V.K. u Nakon predavanja

Nova hit nagrada: Studenti koji se cijepe mogli bi dobiti još jedan ispitni rok

Osim što imaju besplatne parkinge i saune, dobili su karte za veliki Exit festival i kazališta, vaučere za putovanja i slično, Vlada i krizni stožer Srbije sada razmišljaju o novim povlasticama za studente koji se cijepe – još jedan ispitni rok.

22. srpnja 2021 12:27
Ispitni rok pod maskama

Ispitni rok pod maskama Foto: Shutterstock

I dok se u Hrvatskoj studente poziva na cijepljenje bez ikakvih "nagrada" jer ovo radimo radi sebe i drugih, "a ne zbog materijalnih stvari", kako nam je svojevremeno rekla zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, u susjednoj Srbiji ipak odlučuju nagrađivati studente koji se cijepe.


>>>Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o nagrađivanju studenata koji se cijepe u Hrvatskoj: 'Ne cijepimo se za materijalne stvari'<<<


U nekoliko smo navrata pisali o raznim nagradama i povlasticama koje studenti dobivaju, od stipendija i besplatnog smještaja, novčane lutrije, pa do besplatnog parkinga, karata za festivale i slično, srpska Vlada i njihov Krizni stožer razmatraju kako daljnjim povlasticama pozvati studente na cijepljenje.


Samo 17% cijepljenih studenata


Njihov krizni stožer razmišlja kako motivirati mlade na cijepljenje. Prema podacima koje donosi nova.rs, u studentskoj populaciji je samo 17 posto onih koji su se cijepili, stoga trenutno razmišljaju o novim stimulacijama za mlade. Odluku o novim povlasticama za mlade bi trebali donijeti do 1. kolovoza, a jedna od mjera koje se spominju je i uvođenje dodatnog ispitnog roka za cijepljene studente.


"Ako Krizni stožer i Vlada donesu takvu odluku, Ministarstvo prosvjete, znanja i tehnološkog razvoja preporučit će visokoškolskim ustanovama provođenje ovih mjera", poručili su iz spomenutog Ministarstva.


>>>Studentima besplatne karte za Exit festival i kazalište, ali i popusti na putovanja – samo je jedan uvjet<<<


Od nedavno bivša rektorica Sveučilišta u Beogradu, Ivanka Popović, komentirala je da dosad nije bila upoznata s ovim potencijalnim mjerama, no smatra da je potrebna masovno cijepljenje svih, a ne samo studentske populacije.


"Kada krene novi semestar i kada ćemo opet imati veliki broj ljudi u zatvorenim prostorima, bilo bi dobro da se to dogodi pa da imamo što više cijepljenih studenata", kazala.


Provode istraživanje o slabom odazivu mladih


Kako pišu dalje, Filozofski fakultet u Beogradu i agencija Ipsos napravili su istraživanje koje im je trebalo pokazati zašto je toliko slab odaziv mladih za cijepljenje.


>>>Nagrade za 'cjepiše': Studentima koji se cijepe u Beogradu besplatna teretana, sauna i parking<<<


Prema podacima, kao neki od najvažnijih razloga navode da cjepivo nije preporučljivo iz zdravstvenih razloga, mladi misle da je cjepivo opasna bar koliko i korona, vjeruju da je snažan imunitet dovoljna zaštita od virusa, a čest stav mladih u Srbiji  je i da je možda sigurnije čekati. Ispitni rok nije jedini predloženi stimulans za mlade. Spominju se i nagradne igre za cijepljene, pa su u ponudi još besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučeri za kupovinu i putovanja.


S obzirom na brzo širenje delta soja, njihovi stručnjaci često apeliraju na cijepljenje kako bi se potencijalno ublažio dolazak četvrtog vala jer ga zbog slabe procijepljenosti više ne mogu zaustaviti.


izvor: Nova.rs