Anja Z u Nakon predavanja

'Hoćemo pohani sir u brzoj!' Transparent koji je obilježio party-vikend zabranila uprava doma FOTO

Kafići i klubovi zatvoreni su početkom studenog prošle godine, okupljanja ljudi su ograničena, a vikend iza nas pokazao je da studentima nedostaje druženja, tulumarenja i općenito socijalnog kontakta.

8. veljače 2021 15:19
Transparent brza menza

Transparent brza menza Foto: MojFaks

Ispitni rokovi uvijek sa sobom nose i dozu stresa, a ove godine uslijed pandemije koronavirusa, online predavanja i ispita te potresa, ovaj je pritisak još snažniji. Većina "ispušnih ventila" za kojima studenti posežu nije im dostupna – od odlazaka u birceve, teretane ili pak na opuštenije kućno druženje – sve je zbog epidemioloških mjera pauzirano do daljnjega. Dok je vani bilo hladno, učenje uz knjigu ili drijemanje u sobi još su i bili izbor, ali proljetne temperature prošlog vikenda ipak su izmamile, po nekim procjenama, gotovo tisuću studenata na ulice Zagreba. 


...Zbog novih odluka ostat će bez studentskog života? Nove mjere Stožera tiču se MLADIH, a oni poručuju: 'Družit ćemo se dok nas pendrecima ne otjeraju!'...


U petak su se okupili na parkingu kod Studentskog doma "Stjepan Radić", odakle ih je policija rastjerala, da bi ostatak večeri proveli na Jarunu – koji je postao top-lokacija za subotnje "ponavljanje gradiva". Tako je iza 22 sata zagrebački Jarun bio krcat mladima, koji su se družili uz pjesmu i kapljicu do jutarnjih sati, kao što bi i inače studenti prakticirali vikendom.

Među velikim brojem studenata, tijekom vikend-druženja dva mladića dodatno su se istaknula. Naime, student Pravnog fakulteta i Paulo s PMF-a i još jednom kolegicom izradili su transparente s porukom:'Hoćemo pohani sir u brzoj menzi'. Fotografija transparenta prvo je objavljena u jednoj od studentskih grupa na Facebooku, gdje je veliki broj studenata komentarima odlučio podržati ovu hvalevrijednu inicijativu svojih kolega, a s obzirom da je i transparent vjerno pratio studente u njihovom vikend party-pohodu, fotografije natpisa bilo je moguće vidjeti i u domaćim medijima. Studente, aktivne simpatizere brze menze, zanimalo je gdje mogu potpisati za uvođenje pohanog sira, a neki su čak i spremni na studentski bunt, ako je pohani sir početak neposluha. Transparent se tijekom večeri preselio i na Jarun, gdje je prikupljao još pristalica do ranih jutarnjih sati. 


Studenti sa transparentom Studenti sa transparentom Foto: MojFaks

foto: L.M., privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje autora


...Nije bilo kršenja mjere? Partijanje studenata i dalje top tema: Evo što su o svemu rekli članovi Stožera...


Kako nam govore dečki koji stoje iza inicijative, ideja je nastala spontano u subotu navečer, ali njihove namjere nisu bile političke niti su planirali organizirati prosvjed, kako su pojedini proširili informaciju. "Ništa nije bilo dogovoreno, saznali smo da studenti idu na Jarun, pa smo rekli idemo se i mi zabaviti. Nismo htjeli napraviti nikakav prosvjed iako se tako uspostavilo. Jedini cilj transparenta bio je izvući osmjehe na lice studenata u ovim vremenima korone, krize i potresa. Opće je poznato da studenti, a i mladi ljudi, vole pohani sir kojega više nema u 'brzoj' menzi u Radiću", govore nam, a iako je sve počelo kao zezancija, smatraju kako ne bi bilo loše od Uprave Studentskog centra da im se "pohani" vrati.

Kako su nam ispričali, u vrijeme ispita ljudima svašta pada na pamet, a ovom inicijativom htjeli su prvotno zabaviti sebe i druge, ali i napraviti nešto korisno. Transparent je preživio okupljanje na Jarunu, odakle se sa svojim pristalicama vratio u studentsku sobu, ali to nije dugo potrajalo. Koliko se priča o inicijativi za pohani sir proširila, govori i činjenica da je jedan od studenata jutros morao "izbaciti" ovog nesretnog cimera. "Jutros je na vrata oko 8 kucala zamjenica upravitelja i samo zamolila ako mogu maknuti transparent. Nisam pitao zašto, ali vjerojatno jer ne mogu visiti 'političke poruke' ili bilo kakve poruke po domu", smatra naš sugovornik.


Transparent nisu ispuštali iz ruku ni na Jarunu... foto: Lucija Jurjević via Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


...FER-ovac na prosvjedu 'oprao' premijera: 'Hrvatska je moja kao i njegova, imam pravo reći što me smeta'...


Što se tiče budućih okupljanja na otvorenom, naši sugovornici kažu da za sljedeća dva vikenda nemaju planova jer se moraju opet posvetiti fakultetu. Vjerujemo da će se nakon još jedne sesije učenja izroditi neka nova inicijativa, a dotad se možda pohani sir i vrati u menze ili pak potakne ostale na bunt.


A kako je čitav proces izrade transparenta izgledao i njegov obilazak Jaruna, možete pogledati u videu ispod.


izvor: YouTube@ Paulo Possi

Još vijesti