Anja Z u Nakon predavanja

Svi pričaju o psihičkom zdravlju i stresu: Pitali smo studente tko ih tješi u ovim kriznim vremenima i ne, nisu psiholozi

Početak 2020. godine obilježila je pandemija koronavirusa, koja je značajno izmijenila dobro nam poznatu i ustaljenu svakodnevicu.

13. Siječnja 2021 16:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Godina iza nas barem na trenutak većinu stanovnika ove zemlje izbacila je iz "šina". Prvo smo doživjeli pandemiju novog virusa, lockdown i fizičku distancu kako bi se spriječilo dodatno širenje koronavirusa. Usred svega toga, Zagreb je u ožujku pogodio snažan potres, da bi kraj godine obilježili još razorniji potresi u Sisačko – moslavačkoj županiji.


...12,7% studenata zbog korone imalo suicidalne misli: Nastavnici ključni za smanjivanje stresa na fakultetu...


Direktno ili indirektno pogođeni koronom i potresom, mnogi studenti našli su se u stanju povišenog stresa i stalne neizvjesnosti, baš kao i ostatak nacije. Za studente, novost je bila i online nastava, ali i provođenje ispita na daljinu, praksa koja je uglavnom izazivala nedoumice, kritike i pitanja, a nudila malo odgovora. Suočeni s egzistencijalnim problemima – nedostatkom posla, neizvejsnošću kako platiti iznajmljeni stani, kao i hoće li idući mjesec nastava biti uživo ili online – činjenica je da su studenti prošle godine bili izloženi većem stresu no što je to ranije bio slučaj.


Razgovor s psiholozima na zadnjem mjestu među studentima


Brojni fakulteti i psihološke udruge započeli su kampanje o brizi za mentalno zdravlje, kao i pisanje te distribuiranje informativnih objava i brojeva telefona na koje se mogu javiti svi oni koji osjećaju potrebu za time. Kako bismo stekli uvid u to kako se studenti nose s okolnostima protekle godine (korona, online nastava, potresi itd.) proveli smo anketu u jednoj studentskoj grupi na Facebooku. Pitali smo ih jesu li zbog svih ovih okolnosti (korona, potresi itd.) potražili bilo koji oblik psihološke pomoći i, nadalje, je li im ona uopće bila potrebna.

U anketi je sudjelovalo ukupno 689 studenata, od kojih je njih 56.6% reklo da o onome što ih muči razgovaraju isključivo s članovima obitelji i prijateljima. Nadalje, njih 28.3 % nije imalo potrebu razgovarati ni s kim. 13.7 % studenata trenutnu situaciju "olakšavaju" alkoholom, a manje od 1% ispitanika tvrdi da su "pokucali na vrata" nekog savjetovališta na fakultetu ili su se povjerili stručnjacima, točnije psiholozima.  foto: Shutterstock By Chanintorn.v


Studenti najsnažnije pogođeni kriznim i izvanrednim situacijama


Iz ZAMisli - Službe za mentalno zdravlje govore nam da su ovogodišnje okolnosti sigurno utjecale na svačiji život te da se o studentskoj populaciji, možda i najviše pogođenoj krizom, premalo govori u javnosti.


"Studentski život sastoji se od učenja, predavanja, studentskog posla i izlazaka s društvom... od svega toga ostalo je samo učenje. Studenti su populacija koja obično nema samostalne redovne prihode i živi s roditeljima ili u domu. Sada su osuđeni većinom biti s roditeljima, jer u krajnjoj liniji što ćeš u domu, kad nemaš ni gdje izaći?! Studenti koji žude za ostvarivanjem svojih potencijala i za izgradnjom svoje samostalnosti sada su u velikoj mjeri sputani u tome", govori nam psihoterapeutkinja Zrinka Štetić Grubišić iz ZAMisli.


Kada je riječ o rezultatima ankete portala MojFaks, iz ZAMisli nam govore, da ni oni nisu primijetili da studenti učestalije traže pomoći – barem ne onu psihološku. “Moguće je da, upravo zato što su prisiljeni biti više kod kuće, nemaju koga tražiti pomoć ili nemaju kako nazvati nekoga kada si ne mogu osigurati privatnost. Zbog problema nedostatka privatnosti ne čudi podatak da se studenti više obraćaju prijateljima i obitelji, jer su im oni sada najdostupniji“, govore nam


S obzirom na sve okolnosti koje se događaju, iz ZAMisli nam pojašnjavaju da su najizraženiji problemi studenata, prema njima dostupnim podacima, smanjenja produktivnost i motivacija. "Također, pokazalo se smanjenje broja kontakata s prijateljima i vršnjacima, upravo zbog ograničene mogućnosti druženja. Studenti iskazuju i problem zbog nedostatka kontakta s profesorima licem u lice", kažu nam.


Iza projekta ZAMisli nalaze se tri magistrice psihologije Maria Paluh, Zrinka Štetić Grubišić i Ana Žulec. Sve je započelo prije dvije godine sa željom približavanja psihologije svim ljudima. Nakon zadnjeg potresa, ponukane vlastitim različitim situacijama u kojima su se našle, odlučile su napraviti e-Book s praktičnim savjetima kako se nositi sa stresom koji doživljavamo u takvoj situaciji. Knjiga je dostupna na ovom linku, besplatna je i dostupna svima za čitanje.


Uvijek prvo biramo one kojima najviše vjerujemo


Iz razgovora sa studentima, vidimo da su svjesni problema s kojim se mnogi ljudi ove godine susreću, te smatraju da je potrebno razgovarati o mentalnom zdravlju i problemima koji nas muče.


...Zdravlje mladih uzdrmano potresima i pandemijom... Studenti HKS-a poručuju: \'Ako nisi dobro, nemoj lagati da je sve OK\'...


"Često kada nekoga pitamo kako je, odgovori \'dobro\', no iza tog odgovora kriju se svakakvi odgovori, samo ne taj iskreni \'dobro sam\'. Upravo tako se i zove naša akcija kojom smo htjeli ljudima dati do znanja da slobodno mogu izreći da se ne osjećaju dobro kada nisu dobro. Rezultati ove ankete pokazali su da nam je najlakše razgovarati sa svojim prijateljima i obitelji, što je zapravo i ok. Uvijek bismo prvo trebali razgovarati s onima kojima vjerujemo i koji nas najviše poznaju pa ako vidimo da ni to ne pomaže, tek onda potražiti stručnu pomoć. Čestitam onima koji nisu imali potrebu ni s kime razgovarati jer bi to značilo da ih ništa ne muči, no zanima me je li to zaista tako ili samo potiskuju svoje osjećaje jer potiskivanje osjećaja i problema dovodi do još većih problema. Ako te što muči, otvori se i razgovaraj s ljudima oko sebe o tome, čovjek si i imaš pravo na to!", govori nam student Hrvatskog katoličkog sveučilišta Kristijan Jalšić, koji je zajedno s kolegama pokrenuo akciju pod nazivom "Dobro sam". Akcijom pomažu udruzi "Životna linija" iz Zagreba koja se bavi širenjem svijesti o depresiji i suicidu.


...\'KAKO SI?\': Ako vas karantena, online nastava i korona bacaju u depru – studenti psihologije tu su za vas...


Pored otvaranja za razgovor, bitno je imati u uvidu i da nikada nije sve tako crno te da postoje i pozitivne strane situacije u kojoj su se našli studenti.


"To je svakako ušteda vremena - ne troši se vrijeme za odlazak na predavanja. Nadalje, studenti sada imaju više slobodnog vremena te im to omogućuje bolju organizaciju. Osim toga, ponekad je lakše prisustvovati nastavi kada možeš iz udobnosti svoga doma slušati predavanje. U svakoj situaciji, pa tako i u ovoj, postoje i prednosti i nedostaci! Na nama je da prihvatimo nove situacije u kojima se nalazimo, ali isto tako da usmjerimo svoj pogled na ono pozitivno što nam život daje", poručuju psihologinje  iz ZAMisli.

Još vijesti