L.B. u Nakon predavanja

Studentica stomatologije na TikToku objasnila kako može vidjeti jeste li trudni – dovoljan je jedan pogled na vaše zube

Stomatolozima ne trebaju ultrazvuk ili krvna slika da doznaju je li neka žena trudna – jedan pogled u njena usta im je uglavnom dovoljan, a ponekad to 'vide' i prije nego što trudnoću može potvrditi ginekolog.

9. lipnja 2021 15:22
Pregled kod stomatologa

Pregled kod stomatologa Foto: Shutterstock

Studentica četvrte godine stomatologije Sukhmani na svom je TikTok profilu objasnila da od 30% do 50% žena tijekom trudnoće razvije "trudnički gingivitis" koji možete prepoznati po upaljenim, osjetljivim desnima sklonima krvarenju, ponekad vrlo rano u trudnoći. Povrh toga, ponekad se uslijed mučnina s povraćanjem razvije i erozija cakline na zubima koja također daje do znanja da je pacijentica vjerojatno "u drugome stanju".Kako to pojašnjavaju liječnici, trudnički gingivitis ili jednostavnije "otečene desni", uzrokuju hormonalne promjene u trudnoći zbog kojih krv u većoj količini otječe u desni zbog čega postaju osjetljivije dok se istovremeno, uslijed tih istih promjena, ublažava i usporava tjelesna reakcija na bakterijsku aktivnost. Zbog svega toga, u trudnica je učestalo snažnije taloženje plaka na zubima pa je pravilna i redovita higijena usne šupljine od velike važnosti, posebice u ovom periodu ženina života.


>>>Piškite 'za svaki slučaj' iako vam nije sila? Studentica fizioterapije objasnila zašto je to loše<<<


Iako je ovaj medicinski problem najvidljiviji i najsnažniji u poodmaklom stadiju trudnoće (drugo tromjesečje), ponekad se javlja na samom početku – već oko osmog tjedna – što je često ranije nego što vam ginekolog, nakon pregleda, može potvrditi da ste trudni.


>>>Isprobale TikTok izazov sa 'zvukom koji čuju samo mlađi od 25 godina': Čujete li ga vi?<<<


Osobe s trudničkim gingivitisom trebale bi dvaput dnevno prati zube, posebice u slučaju povraćanja zbog jutarnjih mučnina, redovito ispirati usnu šupljinu slanom vodom ili specijalnom vodicom za oralnu higijenu, hraniti se zdravo i posjetiti stomatologa barem jednom tijekom trudnoće.