Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Stanodavci dižu cijene u zadnji čas! Studenti očajni: 'Preko noći smo saznali da moramo plaćati 500 kuna više...'

Cijene stanova nisu bitno niže čak ni u centru, a na studentske domove je navala. Ove godine pristigle su 10223 prijave na nešto manje od 7000 mjesta.

16. listopada 2020 14:19
Stanodavci dižu cijene u zadnji čas! Studenti očajni: 'Preko noći smo saznali da moramo plaćati 500 kuna više...'

Stanodavci dižu cijene u zadnji čas! Studenti očajni: 'Preko noći smo saznali da moramo plaćati 500 kuna više...' Foto: MojFaks

"Znate, mi smo dobili ponudu od 4000 kuna za ovaj stan, no, ne bismo željeli da odete jer ste uredni platiše i održavate stan kao svoj. Zato želimo da ostanete tu, ali ćemo vam morati povisiti cijenu za 500 kuna", tim riječima vlasnica stana u širem centru Zagreba samo mjesec dana prije sklapanja novog ugovora studentima iz Slavonije priopćila je povećanje mjesečne stanarine.  


...Čeka li nas VELIKI PAD cijena stanova? Evo što studenti mogu očekivati najesen – kad ponuda za smještajem dosegne VRHUNAC...


Student za 24 sata govori da je stan na odličnoj lokaciji, ali instalacije i namještaj su iz "prošlog stoljeća" što im prije godinu dana, za tu cijenu, nije predstavljalo problem. Unajmili su ga za 2500 kuna, s time da su režije plaćali od 800 do 1000 kuna mjesečno.

"Moram priznati da nam je to bilo krajnje neugodno iznenađenje zato što nam niti u jednom trenu gazdarica nije dala naslutiti da će nam povisiti stanarinu, posebno u ovo neizvjesno doba koronakrize. Da stvar bude još bolja, zbog cijele te situacije nismo boravili u tom stanu nekoliko mjeseci, a stanarinu i režije smo uredno plaćali svakog 12. u mjesecu", pričao student koji je htio ostati anoniman.

"Tata dobio otkaz u ožujku, srećom pa radim uz faks..."


Priča nam kako ih je gazdarica dovela pred gotov čin, mjesec dana prije isteka ugovora obavijestila ih je o tome telefonski, a on i njegov cimer su preko noći morali odlučiti hoće li tražiti novi stan ili će pristati na njene uvjete.

"Tata mi je dobio otkaz u ožujku, imam sreću što radim uz fakultet i imam stalna primanja, no što bi bilo da ne radim? Ne bih mogao nastaviti faks? Nismo imali drugog izbora jer je nemoguće pronaći normalan stan u samo mjesec dana, mi smo ovaj stan tražili nekoliko mjeseci i uspjeli ga unajmiti jer smo se javili među prvima. Dotad, vidjeli smo sve i svašta, a susreli smo se i sa svakakvim najmodavcima. Vjerujem i da su oni nepovjerljivi prema podstanarima, ali šteta je da zbog nekolicine loših podstanara moraju ispaštati svi ostali. Da bismo se sada uselili u novi stan, morali bismo smo izdvojiti najmanje 7000 kuna jer svi traže jedan do dva pologa unaprijed”, priča student za 24 sata


...Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...


Brucošica Nola Miličević već nekoliko mjeseci traži stan: "Cimerica i ja pregledale smo puno stanova i uglavnom svi imaju nerealne cijene s obzirom na lokaciju i kvalitetu. Spremna sam plaćati stan do 400 eura mjesečno uz režije", jasna je buduća pravnica.


Dobili 516 molbi više nego lani


Iz Studentskog centra govore kako je na ovogodišnji natječaj za subvencionirani smještaj u studentskim domovima ukupno pristiglo 10.223 prijava. SC nudi 6.935 ležajeva za studente iako je ove godine kapacitet bio smanjen na 6.398 zbog stradalnika u velikom zagrebačkom potresu koje je Vlada do jeseni smjestila u SD Cvjetno naselje. U tim se paviljonima sada provodi deratizacija i dezinfekcija, nakon čega će još 537 studenata dobiti svoje mjesto ovisno o poziciji na rang-listi.


...Ništa od \'novog natječaja\' za smještaj u domu: Evo kako će se popunjavati sobe kad građani Zagreba isele iz doma na Cvjetnom...


"Važno je napomenuti da smo ove godine zaprimili i 516 više molbi za smještaj nego lani", dodali su iz SC-a.

Ove godine potraga za stanovima krenula kasnije


Nije ni čudo obzirom da studente muči neizvjesnost akademske godine, a kako je mnogo njih tek u drugoj polovici rujna saznalo kako će se nastava održavati na njihovim fakultetima to se odrazilo na i potražnju stanova.

...Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima...


"Ove godine se sve prolongiralo u odnosu na prijašnje godine i zadnjih nekoliko tjedana je ludo svim agentima za nekretnine. Potražnja je ista kao i prošlih godina jedino što studenti žele fleksibilnije ugovore odnosno mogućnost potpisivanja na kraći rok", objasnila je Sanela Alić iz San-nekretnina.

Kaže ni kako potres nije puno utjecao na potražnju za stanovima u centru, ali priznaje kako roditelji i studenti ipak malo više ispituju oko toga. Za dobru prometnu povezanost i blizinu tramvajskih linija kaže kako su i dalje najbitniji kriteriji za studente. Trenutno je prosječna cijena jednog kvadrata za najam desetak eura, a poželjni su kvartovi u kojima su fakulteti.

U centru grada stan od tridesetak kvadrata ne ide ispod 350-400 eura dok se na Knežiji ili Španskom može naći jeftinije. Prosjek po kvadratu za manji stan je 10 do 12 eura, dok se na udaljenijim lokacijama i "lošije uređenim" stanovima može postići cijena od osam do devet eura. "Uvijek pokušavamo s najmodavcima iskomunicirati da što bolje urede smještaje i prilagode ih potrebama studenata", objašnjava Alić i dodaje kako je način traženja stanova i dalje isti.

Roditelji najčešće pomažu studentima nižih godina, kažu koji ih kvartovi zanimaju, a zatim agencija predloži nekoliko nekretnina za razgledavanje."Stariji studenti najčešće traže sami i točno znaju što žele",  kaže agentica s višegodišnjim iskustvom.

A.Z.
izvor: 24sata
foto: arhiva/mapio.net
Još vijesti