V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Studenti nezadovoljni i gladni?! U menzi za večeru dobiju podgrijani ručak, a i toga je premalo

Studentski centri provode analize na temelju kojih mogu procijeniti koliko će hrane biti potrošeno u pojedinim studentskim restoranima, a koliko će se baciti. No, procjene su ipak samo procjene, ne i stvarno stanje, pa studenti tvrde da za večeru dobiju nepotrošenu hranu od ručka.

2. prosinca 2021 13:10
Količina hrane poslužena za večeru

Količina hrane poslužena za večeru Foto: MojFaks

Nas kao i naše susjede ujedinjavaju neke zajedničke navike i običaji, ali i odgojne metode. Među takvim sličnostima, većini nas nije neuobičajeno jesti "podgrijano", ostatke ručka za večeru, posebice ako se kuha veća količina, a neke "gastro-klasike" poput punjenih paprika, graha ili sarme jedemi i nekoliko dana zaredom.


No, dok je to kod kuće "normalno", u studentskim se restoranima, gotovo nikad za ručak i večeru ne poslužuju iste stvari. Naime, svaki dan na stranicama svojih studentskih centara/stranicama menze, studenti mogu pročitati što se toga dana nudi za doručak, ručak i večeru.


>>>[FOTO] 'Najbolje tete u svemiru' ukrasile menzu u božićnom duhu: 'Svi studenti su naša djeca, ovo je njihov drugi dom...'<<<


"Očito je studentima dovoljna 'šnita kruha'"


Nedavno nam se na redakcijski mail javila studentica (identitet poznat redakciji) s pritužbom na ponudu hrane u menzi "SVUŠ", u kojoj se hrane studenti koji pohađaju Veleučilište u Šibeniku te Studije energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koje provode FER i FSB u Šibeniku. Trenutno u ovome gradu studira 1150 redovitih studenata, od kojih čak 73 posto stiže iz gradova i mjesta van Šibenika. Stoga je moguće pretpostaviti da je, pogotovo njima, mogućnost subvencionirane prehrane od velikog značaja.


>>>[FOTO] Ovo je Gordon Ramsay iz studentskog doma: Brucoš Mateo rješava se stresa od učenja – kuhanjem<<<


Studentica nam je poslala fotografiju ponude hrane koju su studenti početkom tjedna dobili za večeru. "Večera za studente u Krešimirovom gradu", naslovila je svoju fotografiju.


Tvrdi da ju je ova oskudna ponuda dočekala netom po posluživanju večere. "Po broju studenata ne može se usporediti sa sveučilišnim gradom, ali to nije razlog da u 18:15 bude ponuđena i dočekana ovolika količina hrane. Da stvar bude žalosnija, to je samo 15 minuta nakon početka večere i nije samo jednom ovakav viđen prizor", požalila se za MojFaks.


Kako nastavlja, na fotografiji se nalaze ostaci ručka, a to su lazanje od povrća, pohani oslić i junetina s graškom. "Kao što vidite, mnogo je truda uloženo za meni večere. Očito je studentima dovoljna 'šnita kruha'", kaže nam.


SVUŠ večera SVUŠ večera Foto: Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Je li ovo dovoljno hrane za večeru koja je počela prije 15 minuta? / Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Provjerili s djelatnicima, kažu da nema nepravilnosti


Nakon njene pritužbe, kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, studentski restoran "SVUŠ" i Studentski centar Šibenik, ne bi li dobili njihovo pojašnjenje u vezi pritužbe. Nakon što nas je Ministarstvo uputilo na nadležni studentski centar, uskoro smo dobili njihov odgovor.


Kako nam kažu iz Studentskog centra Šibenik, studentsku prehranu organiziraju na način da svojom kvalitetom i raznovrsnom hranom udovoljavaju prehrambenim normativima koje propisuje nadležno ministarstvo.


>>>Studenti u menze zasad mogu bez COVID potvrde, no postoje izuzeci – evo koji i gdje<<<


"Studenti tako u dnevnoj ponudi kako je naznačeno na našim web stranicama mogu odabrati jedan od tri menija po obroku, kako za ručak tako i za večeru", kažu iz SC-a. Oni su slijedom pritužbi kontaktirali djelatnike studentskog restorana kako bi provjerili ove navode studentice.


SVUŠ ručak SVUŠ ručak Foto: Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks


Što je toga dana pisalo na njihovim web stranicama / Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Oni su "utvrdili kako se kuhaju sva jela naznačena na web stranicama u dnevnoj ponudi", tvrde. Osim upita o ponavljanju istog menija od ručka za večeru, upitali smo ih ima li dovoljno hrane za studente za večeru.


>>>[FOTO] 'Doktor' trošenja u menzi ponovo 'pegla': Ovaj bi račun bez subvencije platio 153 kune – provjerite što je sve pojeo<<<


"Hrane za studente ima dovoljno za vrijeme posluživanja večere što smo provjerili i po broju otpisanih obroka. Svakodnevno se kreiraju jelovnici propisani Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata s posebnom pažnjom kako bi se smanjilo bacanje preostale hrane na kraju dana. Količinu hrane prilagođavamo broju korisnika kroz dane u tjednu temeljem tjednih i mjesečnih analiza broja obroka", tvrde iz šibenskog Studentskog centra.


Najavili novost: hranu za van


Kako piše i na njihovim službenim stranicama, pozivaju sve studente koji uoče nepravilnosti da iste odmah prijave nadležnoj osobi, a zatim i Lokalnom povjerenstvu za kontrolu prehrane studenata. "Na taj će se način poduzeti daljnji koraci prema nama kao pružatelju usluge prehrane i Nacionalnom povjerenstvu za kontrolu prehrane studenata, kako je i naznačeno na našim web stranicama. Dosad nismo zaprimili takvu prijavu", odgovaraju iz SC-a.


>>>Top prilika! Komentiraj hranu iz menze i osvajaj nagrade vrijedne 50 tisuća kuna: Laptop, bicikl, vozački...<<<


"Studentski centar Šibenik osluškuje mišljenja i prijedloge studenata te provodi dobru suradnju s predstavnicima studentskih organizacija, a jedna od naših nedavnih zajedničkih tema je upravo poboljšanje usluge prehrane kroz uvođenje novih jela unutar zadanih okvira kao i 'hrana za vani' što ćemo uskoro našim studentima i omogućiti", otkrivaju za kraj.


Iako se ponekad dogodi da u svojim obrocima studenti pronađu neka "strana tijela", što je mogli bismo reći dio folklora prehrane u menzama, studentska se prehrana ipak bazira na zdravim namirnicama koje se pripremaju na način i u količini kako bi se smanjila količina bačene hrane na kraju svakoga dana. Uz ovaj pohvalni način gospodarenjem hranom i otpadom, "podgrijani pohani oslići od ručka" ipak ćete biti najsretnije rješenje većini gladnih studenata koji pristižu na večeru.

Još vijesti