraš u Dalmaciji, a nisi Dalmatinac<<<


Upitali smo i jesu li nakon čina koji se dogodio pozvali policiju. "Nismo zvali policiju jer nismo bili sigurni niti kako izgledaju niti gdje su, jer su se razbježali odmah nakon. Također, prioritet nam je bio zaustaviti krvarenje", obrazložio nam je.


Osjeća li se sigurno u Zagrebu?


Zanimalo nas je i je li bio svjedok sličnih događaja i "usred bijela dana" te osjeća li se u konačnici sigurno u Zagrebu. Objasnio je kako je svemu najvjerojatnije kumovao i alkohol. "Inače se osjećam sigurno u Zagrebu i mislim da se takve stvari mogu dogoditi bilo gdje. Naravno zabava koju često prati alkohol je ipak veće žarište takvih događaja", govori.


Upitali smo našeg sugovornika, smatra li da bi i Splićani u obratnoj situaciji koristili silu. "Mislim da i u Zagrebu i u Splitu ima ljudi sa zastarjelim mentalitetom i nagonom za nasilnim ponašanjem. Mislim da bi neki Splićani isto postupili, ali čini mi se da su u manjini, kao i ovi Zagrepčani koji su ovako postupili. Cilj mi je u mom društvu imati ljude koji ne sude nikome po stvarima kao što je naglasak, izgled itd. Nisam ni u Splitu imao iskustva niti čuo priče o tome da je netko nasilan prema Zagrepčanima, osim naravno onih što završe na vijestima", govori za kraj.


>>>Nasilje ispred Ekonomskog fakulteta! Dečko udarao djevojku - studenti tvrde: 'Policija nije stigla ni nakon 20 minuta'<<<


Koliko studenata doista doživi nasilje?


U istoj grupi gdje smo pronašli i slučaj koji se dogodio Tomi, odlučili smo upitati i ostale studente jesu li ikada, te kakvo nasilje doživjeli.


Anketa Anketa Foto: Freepik

Anketa o nasilju među studentima objavljena u FB grupi Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Zanimljiv je i svakako ohrabrujuć podatak da ipak većina njih dosad nije doživjela nikakav oblik nasilja, njih gotovo 72%. Najviši postotak nakon toga pripada onima koji su doživjeli razne oblike verbalnog nasilja, 19.5%. Bilo je i dvadesetak studenata koji su priznali da su doživjeli i fizičko nasilje, a sličan je i broj onih koji su bili žrtve nekih od drugih oblika nasilja. Ipak, najmanje je njih izjavilo da je bilo ismijavano ili da su dobili razne prijetnje.