V.K. u Nakon predavanja

Studenti šalju hrčka Homku u svemir: Postat će prvi astronaut svoje vrste

Lajka je bila prva životinja koja je krenula u svemirsku misiju, a sada njenim stopama, ali s nadom u sretniji završetak misije, kreće i jedan hrčak.

23. veljače 2022 16:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije kojih 60-ak godina, točnije, u studenom 1957. godine Sovjetski savez je u Zemljinu orbitu poslao Lajku, malu kujicu mješanku kako bi testirali sigurnost svemirskog putovanja za ljude.


Otad, ljudi su već mnogo puta bili u svemiru, a putovanje s našeg planeta postaje toliko popularno da se planira pokrenuti i nova grana turističkog biznisa - svemirskih putovanja.


>>>[FOTO] Zabranjeni kućni ljubimac na Savi: Doznajemo sve o avanturama papige Čiči iz 11. paviljona<<<


Iako Lajka nije preživjela svoje putovanje, Homka bi trebao, barem prema riječima Nikite Čebana, jednog od inicijatora projekta. Naime, kako piše Russia Beyond, studenti sa Sveučilišta u sibirskom gradu Tomsku poslat će ove jeseni prvog hrčka kozmonauta na svijetu u svemir. Kako prenose ruski mediji, hrčak kozmonaut se zove Homka.


Čitav događaj organizira se u sklopu studentskog biznis-inkubatora tomskog državnog Sveučilišta za sustave upravljanja i radioelektroniku koji vode Nikita Čeban i Mark Rudakov.


>>>Preslatko: Na ovom sveučilištu studenti će ispitni stres smanjivati igrom i šetnjom sa psima<<<


Kako pišu dalje, Homka bi trebao biti prvi kozmonaut svoje vrste u svemiru, ako naravno, nitko ranije ne pošalje nekog drugog hrčka.


"Imamo specijalne programe koji omogućavaju da već sada točno odredimo točno mjesto prizemljenja s preciznošću od pet kilometara. A to znači da ćemo Homka sigurno vratiti", kaže Nikita.


Hrčak Homka bit će podignut na stratosfernom balonu na visinu od 20 kilometara. Za let je planirano 90 minuta, a Homka će biti u kapsuli s afmosferskim pritiskom koji je za nju uobičajen.


izvor: hr.rbth.com

Još vijesti