Anja Z u Nakon predavanja

Teams, Zoom i Skype 'sisaju' život iz tebe? Uz ovih 5 savjeta predahni od tehnologije

Svi znamo da su tehnologija i Internet nevjerojatni, no što se događa kad se zbog njihova korištenja počneš osjećati iscrpljeno?

7. Siječnja 2021 16:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Online predavanja već neko vrijeme nisu novost, već (ovogodišnji) standard. Dok čuvamo vlastito i tuđe zdravlje održavajući distancu, tehnologija nam je prvi oslonac kada je u pitanju izvršavanje fakultetskih obveza. Nekima je ova prilagodba prošla skoro pa neopaženo, dok se drugi i dalje muče s usvajanjem osnova komunikacije u digitalnom dobu. No, ono što je svima zajedničko su posljedice koje osjećamo kada previše vremena provedemo uz ekrane i monitore. Od početka pandemije video-pozivi su postali svakodnevica, no znaš li da je za njih potrebno uložiti više pozornosti nego kada se isti razgovor, s istim sugovornikom, odvija licem u lice?


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Izazovi online komunikacije


Istraživanje održivog učenja i razvoja na radnom mjestu pokazalo je kako je tijekom video poziva potrebno više raditi na obradi neverbalnih znakova, poput izraza lica, tona, visine glasa i govora tijela. Zaslon se odjednom može "smrznuti", čuje se čudan odjek prilikom komunikacije te izbliza vidiš svaku glavu koja te gleda dok izlažeš. Uzme li se u obzir i sve ono što se događa oko tebe u tom trenutku, pa i kod svakog od sudionika razgovora, nastaje metež koji je nemoguće kontrolirati, izbjeći i ignorirati. Sve to može nas poprilično umoriti. Poseban faktor je gledanje samoga sebe – tko od nas ne skreće pogled na vlastito lice na ekranu, svjestan slike koju šalje ostalima.


Veliki je naglasak na tome kako se držimo i koju poruku šaljemo svojim ponašanjem, a otegotna je okolnost u tome što tehnologija može poprilično iskriviti sliku koju mislimo da šaljemo. Primjerice, ako kasni zvuk ili se dogodi tehnička greška koje nismo svjesni, može se dogoditi da uopće ne čujemo pitanje upućeno nama te nastaje neugodna tišina. Sugovornik očekuje odgovor, a ti nemaš pojma da te itko išta pitao te posljedično ispadaš u najmanju ruku nezainteresiran, a ponekad čak i bezobrazno. Pritisak je veći što je trenutni poziv važniji i ukoliko u njemu sudjeluju osobe koje mogu utjecati na tvoj akademski napredak.


Umor je normalan, nisi jedini


Rituali koje imamo u učionicama i knjižnicama podsjećaju nas da je vrijeme za učenje, bilo da se radi o omiljenom mjestu u predavaonici, ispijanju kave s kolegama prije nego što se bacite na učenje u knjižnici ili pješačenje od autobusne stanice do fakulteta. Sve te naizgled beznačajne sitnice u biti govore našem mozgu da se približava vrijeme za učenje. Ali sada se kontekst urušio, a naš jedini prostor za interakciju postao je zaslon računala. Mozak ima ograničenja kada je u pitanju obrada podataka, a podaci koje prikupljamo tijekom online nastave su raznoliki – tekst, slike, animacije, video i audio zapisi koje obrađujemo odjednom mogu stvoriti popriličan zamor. Kada su sva predavanja online, ne preostaje nam ništa drugo nego provesti znatnu količinu vremena za računalom. Umor je zato očekivana i logična posljedica, zbog koje se ne moraš osjećati krivo što ti je odjednom i najdraži predmet postao zamoran. Nije stvar u kurikulumu, već potrebi tvog tijela da se odmakne od tehnologije. Iako tijekom predavanje moraš biti online, slobodno vrijeme i dalje ostaje samo tvoje.


...Obrana u \'domaćoj\' atmosferi: Diplomski rad moći ćete braniti iz svoje sobe ili omiljene fotelje....


Predahni od tehnologije da bi u njoj uživao


Uvođenje prijelaznih razdoblja između video sastanaka može pomoći kada je u pitanju osvježenje – pokušaj se istezati, popiti piće ili malo vježbati. Pokreni se koliko možeš unutar zadanih parametara. Ako je pauza između predavanja duža, razmisli o šetnji po obližnjem parku. Ako je pauza ipak tolika da nema smisla izlaziti iz kuće, posveti se tjelovježbi ili kućanskim poslovima koji će te ionako dočekati. Svaki predah u vidu odvajanja od tehnologije značit će mnogo tvom mozgu koji se od iste umorio. Granice i prijelazi su važni; trebamo stvoriti međuspremnike koji će nam omogućiti da stavimo jedan identitet na stranu, a zatim idemo na drugi dok se krećemo između posla i privatnog života. Vrijeme je blagdana, napiši pismo nekome umjesto da mu šalješ kratku poruku kao i svake godine, a umjesto gledanja filma poslušaj audioknjigu. Što god odlučiš raditi, a nema veze s gledanjem u ekran, ne možeš pogriješiti. Pet savjeta za učenje donosi Sveučilište Libertas:


1. Budi svjestan svog rasporeda spavanja


Samo zato što ne moraš putovati na fakultet svako jutro, ne znači da možeš provoditi noći pred televizorom i buditi se pet minuta prije online predavanja. Tvoje će ti tijelo vrlo brzo pokazati da to nije dugoročno održiv plan funkcioniranja. Važno je održavati uobičajeni raspored spavanja kako bi bili svježni i imali energije za višesatnu za nastavu, čak i ako je samo online.


2. Uči zajedno s prijateljem – na daljinu


Nazovi osobu s kojim najviše voliš učiti i stavi je na razglas. Ne morate se nužno vidjeti da bi učili, zar ne? Zajedno prolazite materijal, a po potrebi ga prokomentirajte – sve iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma.


3. Ispiši materijale za učenje


Umjesto da na monitoru gledaš sve materijale koje ti je profesor poslao, ako možeš ispiši ih i čitaj na staromodan način. Još ako možeš otići negdje, recimo sjesti na klupu u neki mirni park, to bi bilo idealno. Na taj način se možeš razgibati, a ujedno i usvajati znanje. Improvizacija je ključna riječ ove pandemije.


4. Ručno ispisuj svoje bilješke


Istina, imaš računalo i na njemu je brže tipkati, no nemoj odbaciti ideju o ispisivanju bilješki vlastoručno. Osim što ćeš bolje zapamtiti materijal koji pokušavaš naučiti, manje ćeš umarati oči (a i mozak) gledanjem u ekran. Uostalom, kada si zadnji put nešto napisao koristeći olovku (ne računamo popis za trgovinu)?



...KAKO do diplome iz svoje \'dječje\' sobe? Imamo PET savjeta kako da uspijete, unatoč svim preprekama!...



5. Stvori vlastitu atmosferu za učenje


Shvatio si da najbolje pamtiš stvari kada učiš u knjižnici? Onda je tvoj sljedeći zadatak da preseliš knjižnicu kod sebe doma. Naravno, ne doslovno, no pokušaj prenijeti barem dio te atmosfere u svoje okruženje. Smjesti svoj radni stol na sličan način, makni sve suvišne stvari s njega, te odloži svoj ruksak na pod uz stol. Iskoristi YouTube i pronađi ambijentalne zvukove knjižnice i – kreni učiti!


Mogućnosti je mnogo, bitno je samo da se pokreneš. I ne propustiš sljedeće online predavanje, naravno. Obrazovanje je ipak tvoj prioritet!

izvor: Libertas.hr

Još vijesti