L.B. u Nakon predavanja

Studenti ovog studija sve češće obolijevaju od mentalnih bolesti

Istraživanje o ovom, sve kobnijem studiju, dolazi nakon što je britanski Ured za nacionalnu statistiku (ONS) objavio da je stopa samoubojstava studenata na području Engleske i Walesa najviša u posljednjih devet godina zabrinjavajuće porasla.

1. kolovoza 2016 16:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Težina i kompleksnost studija arhitekture uzimaju svoj danak, pokazalo je novo istraživanje.

Budući arhitekti sve su češće na meti raznih psihičkih poremećaja: više od polovine studenata koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo je da brine zbog svog psihičkog stanja, a čak četvrtina njih priznala je da trenutno uzimaju lijekove ili drugi oblik psihološke pomoći ili su to u prošlosti radili.

Anketu je, među 450 studenata iz Velike Britanije, proveo časopis "The Architects\' Journal", a u njoj se po prvi puta ispitao emocionalni utjecaj ovog teškog, sedmogodišnjeg studija na psihičko stanje studenata. Zbog sve viših školarina studenti su prisiljeni sve više raditi kako bi vratili dugove, a javljaju se i sumnje da studijski programi ne pripremaju studente za tržište rada na adekvatan način.

Drugi problemi koji su izronili su oni vrijednosti studijskih programa, sve češćih prohtjeva da studenti rade besplatno kako bi stekli potrebnu praksu, ali i problem spolne i rasne diskriminacije. Jedan je učesnik izjavio: "Postoji očigledna razlika između domaćih, britanskih i internacionalnih studenata, posebice kad je u pitanju rad u grupama."

Osim toga, rezultati istraživanja pokazali su da djevojke češće traže i dobiju pomoć: jedna od tri studentice (29%) izjavila je da je primala neki oblik terapije, u usporedbi sa "samo" 23% muških kolega.

Porast psihičkih problema među studentskom populacijom je sve veći problem. Prema izvještaju bivšeg dekana Sveučilišta u Yorku, prošle je godine 80% britanskih sveučilišta izjavilo da primjećuju sve češće psihičke krize među studentima. Prema zapisima hitnih službi, od 1. siječnja do 8. veljače, od 24 poziva sa sveučilišta pola ih je bilo zbog pokušaja samoubojstava ili samoozljeđivanja. Prošle godine takvih je poziva bilo 43 od sveukupno 134.

Čak 63% studenata u anketi koju je provela agencija specijalizirana za studentske kredite, Future Finance, izjavilo je da cijelo vrijeme ili jako često brinu zbog financija, što će se samo pojačati ukoliko se školarine doista i podignu iznad sadašnjih 9 tisuća funti godišnje. Nedugo nakon ovih brojki ONS je objavio svoje: brojke studenata koji pokušaju samoubojstvo ili uspiju u tome najviše su od 2007. godine! 2014. godine broj studentskih samoubojstava iznosio je 130 (među redovitim studentima od 18 i više godina), a 2007. godine ta je brojka iznosila znatno manje - 75 slučajeva.


izvor: Independent.co.uk

Još vijesti