Mojfaks.hr u Nakon predavanja

U menzi jedu Zagrepčani, ali studenti ne smiju? Doznajemo kad se menza i praonica na Cvjetnom otvaraju i za studente

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, od 22.ožujka paviljoni Studentskog doma Cvjetno naselje prihvatili su stanovnike Zagreba koji su ostali bez krova nad glavom.

12. svibnja 2020 16:01
U menzi jedu Zagrepčani, ali studenti ne smiju? Doznajemo kad se menza i praonica na Cvjetnom otvaraju i za studente

U menzi jedu Zagrepčani, ali studenti ne smiju? Doznajemo kad se menza i praonica na Cvjetnom otvaraju i za studente Foto: MojFaks

Republika Hrvatska od ovog tjedna ušla je u treću fazu popuštanja mjera. Od ponedjeljka je dopušteno održavanje nastave na visoko obrazovnim sastavnicama u manjim grupama za izvođenje laboratorijskih, umjetničkih i praktičnih vježbi.

...\'Izbačeni kao smeće\' ili ipak ne? Potez koji je podijelio javnost: Evo koliko je studenata izašlo, a žrtava potresa ušlo u dom na Cvjetnom...


Zagrebački studenti koji su se odlučili vratiti u mjesto studiranja i završiti svoje akademske obaveze bili su zabrinuti oko povratka u svoje sobe u studentskim domovima "Cvjetno naselje" i "Stjepan Radić". Prije pet dana, na zadovoljstvo studenata, službeno je donesen Nalog o demobilizaciji SD-a "Cvjetno naselje". 

Prema Nalogu, svi paviljoni Studentskog doma Cvjetno naselje koji nisu iskorišteni za smještaj stanovnika Zagreba ugroženih potresom (paviljoni 4, 5, 6, 7 i 8) bit će useljivi svim studentima koji se moraju ili žele vratiti u svoje sobe. Stanari paviljona 1, 2 i 3 također će se moći vratiti u Zagreb, no bit će im dodijeljene prazne sobe u ostalim paviljonima.

...Studenti se vraćaju kući! Kreće demobilizacija doma na Cvjetnom...


Menza za Zagrepčane, ali ne i studente?


S ukidanjem e-propusnica i početkom obavljanja vježbi na fakultetima, ne iznenađuje što se određeni broj studenata odlučio vratiti u studentske domove. Međutim, da bi  povratak u studentsku "normalu" za povratnike u domu na "Cvjetnom" bio potpun nedostaje jedna bitna stavka – mogućnost korištenja studentske menze. 

Među stanarima ovoga doma već se nekoliko studenata požalilo na odluku SC-a da menzu trenutno smiju koristiti samo građani čiji su stanovi stradali u potresu, a koji borave u domu. Prema riječima studenata, ista situacija je i s korištenjem praone. Studenti su pretpostavili da Uprava doma čeka da vidi koliko će se studenata vratiti, ali svejedno im nije jasno zašto ako menze i praona već rade – oni ih ne mogu koristiti?

"S obzirom na to kako se ponašaju prema studentima tijekom cijele ove krize ovo me ništa ne čudi. Ok, donekle i razumijem logiku da ako je u domu 10 ljudi da neće otvarati menzu, ali mi nije jasno zašto studenti ne smiju jesti u menzi koja je već otvorena?", jedan je od komentara koje je moguće pročitati na društvenim mrežama.

Od sljedećeg ponedjeljka otvaraju se menza i praonica


Posljednjih mjeseci mogu se primijetiti tenzije između studenata i Studentskog centra. Nezadovoljni studenti, počeli su sve češće i glasnije podizati svoj glas i ukazivati na propuste Studentskoga centra. 


foto: Screenshot @Facebook

Kako bismo saznali kada će studenti moći koristiti studentske menze, kontaktirali smo sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka. 

"Studentski centar u Zagrebu će najvjerojatnije od ponedjeljka 18. svibnja otvoriti restoran za studente u SD Cvjetno naselje. Za studente će biti otvorena posebna linija za konzumaciju obroka, također od ponedjeljka 18. svibnja studenti će moći koristiti uslugu praonice rublja. Građani koji su smješteni u SD Cvjetno naselje po istom modelu koji je bio do sada nastavljaju koristiti usluge smještaja i prehrane u SD Cvjetno naselje", rekao nam je upravitelj Bošnjak. 

...Iseljeni studenti prijete SC-u: Provjerili smo imaju li temelja za tužbu koju najavljuju... Čini se da uopće ne bi trebali pokušavati...


U Studentski dom Cvjetno naselje trenutno su se vratila 102 studenta, a s početkom rada menzi studentska svakodnevica će se u predstojećim tjednima vratiti u normalu.

Anja Zulić
foto: MojFaks