Anja Z u Nakon predavanja

Tko to more platit'?! Svaki mjesec bacaju tisuće kuna u vjetar: Studiraju od kuće, a i dalje unajmljuju stanove jer NE ZNAJU dokad će sve biti online

Od kraja studenoga, u Hrvatskoj su na snazi restriktivnije mjere koje se tiču i sektora obrazovanja.

11. Siječnja 2021 14:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Netom prije početka blagdanskog razdoblja i zimske pauze na fakultetima, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su fakultetima preporuku za prelazak na online nastavu, osim onih studija koji podrazumijevaju izvođenje programa praktikuma, laboratorijskih vježbi i sl. Tada je najavljeno da će se o novim mjerama koje se tiču obrazovnog sektora raspravljati u veljači.


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Plaćaju prazne sobe


Zimski blagdani na fakultetima su završili, u tijeku su posljednja online predavanja i ispiti, ali studenti su se, kao i u vrijeme proljetnog zaključavanja našli u novo-starim problemima. Naime, restriktivne mjere produljene su od 10. siječnja na nivou čitave Republike Hrvatske te je do sada nekolicina fakulteta produljila i odluke o održavanju online nastave do završetka semestra. No, što će biti nakon toga, još uvijek nitko ne zna. Upitnici o načinu održavanja nastave onemogućuju studentima da organiziraju svoj život – u ovakvim je okolnostima teško predvidjeti hoće li za vrijeme ljetnog semestra imati potrebe za boravkom u unajmljenim stanovima ili studentskim sobama, koje i kada ne borave u njima – plaćaju.


Studenti su sobe u studentskim domovima i unajmljenim stanovima počeli napuštati još tijekom 11. mjeseca kada se epidemiološka situacija pogoršala, a za vrijeme blagdana dodatni broj studenata otišao je kućama, uz plaćanje privatnoga smještaja u najmu. U vrijeme proljetnog "zaključavanja", studenti iz studentskih domova izborili su se da prazne sobe ne plaćaju, no ovaj put situacija je drugačija. Iz Studentskog centra, krajem prosinca, u razgovoru za HRT poručili su da je popunjenost u domovima i dalje velika kao i da ne planiraju uvoditi neke promjene. "Mi ne razmišljamo o tom modelu, vjerujemo da on neće biti potreban, niti imamo informacije da se od strane Ministarstva mijenjaju kakvi odnosi subvencije", naglasio je sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak za HRT.


...Trebaju li studenti plaćati prazne sobe? Zbog nastave na daljinu studentski domovi su sve prazniji!...


Situacija sa stanovima još je teža


Pandemija koronavirusa utjecala je na prihode znatnog dijela stanovništva, a ni studentska populacija nije izuzetak. Tijekom skoro tri mjeseca koliko je trajalo "zaključavanje", posla za studente gotovo da i nije bilo, uz izuzetak poslova koji se mogu obavljati na daljinu (npr. usluge prevođenje, programiranja i sl.), kao i poslovi dostave. Ovogodišnja sezona ne može se usporediti s prethodnima, a neodržavanje klasičnog oblika Adventa također je utjecalo na reduciranje studentskoga budžeta. I dalje je oglasa za studentske poslove manje nego u uobičajenim okolnostima, a i oni objavljeni vrlo brzo se razgrabe. Ako uzmemo u obzir da velik broj studenata zaradom od studentskog posla i eventualno stipendijom nastoji pokriti troškove života i studiranja, ne iznenađuje njihov sve glasniji vapaj da se nešto poduzme. Roditelji koji bi pritekli u pomoć studentima također su pogođenim trenutnom krizom te pitanje plaćanja stanarine i režija svakodnevno okupira studente, naročito u vrijeme kada uopće i ne borave u unajmljenim sobama i stanovima.


Tijekom proljetnog "zaključavanja", pojedini najmodavci izašli bi u susret studentima s prepolovljenim iznosom stanarine ili oslobađanjem plaćanja režija. Ovaj put, iz razgovara s nekoliko studenata, čini se da najmodavci nisu toliko susretljivi. Jedna studentica govori nam kako se osjeća vrlo nemoćno u ovoj cijeloj situaciji te da, iako nije u stanu, plaća puni iznos stanarine.


"Od režija plaćam struju i vodu, iako nisam prisutna u stanu i to su \'kao\' prepolovljene režije, a financijsku situaciju jedva preživljavam s obzirom na to da u svojoj obitelji nisam jedini student/učenik. Strah me i otkazati stan ako se ubrzo vratimo s online faksa u normalu, pogotovo sad kad kreće ispitni rok. Iako još uvijek ne znam kad ću se vratiti u stan i u Zadar, osuđena sam plaćati pun iznos stanarine", govori naša sugovornica, a osjećaj nemoći prisutan je i kod drugih studenata.


"Položaj studenata je nula"


Još jedan sugovornik iz Zadra, govori nam kako je trenutni položaj studenata nula, te da su stanarine i inače visoke, a naročito sada. "Naši roditelji se odriču mnogih stvari da bi nam mogli priuštiti sve to. Ja plaćam stan inače 2000 kuna s režijama. Gazdaricu sam jučer molio prvo ja, a zatim i moja mama da spusti cijenu. Kukala je i rekla da mora razmisliti onda je nazvala i rekla da platim 1500 kn samo stan, a režije ne moram. Još se izvikala da smo se tako dogovorili da bude 2000 i što zovemo. Mislim, nemam riječi", kaže nam.


Naš sugovornik iznajmljuje garsonijeru i kako nam priča, klimu nijednom nije upalio jer je stan mali i topao. "Vikendom nisam u stanu. Internet imam svoj, kupio sam plinsku bocu jer sam navikao skuhati na plin i što onda imam od režija .... 500 kn, pa što je u tih 500 kuna?", te dodaje kako je iz stana otišao 11.12. i tada je platio puni iznos, a sada će platiti 1500 kuna za siječanj. Kaže da u slučaju online nastave i dalje, planira otkazati stan.  


"Suludo je naplatiti cijeli iznos"


Naša treća sugovornica suglasan je da je situacija što se tiče najma i stanova danas teška svima. "Situacija je takva da ljudi ne rade. Ja ne radim, pod ugovorom sam i dobivam naknadu koja mi je dostatna za život. Ali me u stanu sada neće biti preko 20 dana i suludo je naplatiti mi cijeli iznos. Ipak, naplatit će ga. Cimerice prošle godine nije bilo u stanu u vrijeme lockdowna niti preko ljeta. Iako je iselila stvari, plaćala je puni cijenu stana kao nekakvo osiguranje da će se vratiti. Glupo od njih, krajnje pohlepno od njih. Sigurno su roditelji studenata pa i sami studenti, izgubili poslove ili su im smanjena primanja te ne vidim razloga za nedostatkom zdravog razloga i empatije kada govorimo o smanjenju najma", smatra naša sugovornica.


...Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...


S obzirom na to da studenti zbog nedostatka posla jedva "krpaju" kraj s krajem, naša sugovornica dodaje da planira raditi "na crno" - čistiti par dana u mjesecu kako bih si pomogla u troškovima hrane i slično. "Vjerujem da je kolegama koji studiraju i koje roditelji financiraju s 2-3 tisuće kuna (mojoj cimerici daju oko 3 tisuće) izuzetno teško jer praktički bacaju novac u vjetar iako im djeca nisu u tim stanovima, a sve u svrhu čuvanja mjesta. Ako su roditeljima smanjena primanja, teško je još plaćati i stan u kojem nitko nije. Uistinu trebaju biti čarobnjaci", govori nam.


Naravno, situacija nikada nije crno-bijela, te ima i najmodavaca koji su spremni za dogovor, ali naši sugovornici nisu te sreće. Pored visokih cijena najma, nepostojanje odgovora o tome kako će njihovo obrazovanje izgledati u narednom periodu, a samim time i život, dodatno otežava situaciju, a odgovori vrlo sporo pristižu.


...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: \'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?\'...


"Ne vjerujem da su svi takvi. Ima i dobrih, susretljivih ljudi...Nažalost ja nisam bio te sreće. Ako otkažem stan, moram ići po sve te stvari i prenositi ih. Gdje...Što ako faks krene normalno. Ne znam što da radim", zaključio je naš sugovornik.

Još vijesti