Anja Z u Nakon predavanja

ADU, FFZG, Veterina: Novi šokantni slučajevi zlostavljanja na fakultetima diljem Zagreba, ali i zemlje

Prijave i svjedočanstva studentica koje su doživjele seksualna zlostavljanja ili uznemiravanja na fakultetima ne prestaju pristizati već danima.

26. Siječnja 2021 15:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što je u Srbiji glumica Milena Radulović iznijela optužbe za seksualno nasilje protiv sveučilišnog profesora i redatelja Miroslava Aleksića, javnost u regiji dobila je domaću inačicu #MeToo pokreta.  Na Facebook stranici \'Nisam tražila\' žene iz čitave regije dijele svoja svjedočanstva seksualnog nasilja, seksualnog zlostavljanja, mizoginije i različitih vrsta uznemiravanja i trauma. Već u prvim danima postojanja stranice, bilo je jasno da problem nije samo adresiran na škole i visoka učilišta glume, već je duboko inkorporiran u sve sfere. Tako se i hrvatska akademska zajednica pronašla u fokusu sve većeg broja svjedočanstava od strane studentica koje su doživjele seksualna zlostavljanja ili uznemiravanja na fakultetima. Pojedina svjedočanstva pretočila su se i u potpisane prijave.

Akademija dramskih umjetnosti


Među prvima iz akademske zajednice u javnost je istupila, dekanica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Franka Perković Gamulin koja je javno pozvala sve studente i alumnije da prijave seksualne predatore putem više osiguranih kanala, te garantirala sigurnost i anonimnost prijavitelja/ica. Od prošle srijede na Akademiju je pristiglo više od 20 prijava za seksualno uznemiravanje, većim dijelom od bivših studenata i studentica. Kako je za N1 kazala dekanica Perković Gamulin, optuženo je petero trenutno zaposlenih nastavnika, troje umirovljenika, jedan pokojni profesora i dva vanjska suradnika koja više ne rade na Akademiji. 


...Tajne iz fakultetskih kabineta izašle \'van\'! U ovoj grupi studentice domaćih fakulteta pišu o horor-iskustvima s profesorima: Evo nekoliko najšokantnijih...


Kad je u pitanju težina prijava, Franka Perković Gamulin objašnjava za TNT kako nije pravnica stoga joj je teško napraviti klasifikaciju."Radit će se u nekim slučajevima bludnih radnji težeg karaktera, uznemiravanja, neprihvatljivog diskursa od strane nastavnika", kazala je.

Filozofski fakultet


Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pozvao je bivše i sadašnje studente da se jave u slučaju da su doživjeli seksualno uznemiravanje na Fakultetu, odnosno ako imaju ikakav doticaj s njime. Objava je nastala kao javna podrška regionalnoj inicijativi Nisam tražila, ali i nakon što su se među svjedočanstvima našle i objave studenata FFZG-a.

"Nažalost, među svjedočanstvima smo dosad imali prilike pročitati i o neugodnostima koje su doživjele i kolegice s našeg Fakulteta. Jedna tijekom prakse u MSU Zagreb od strane osobe zaposlene u toj instituciji, druga od strane osobe zaposlene na samom Filozofskom fakultetu. Našim kolegicama, ali i svima ostalima koji su iznijeli svoje svjedočanstvo na spomenutoj stranici, želimo zahvaliti na hrabrosti", objavili su putem službene stranice na Facebooku.

Normi Trkovnik, studentskoj pravobraniteljici na Filozofskom fakultetu javile su se četiri osobe koje su doživjele nekakav oblik zlostavljanja, a dvije studentice prijavile su identične slučajeve.


"Znači, trenutno imamo četiri prijave za tri profesora. Stvar je u tome da svi profesori trenutno rade. Jedino je situacija malo drukčija kod ovog profesora koji ima dvije prijave. Njemu je trenutno ograničen pristup nastavi i ograničeni su mu komunikacijski putevi prema studenticama. Radi se uglavnom o verbalnom uznemiravanju, to je sve što mogu reći", kaže studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Norma Trkovnik za RTL.  [INICIJATIVA "NISAM TRAŽILA"] Ovom prilikom želimo javno podržati regionalnu inicijativu Nisam tražila na kojoj...

Objavljuje Studentski zbor Filozofskog fakulteta u ZagrebuSrijeda, 20. siječnja 2021.


Svi koji imaju neugodno i/ili traumatično iskustvo mogu joj se javiti putem njezinog Facebook profila, Facebook stranice Ured studentskih pravobranitelja na kojoj je dostupan i kontakt broj te putem e-adrese studprav@ffzg.hr. Onima koji to učine zajamčena je anonimnost i potpuna pomoć.

Veterinarski fakultet


Nakon što je u Facebook grupi Veterina objavljen članak o prijavama za seksualno zlostavljanje na Akademiji dramskih umjetnosti, u komentarima su se počele javljati studentice Veterinarskog fakulteta sa svojim svjedočanstvima. Profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, dr. Tomislav Gomerčić sa Zavoda za veterinarsku biologiju, odlučio je poduzeti konkretne korake nakon istupa studentica te je u ime studentica prijavio svog kolegu zbog seksualnog uznemiravanja. Dugogodišnjeg profesora optužilo je najmanje devet sadašnjih i bivših studentica.

Kako piše Index.hr, devet bivših studentica Veterinarskog fakulteta podnijelo je prijavu protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Prijava je podnesena dekanu, predstojniku Klinike te predsjednici Povjerenstva za stegovnu odgovornost djelatnika. Prijavljenog profesora bivše studentice optužuju za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju. U prijavi su izjave svih devet studentica, od čega će tri biti potpisane, a preostalih šest ostati anonimne.


foto: Shutterstock By Bohemian Photography


...Sve jače reakcije na Borasov seksistički ispad: \'Osviještena sveučilišta bi tražila smjenu rektora\'...


U svojim izjavama, studentice navode da su primale neželjene seksualne primjedbe i pozive uz fizički dodir, spominju emocionalno uznemiravanje, neprikladnu pažnju i neprimjereni govor tijela poput buljenja i ulaženja u privatni prostor te davanje raznih uznemirujućih znakova. Sve se događalo tijekom nastave na prostorima fakulteta te na terenskoj nastavi Ambulantne klinike.

Sveučilište u Rijeci


Putem Facebook stranice, Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci, također je podržao inicijativu Nisam tražila i obratio se studentima i studenticama da se jave ako su doživjeli sličnu situaciju, na e-mail adresu studentskog pravobranitelja mbosnjak1@ffri.hr ili direktno na e-adresu Studentskog zbora ffri@sz.uniri.hr.

Sveučilište u Zadru


Potaknute regionalnom inicijativom \'Nisam tražila\' članice neformalnog feminističkog kolektiva Čipke, također su pokrenule inicijativu prikupljanja svjedočanstava o iskustvu verbalnog, fizičkog, seksualnog i psihološkog, rodno uvjetovanog nasilja (na Sveučilištu) u Zadru. U tu svrhu kreirale su anoniman obrazac koji možete pronaći ovdje.   


...Studentica medicine se požalila: \'Jedna profesorica me rušila, a druga rekla da sam znala bolje od svih\'...


"U slučaju da bude prikupljen veći broj svjedočanstava koja se odnose na određenog profesora ili Odjel, prikupljene informacije bit će proslijeđene nadležnim tijelima Sveučilišta", poručuju iz Čipki.

Prekinut val šutnje?


Svakodnevno pristizanje i objavljivanje svjedočanstava pokazuje da je prekinut val šutnje i tabua koji inače obavija tematiku seksualnog nasilja i uznemiravanja. Prvotno, putem Facebook stranice \'Nisam tražila\', a sada i kroz različite inicijative, mnoge osobe odlučile su progovoriti o svojim iskustvima te imenom i prezimenom adresirati nasilnike. Ostaje vidjeti kako će se pravni mehanizmi ove države uhvatiti u koštac s tolikim prijavama i hoće li ih na zadovoljavajuć način i privesti kraju.

Još vijesti