V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Studenti sve nezadovoljniji zagrebačkim menzama: 'Mislio sam da je kost jer sam jeo batak...'

Iako se u studentskim Facebook grupama objavljuju kako pohvale tako i kritike gastro-ponude u menzama, u posljednje vrijeme glas onih koji su nezadovoljni sve je snažniji.

31. Siječnja 2022 15:04
kamen u hrani, menza,

kamen u hrani, menza, Foto: MojFaks

Iako često pišemo o stvarima koje se pronađu na studentskim tanjurima iako im tamo nije mjesto, studenti su donedavno bili uglavnom zadovoljni hranom i uslugom domaćih studentskih restoranameđu kojima svaki student ima svoje favorite.


>>>Muhe, kamenčići i šarafi u ćuftama: Najgori dodaci hrani koje su studenti našli u menzama diljem Hrvatske – FOTO<<<


Nedavno je student medicine objavio fotografiju obroka iz menze u kojemu je, na svom tanjuru, pronašao nejestiv i potencijalno opasan sastojak: kamen. Bez obzira na neupitan trud radnika studentskih restorana, zbog golemog obrtaja i velike količine hrane koju pripremaju, u obroke se sporadično "ušulja" pokoji "smrdljivi martin", puž, bubica, dlačica ili vlas, ali i komadić stakla, ili dio spajalice.


No, studenti su sve nezadovoljniji radom i organizacijom studentskih restorana, posebice menze studentskog doma "Stjepan Radić".


>>>[FOTO] Studenti nezadovoljni i gladni?! U menzi za večeru dobiju podgrijani ručak, a i toga je premalo<<<


Kamen kao kap koja je prelila čašu


"U zadnje vrijeme primijetio sam veliku razliku u ponudi jela, radnom vremenu i organizaciji menzi, konkretno u studentskom domu 'Stjepan Radić', budući da sam tu skoro svakodnevno jer sam stanar doma", kaže student koji je fotografirao kamen na svome tanjuru za MojFaks.


"Ovaj moj kamen je bio 'kap koja je prelila čašu' da napišem nešto u grupi da vidim slažu li se i drugi sa mnom. Slične se objave u grupi u posljednje vrijeme mogu pronaći skoro svakodnevno tako da konsenzus među studentima očito postoji i ne ide na ruku SC-u" smatra student.


>>>Studenti u menze zasad mogu bez COVID potvrde, no postoje izuzeci – evo koji i gdje<<<


Kako nam govori, kamen nije uopće primijetio nego ga je osjetio tek kad ga je s hranom unio u usta nakon čega je pomislio da je zagrizao komadić kosti jer je jeo batak. "Problem je bilo to što je on bio baš u tom satarašu, pomiješan s rižom tako da bi ga bilo jako teško primijetiti inače, kad naravno čovjek ne razmišlja o tome", pojašnjava.


kamen u večeri kamen u večeri Foto: Foto: provatna arhiva V.P., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: provatna arhiva V.P., objavljeno uz dozvolu


Kako nam kaže, stanar je "Save" od početka prošle akademske godine i prošle je godine cijelo vrijeme ostao u domu, čak i kada su mu predavanja bila online. S obzriom da je tamo proveo godinu i pol dana, smatra da "počinje shvaćati način na koji menze i studentski centar funkcioniraju".


Ogromne gužve, hrana gotovo u potpunosti "iz friteze"


Kaže da i njega i njegove prijatelje iz doma smeta nekoliko otegotnih okolnosti u aktualnom radu menze. "To je recimo činjenica da od dvije spore menze na 'Savi' već tjednima samo jedna radi za večeru, što naravno znači da se su redovi ispred menze i gužve unutra ogromne, što je vjerojatno suprotno epidemiološkim mjerama", poručuje razočarani student i spominje kako se kvaliteta hrane također pogoršala od početka ove godine.


>>>Studenti u menze zasad mogu bez COVID potvrde, no postoje izuzeci – evo koji i gdje<<<


"Kvaliteta hrane koja se poslužuje je stvarno pala na jednu neprimjerenu razinu. Nisam preuveličavao kad sam napisao da se od ove godine u bilo kojoj od menzi rijetko može pronaći nešto što nije iz friteze, prvenstveno pohana svinjetina i riblji štapići, pred kraj radnog vremena skoro uvijek su to jedine opcije", nadodaje student za MojFaks.


>>>[FOTO] Od dlaka do željeza – evo što se sve servira u zagrebačkim menzama: 'Ovo je opasno po zdravlje!'<<<


Stvar neorganiziranosti?


"Meni je jasno da je dio djelatnika trenutno u samoizolaciji i da i inače postoji kroničan nedostatak radnika, ali kad vodite studentski dom i menzu o kojoj svakodnevno ovise četiri tisuće studenata koliko ih živi ovdje, plus stotine drugih koji žive u blizini ili im je, poput Kineziološkog, fakultet preko puta, to mi više baca na neodgovornost nego na iskrena opravdanja", kaže nam ljutiti student.


>>>[FOTO] Zagrizla 'martina' u blitvi iz menze: 'Osjetila sam gorčinu i smrad...'<<<


Student je fotografiju kamena objavio na popularnoj Facebook grupi "studentskog doma Stjepan Radić", pa su se ubrzo i ostali sustanari javili u komentarima.


Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava


"Plot twist: inovativan način obogaćivanja obroka 'mineralnim tvarima'", našalio se student u komentarima. "Ili kad nađeš željeznu kuku u pohanom siru", napisala je studentica svoje iskustvo. "Nisi ti gladan", "I kad ima mesa osim pohanog, to je meso najčešće krvavo iznuta", tvrdi studentica.


Studentice se žale da su gladne / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava



"Stalno kukate!" / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava


"Sve menze u Zagrebu su na jako lošem nivou..." / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava

Upit o kvaliteti prehrane, organizacijskim izazovima uslijed pandemije kao i predviđanjima o cijenama obroka u skorijoj budućnosti, uslijed prelaska u eurozonu, uputili smo nadležnima u zagrebačkome SC-u. Objavit ćemo ih čim pristignu na našu adresu kako bismo nezadovoljnim studentima pružili konkretnu i pouzdanu informaciju o radu menzi i obrocima koje ondje imaju prilike pojesti.

Još vijesti