V.K. u Nakon predavanja

Studentica pedagogije Nikolina iz 'gušta' uređuje Wikipediju: Unijela skoro 7000 referenci i ponijela laskavu titulu

Studentica pedagogije u Beogradu, Nikolina Šepić, proglašena je najboljom urednicom Wikipedije na svijetu!

22. veljače 2022 16:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iznimno omražena u akademskim krugovima, besplatna online enciklopedija – Wikipedija često nam je među prvim izvorima informacija kada nešto "guglamo". Bio to treći Newtonov zakon, datum lansirana prve rakete ili kada je rođen Harry Styles, opus Sigmunda Freuda ili anegdote o tome što je radio u djetinjstvu, često se oslanjamo upravo na Wikipediju kao na primarni izvor informacija.


Jednu odliku Wikipedije jedni smatraju njenom najvećom prednošću, a drugi ju ističu kao najgoru manu. Naime, stranice Wikipedije mogu uređivati svi pa i "obični" ljudi. Od tih "običnih" ljudi, posebno se izdvaja studentica pedagogije s Filozofskog fakulteta u Beogradu, Nikolina Šepić.


Ova studentica 'odnijela' je titulu najbolje urednice Wikipedije na srpskom, a ovo joj je već druga nagrada zaredom u okviru kampanje uređivanja referenci pod nazivom #1Lib1REf ("one librarian, one reference") koja je trajala od 15. siječnja do 5. veljače. Kako piše Telegraf.rs, Srbija je ove godine osvojila prvo mjesto u svijetu po uređivanju Wikipedije, a Nikoline je unijela sveukupno 6769 referenci što ju to čini najboljom urednicom Wikipdije na svijetu.


>>>Profesori se mršte kad spomenete Wikipediju na faksu? Evo zašto bi se to moglo uskoro promijeniti<<<


Srbija najbolja već dvije godine zaredom


Tijekom sudjelovanja, urednici unose nove reference i relevantne izvore podataka u članke i time doprinose povećanju provjerljivosti informacija i pouzdanosti istih, pojasnila je detaljnije Nikolina.


"Kampanja uređivanja referenci #1lib1ref je globalnog karaktera i provodi se u brojnim zemljama širom svijeta u sklopu proslave rođendana Wikipedije na engleskom jeziku. Cilj ove kampanje je unošenje referenci i izvora čime Wikipedija postaje pouzdanija, a sami podaci u njoj lako provjerljivi. Kampanja je podržana od strane Biblioteke Wikipedije i u brojnim Wikimedijskim ograncima širom svijeta", kazala je Nikolina.


U kampanju je bilo uključeno 25 urednika iz Srbije koji su sveukupno unijeli 10.080 referenci, a samo Nikolina je unijela 6769 referenci.


>>>Snimila OVAJ video za ispit pa postala viralna: 'Nisam očekivala takvu buru…' Pjevušite li i vi ove stihove?<<<


"Wikipedija na srpskom jeziku je ove i prošle godine osvojila prvo mjesto na globalnom nivou, dok je 2020. godine zauzela drugo mjesto. Akcije, uređivački maratoni i natjecanja se često organiziraju na Wikipediji na srpskom jeziku. Trudim se da sudjelovati u svemu kako bih podržala pokretače i istovremeno pisala članke na različite teme. Wiki-projekt Biografija sam pokrenula 8. travnja 2020. godine, a u okviru kampanje 1Lib1Ref sam unosila reference u članke koji se odnose na poznate ličnosti“, pojašnjava studentica.


Sve je krenulo 2018. godine


Nikolina zna i točan datum kada je krenula u uredničke vode Wikipedije. Sve je počelo 7. studenog 2018. kada je u okviru radionice "Znanjem protiv trgovine ljudima" na Filozofskom fakultetu nadopunila članak "Dječja prostitucija".


"Kampanja uređivanja referenci je od izuzetnog značaja jer tako članci postaju provjerljivi i pouzdaniji. I ove godine me je iznenadio broj članaka koji ne sadrže nijednu ili premalo referenci. Ovom prilikom bih pozvala sve da se uključe u ovaj važan posao. Prvobitna želja mi je bila samo da podržim kampanju i njenog inicijatora vjerujući da zbog obaveza neću moći izdvojiti vremena koliko bih željela, a kasnije mi se najviše sviđalo što sam sređivanjem saznala mnoge informacije koje nisam znala, a zanimale su me," pojašnjava studentica.


>>>Pita posvađala studentice! Zbog masne delicije traži novu cimericu: 'Svi znamo što je burek, ona je u krivu…'<<<


Osim što je naučila nešto novo, Nikolina je vrlo zadovoljna brojem unesenih referenci jer je ovaj puta prestigla svoj najbolji razultat od prošle godine – kada je unijela tisuću referenci manje.


"Ugodno sam iznenađena postignutim i veoma mi je drago zbog uspjeha naše zajednice. Smatram da ovo ne bi bilo moguće bez timskog rada te čestitam svim sudionicima! Ova nagrada mi je posebno draga jer je posvećena mom tati, koji, nažalost, nije više sa nama. Zahvaljujem se na podršci obitelji, kao i organizatorima ove kampanje", govori.


>>>Pao drugi razred osnovne, a sad ima diplomu socijalnog radnika<<<


Nije samo besplatni sadržaj na internetu nego mnogo više


Uz spomenuto, Nikolina je naglasila i važnost ažurnih, pouzdanih i provjerljivih informacija, a to se pokazalo da je od iznimne važnosti, posebice tokom pandemije.


"Citat osnivača, Jimmyja Walesa, i moto mnogih Wikipedijanaca, uključujući i moj, glasi: 'Zamislite svijet u kojemu svaka osoba ima slobodan pristup cjelokupnom ljudskom znanju. To je ono na čemu mi radimo'. Ova misao je povezana s obrazovanjem, a i s mojim studijem, te mi je zadovoljstvo što sam dio nečega ovako značajnog. Za mene Wikipedija nije samo enciklopedijski projekt besplatnog sadržaja na Internetu i glavni izvor informacija, već i prostor za volontiranje, produktivno korištenje vremena i inicijativu. Mjesto novih poznanstava, susreta divnih ljudi, razvoja kreativnosti, samopouzdanja, uvažavanja različitosti, ali i jednakosti", kazala je studentica.

izvor: telegraf.rs

Još vijesti