Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK”

Javnozdravstveni-edukativni projekt “Budi mRAK“ pokrenuli su studenti, budući liječnici iz Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, s ciljem informiranja djece o dostupnim oblicima prevencije raka od najranije dobi. Ove godine naglasak je stavljen na prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom, jer usprkos postojanju besplatnog cjepiva za učenike i učenice osmih razreda, ali i srednjih škola – odaziv mladih je i dalje slab.

19. lipnja 2019 12:20
Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK”

Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK” Foto: MojFaks

„Riječ je o cjepivu koje i djevojčice i dječake može zaštititi od nekoliko vrsta raka u odrasloj dobi zbog čega nam je važno da znaju da takva mogućnost uopće postoji. Budući da je riječ o bolestima koje se više nikome ne moraju dogoditi, želimo da mladi budu svjesni dostupnih mogućnosti, da budu dovoljno informirani jer je znanje uvijek „mrak“ i „u modi“ te da mogu donositi informirane odluke o svom zdravlju. To je primarni cilj naše Budi mRAK kampanje, kroz koju i vizualno ističemo kako je riječ o projektu koji je usredotočen na borbu protiv raka.“, za MojFaks govori Kristina Stamenković, nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo iz CroMSIC-a.


Foto: Budi MRAK Facebook

Jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija jeste HPV, kojom će se u nekom trenutku života zaraziti većina spolno aktivnih osoba. Najugroženiji su adolescenti, a zaraziti se mogu već pri prvom spolnom odnosu. Infekcija ne mora nužno uzrokovati nikakve zdravstvene probleme i u većini slučajeva povuče se sama u roku od dvije godine – međutim ako je infekcija dugotrajna može dovesti do razvoja određenih bolesti. Osim što može uzrokovati genitalne bradavice (koje se mogu liječiti, ali su vrlo neugodne), HPV može dovesti i do razvoja šest vrsta raka i kod žena i kod muškaraca.   

Kako sugovornica Kristina govori, kroz edukacije održane u srednjim školama, učenici i učenice pokazali su visoku razinu informiranosti i interes za cijepljenje protiv HPV-a. 

„Međutim, na razini cijele zemlje to je još uvijek nedovoljno. Iako je Hrvatska jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a i za dječake i za djevojčice, još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite, odnosno njihovi roditelji kao donositelji odluka o zdravlju svoje djece. Stopa procijepljenosti protiv HPV-a u Škotskoj iznosi oko 90 posto, a najbolji primjer učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a danas je Australija, koja je sustavnim provođenjem programa cijepljenja protiv HPV-a smanjila učestalost infekcije među mladim ženama na svega 1,1 posto.“, objašnjava nam Stamenković.


Foto:Pixabay

Nažalost, u hrvatskom društvu i dalje se nevoljko razgovara o spolnosti i spolnom zdravlju. HPV infekcija prenosi se spolnim kontaktom, ali i bliskim intimnim kontaktom koji ne mora nužno biti spolni. Kristina nam govori da postoji bojaznost roditelja kako će djeca ranije stupiti u spolni odnos ako ih se cijepi, iako su istraživanja pokazala suprotno.

„I uz brojne javne akcije te uključenje različitih dionika, dio građana još uvijek ne dobiva sve potrebne informacije o rizicima koje nosi HPV pa tako nemaju ni priliku ozbiljno razmotriti mogućnost da svojoj djeci osiguraju učinkovitu zaštitu od raka - za budućnost, kada kao spolno aktivni pojedinci mogu doći u kontakt s virusom koji ne samo da utječe na reproduktivno zdravlje, već može imati smrtni ishod.“, pojašnjava ona te dodaje da je HPV potrebno promatrati ne dominantno kao spolnu infekciju već kao uzročnik raka koji pogađa i žene i muškarce. 

„Samo od raka vrata maternice uzrokovanog HPV-om godišnje oboli oko 350, a umre preko 100 žena u Hrvatskoj. Preko 99% slučajeva raka vrata maternice posljedica je dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a. Njime je uzrokovano još i 90% slučajeva raka anusa, 70% slučajeva raka rodnice, 40% slučajeva raka muškog spolovila, 15% slučajeva raka stidnice i 12% slučajeva raka usne šupljine i ždrijela. Predstadiji raka vrata maternice se mogu potvrditi PAPA testom, a također su uzrokovani HPV-om, te se godišnje otkriju u preko 2000 djevojaka i žena.“, govori Stamenković.


Foto: Unsplash

Kako je projekt “Budi mRAK“ organiziran? 


U četiri hrvatska grada, udruga CroMSIC sustavno educira studente medicine kako bi usvojili tehnike vršnjačke edukacije te proširili svoje znanje o malignim oboljenjima, načinima prevencije i aktualnim nacionalnim strategijama za borbu protiv raka. Studenti postaju edukatori i kreću u provedbu interaktivnih radionica po srednjim školama diljem Hrvatske s ciljem senzibilizacije srednjoškolaca i poticanja na dodatno informiranje, radi čega im edukatori stoje na raspolaganju kako tijekom edukacije, tako i za individualna pitanja nakon.

„Takav je slučaj čest, posebice kad se radi o spolnom zdravlju, budući da je u našem društvu i dalje riječ o tabu temi o kojoj se nevoljko progovara u javnom prostoru. U samo posljednja dva i pol mjeseca, u čak četiri grada, u ukupno 26 srednjih škola, odnosno 113 razreda održali smo interaktivne radionice ispred više od 2.600 učenika i učenica. Radionice su koncipirane tako da se u početku provjeri razina znanja učenika pomoću Kahoot kviza, zatim se organiziraju igre s mitovima i činjenicama, održe se edukativne prezentacije i na kraju se ponovno pomoću Kahoot kviza procijeni razina informiranosti učenika nakon edukacije, a zadovoljstvo radionicom se procijeni evaluacijskim listićem te se podijeli informirani pristanak za cijepljenje protiv HPV-a s kojim se učenici mogu samostalno javiti svom liječniku školske medicine ako su punoljetni, a ako su maloljetni potreban je potpis roditelja.“, pojašnjava nam Stamenković.


Foto: Budi MRAK Facebook

Akcija “Budi mRAK“ odvijala se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka (26. do 31. svibnja) a organizatori/ce zadovoljni su realizacijom kampanje. Na jednom mjestu uspjeli su okupiti brojne dionike iz zdravstvenog sustava, stručnjake te osobe iz javnog života koje su podržale projekt poput Jelene Veljače, Ide Prester, Brune Šimleše, Tomislava Ricova, Tare Thaller, Mie Rkma i drugih.  Sada slijedi ljetna stanka, a s početkom nove školske godine nastavljaju se edukacije i interaktivne radionice. Kampanja će biti aktivna i za vrijeme ljetnih praznika na društvenim mrežama – Budi MRAK Facebook i Instagram stranicama. 

„Želimo otvoreno govoriti o temama koje su nedovoljno zastupljene u javnom prostoru, rušiti predrasude o spolnom zdravlju i odgovornom ponašanju te tako pridonijeti očuvanju javnog zdravlja u i spašavanju života – tijekom cijele godine. Cilj nam je da u Hrvatskoj u budućnosti nitko ne izgubi život zbog bolesti za koje postoji sigurna i pouzdana prevencija. Budi MRAK! Izbjegni RAK!“, za kraj razgovora poručuje Kristina Stamenković. 

Anja Zulić
Foto: Pixabay

Još vijesti