Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Baš ih briga kako vam je na studiju: Studenti objasnili koje su NAJVEĆE RAZLIKE između profesora na faksu i u srednjoj

Za srednju školu i fakultet može se reći da su 'dva svijeta različita', a premda se i ondje i ovdje uči, razlika je u intenzitetu baš kao i u profesorima. Iako je srednja škola mini-priprema za život te dio odrastanja, a fakultet određuje za koje ćemo područje biti stručnjaci jednog dana, jedna osoba je zajednička i studentima i srednjoškolcima - profesor.

14. studenog 2017 13:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čim kročimo nogom na fakultet vidimo da se profesori ondje poprilično razlikuju od profesora u srednjoj školi. Osim što smo na fakultetu s profesorom na "kolega", na njih nekad poludimo puno više nego na, primjerice, profu iz kemije u srednjoj koja ništa nije htjela objasniti, a zahtijevala je briljantno znanje učenika.


Izvor: Shutterstock/Pixabay/Pixlr

No, osim toga, na fakultetu vrijede i neka druga pravila u odnosu s profesorom. S poštovanjem bi se trebali odnositi prema svim profesorima, ali postoji i razlika u ponašanju jer ćemo sa sveučilišnim profesorima češće komunicirati. Svatko bi znao nabrojati barem pet razlika između srednje škole i faksa, ali koja je razlika između sveučilišnog i profesora iz srednje? Studenti na Redditu i sličnim stranicama otkrili su neke od najvećih, a pojedine će vas dobro nasmijati:

"U 90 % slučajeva profesora na fakultetu boli briga kako vama ide na faksu. Niti jedan od njih vas neće povlačiti za rukav i pitati jeste li napisali zadaću kao što bi napravio profesor u srednjoj. Zato su si mnogi upropastili školovanje na faksu jer nisu imali neki autoritet koji bi ih svako malo provjeravao."

"Znate koja je najveća razlika između profesora na faksu i profesora u srednjoj je ta što ovoga prvog ne morate pitati smijete li na wc."

"Profesor na faksu nam može postati zapravo dobar kolega, osobito ako je mlad i ima jednakog žara za određeno područje baš kao i mi."

"Razlika je u tome što profesori u srednjoj stalno drobe da nam \'profesori na fakultetu to neće tolerirati\', a ovi na fakultetu nemaju takvu prijetnju."


Izvor: Pinterest

"Profesori u srednjoj školi nam govore da opširno odgovaramo u testovima i praktički radimo eseje od odgovora, a ovi na faksu žele što manje čitati i treba napisati osnovno."

"Kod profesora na faksu možeš kasniti gotovo pola sata i neće ti ništa reći."

"Ovi iz srednje stalno govore da će nam na fakultetu profesori prigovarati jer koristimo mobitel pod nastavom, a onda dođeš na fakultet i profesor te praktički doda na Facebook. I to za vrijeme nastave."

"Kod profesora u srednjoj ne učiš puno, a prođeš ispit dok kod profesora na faksu učiš tri mjeseca i padneš kao kruška."

"Profesori na fakultetu su nekako iskreniji."

"Lako je sresti vani u klubu profesora s faksa nego ovog iz srednje. Vjerujte, sreo sam ih hrpu i bili su jednako pijani kao i ja."


Izvor: onsizzle.com

Ako razmišljamo o razlici između profesora na fakultetu i u srednjoj, trebamo znati da smo se i mi promijenili i malo sazreli. Profesori u srednjoj se ponašaju na određeni način jer tako komuniciraju s tinejdžerima i izlaze na kraj sa srednjoškolskim hormonima, a ovi na faksu se ponašaju drukčije jer znaju da su studenti ipak malo stariji i razumiju neke stvari.

...Briga ih jeste li došli u pidžami: 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj...


...Endemske vrste s fakulteta: Tipovi profesora koje ćeš susresti tijekom studiranja...


...Biseri profesorskog neznanja: Studenti se prisjetili situacija kad ih je neznanje profesora šokiralo...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock