Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Ignoriraš nečiji pozdrav na hodniku? Ne budi jazavac! Ovo su pravila studentskog BONTONA kojih se trebaš pridržavati

Dijeljenje životnog prostora s nekim nosi određenu dozu kompromisa sa sobom. Cimerstvo u maloj studentskoj sobi značit će pronalazak zajedničkog jezika, pravljenje ustupa, organizaciju i prije svega – poštovanje.

4. studenog 2019 15:29
Ignoriraš nečiji pozdrav na hodniku? Ne budi jazavac! Ovo su pravila studentskog BONTONA kojih se trebaš pridržavati

Ignoriraš nečiji pozdrav na hodniku? Ne budi jazavac! Ovo su pravila studentskog BONTONA kojih se trebaš pridržavati Foto: MojFaks

Iste stvari trebale bi se uvažavati kada govorimo uopšteno u životu u domu. Tu su zajedničke prostorije koje studenti dijele, pa kolegijalnosti i određeni bonton moraju postojati, kao i u svakoj zajednici.  Svako je osoba za sebe, neki su introverti, neki totalni ekstroverti, ali pojedine osobine ne bi trebale utjecati na kvalitetnu klimu u domu, kada je riječ o međuljudskim odnosima i osnovnim stvarima poput pozdravljanja ili odzdravljanja kolegici ili kolegi kada se susretnete na hodniku. 


Foto: Klikom po savi


Neki sustanari skroz su nezainteresirani za svoju okolinu


Jedna studentica drugu godinu za redom živi u Studentskom domu "Stjepan Radić", i kako nam govori tu se osjeća kao kod kuće. Ipak, po njoj, međuljudski odnosi nisu toliko divni, jer postoje studenti koji su skroz nezainteresirani za svoju okolinu. Nakon nekoliko sličnih situacija, u Facebook grupi doma napisala je: "Ako te netko pozdravi u tvom paviljonu, barem kimni glavom ili se nasmij ako je tako teško pustiti glas".

...U njoj niste odrasli, ali vam postane kuća: Znate li koje se stvari nalaze \'starter packu\' svake domske sobe?...


Opisala nam je par situacija zbog kojih se odlučila oglasiti u grupi. 

"Ulazeći u paviljon, otvorila sam vrata mladiću koji nije uzvratio mom pozdravu niti zahvalio na otvaranju vrata. To je u redu, možda mu nije bio dan, možda je bio umoran i izgubljen, možda se jaaako žurio... Ali ista stvar se dogodila dok sam se penjala na drugi kat svog paviljona, sada od druge osobe, koja me vidjela, pogledala, skrenula pogled i onda kompletno izignorirala moje \'ćao\'", priča naša sugovornica. 

Ne smatra da je nužno problem samo u tom ne pozdravljanju, već da se svi pretjerano povlačimo u sebe i tako uopće ne primjećujemo ono što se događa oko nas. Uključujući i studente koje svakodnevno susrećemo i s kojima dijelimo prostor.


Maniri koje bi svaki student trebao usvojiti su...


"Topli pozdrav izignoriramo ili ne doživimo jer nam se žuri, jer smo umorni ili nam se ne sviđa kako osoba koja nam se obratila izgleda. To nije kultura i to nije u redu. To je sitnica koja nekome popravlja dan, nekoga ohrabri, nekoga utješi, ali kako stojimo, nekoga i jako iznenadi. Ako već nisi netko tko prvi prilazi ili prvi pozdravlja, barem se nasmij ili nekome pruži topli pogled afirmacije, pozdravi ga očima, a možeš ga i zagrliti ako ti u tom trenutku to čini kao najbolja ideja! Mislim da nije stvar u tome što netko nekoga ne pozdravlja pa je to strašno. Nego se to događa medu nama studentima koji dijelimo hodnike, otvaramo si vrata, uskočimo si u pomoć s iksicom ili posudimo docimerima kavu kad im ponestane. To su maniri i trebaju opet zaživjeti", govori nam ona. 


Foto: Klikom po Savi

Priupitali smo studente u zagrebačkim domovima da predlože tri stvari koje bi ušle u studentski bonton. Po pristiglim komentarima, bolji suživot je lako postići. Bitno je samo voditi računa o zaista osnovnim manirima. Donosimo kratki popis:

1) Otvoriti i pridržati vrata ako neko ide iza tebe, pomoći ako treba s vrećicama, koferima...

2) Pozdraviti/otpozdraviti kada vidiš nekoga na hodniku

3) Urednost (počistiti za sobom)

4) Ne budi sebičan jer nisi sam u domu

5) Paziti na buku u svojoj sobi i na hodniku

6) Ne pušiti na hodniku i balkonima koji su u blizini ostalih soba (da dim ne ide kroz prozor).


Dodatni plus je ako se pokaže malo više otvorenosti i pažnje prema drugima. Pitaj nekoga kakav mu je dan, možda mu baš to treba. Ponudi mandarinama. Ili bilo s čim što vidiš da ipak ne možeš pojesti sam. Udijeli kompliment. Nasmij se. I budi obazriv. Život u zajednici nije jednostavan, ali svi malim ustupcima mogu učiniti da on bude bolji. Za sve. 

...Što kultnu \'Savu\' čini toliko posebnom? Studentica otkriva sve tajne najvećeg studentskog doma u Hrvatskoj...


A.Z. 
Foto: Facebook@Klikom po savi