Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Studiraju što dulje zbog mjesta u domu, a sad će morati van! Nova pravila kažu: Nema više beskonačnog boravka u sobi – čak ni za ovu skupinu studenata

Studenti s invaliditetom navikli su na borbu sa sustavom koji nema razvijenu toleranciju za probleme s kojima se svakodnevno susreću.

28. srpnja 2020 15:06
Studiraju što dulje zbog mjesta u domu, a sad će morati van! Nova pravila kažu: Nema više beskonačnog boravka u sobi – čak ni za ovu skupinu studenata

Studiraju što dulje zbog mjesta u domu, a sad će morati van! Nova pravila kažu: Nema više beskonačnog boravka u sobi – čak ni za ovu skupinu studenata Foto: MojFaks

Javna je tajna da mnoge studente s invaliditetom odbijaju na natječajima za poslove za koje su kvalificirani, a jedan od načina da si osiguraju malo bolji život jest duži ostanak u studentskome domu, u kojemu se može normalno živjeti, čak i u kolicima.

...Unatoč znanju, želji i uspjehu: Maturanti s invaliditetom često ne upišu željeni faks zbog NEPRISTUPAČNOSTI!...


Jedino u studentskome domu imaju uvjete života dostojne čovjeka


Nakon što završe jedan fakultet, studenti s invaliditetom često upisuju drugi. Ne zato što im se studira, već zato što su primorani na to kako bi zadržali barem nešto od prava koja im olakšavaju život. 28-godišnja Mirna je, nakon što je završila kroatistiku i komparativnu književnost, upisala bibliotekarstvo. Mirna i Ivan, čiji je život također vezan za invalidska kolica,dijele motiv za što dulje studiranje. U studentskome domu imaju uvjete života dostojne čovjeka, govore oni u RTL-ovoj emisiji Potraga.

"Nakon što sam se prijavila za studentske poslove za koje sam bila školovana, tipa lektoriranje, dobila sam odbijenice zato što sam pitala je li prilagođena zgrada da mogu pristupiti razgovoru. Oni su me odbili odmah zbog mojeg invaliditeta i ja sam onda zaključila da to tako ne ide", kazala je Mirna Brođanec za RTL.

No, stigla su nova pravila koja kažu - oni koji su dugo u domu, moraju van. Tako Mirna nakon osam godina ostaje bez doma zbog promjena u Pravilniku o subvencioniranju smještaja. Ako je završila jedan fakultet i upisala drugi, ostaje bez prava smještaja. Mora se snaći na tržištu ili se vratiti kući jer pronaći adekvatan stan u Zagrebu njoj je, kao i drugim osobama s invaliditetom, osobito teško.

"U domu nam je zapravo jako dobro, imamo i prilagođen smještaj i asistenciju za studente kojima je to potrebno, i mi bi voljeli da postoji adekvatan takav smještaj kada izađemo iz doma, kada završimo fakultet", ispričao je Ivan Babec student Ekonomskog fakulteta za RTL.

Zagreb kao jedini grad u kojemu invalidska kolica nisu nepremostiva prepreka


...Za redovne i izvanredne studente s invaliditetom: Javi se na natječaj i osiguraj si prijenosno računalo...


Ivan je prokomentirao i svoje pokušaje pronalaska posla. Kako govori, u životopisu ne navodi da je osoba s invaliditetom, već u pozivu na razgovor za posao to naglasi, kada najčešće uslijedi odgovor da nemaju prilagođene uvjete i konstatacije \'nismo sigurni da ćete to vi moći\'.

Zbog čitave situacije ne iznenađuje da ovi studenti \'ne žele\' napustiti dom, a niti Zagreb, jer je to jedini grad u kojemu invalidska kolica nisu nepremostiva prepreka.

Domovi preopterećeni zbog ograničenog broja kapaciteta


Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u odgovoru za RTL izmjenu Pravilnika o subvencioniranju smještaja komentiraju kao nužnu jer se zbog ograničenog broja smještajnih kapaciteta i stanara koji su duži niz godina u domu, ne pruža prilika novim budućim stanarima zbog preopterećenosti doma. 

...Nove studentske sobe nisu prilagođene osobama s invaliditetom...


Iz Studentskog centra pak dodaju da moraju poštovati pravne odluke te da su domovi pretrpani. Trenutno je u domu 160 studenata s nekim vidom tjelesnog oštećenja, a 71 soba unutar 3 naselja prilagođena je osobama s invaliditetom.

Čitav prilog možete pogledati ovdje.

A.Z.
izvor: RTL
foto: Shutterstock By wavebreakmedia

Još vijesti