Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Treba li studenima šalica kave dnevno da bi diplomirali?

Kofein je brzi fiks kad studentima ponestane vremena za učenje i pisanje seminara. Uz sve rokove za predaju, pisanje kolokvija i ispita, kava je postala neizostavan dio studentskog stila života.

22. prosinca 2016 12:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stimulans poznat po tome da podiže razinu energije u tijelu, postao je glavno oruđe studenata u borbi sa snom kad tijekom čitave noći pokušavaju ostati budni i naučiti što više gradiva prije sutrašnjeg ispita. U ovom kaosu rokova, obaveza i pritiska da budu što bolji, studenti često umor i iscrpljenost prikrivaju toplom, mirisnom šalicom kave.

Kofein spriječava umor i mamurluk tako što blokira receptore adenozina koji nas čini umornjikavima i pospanima, objašnjava Hannah Dewalt sa Sveučilišta Pepperdine koja je zadužena za to da studenti ovog fakulteta budu zdravi i sretni. "Kofein zamišljam u obliku dekice koju bacimo preko neuredne sobe kako bi prostorija izgledala čisto i pospremljeno", kaže.

"Neophodna za preživljavanje studentskih dana"


Prema International Coffee Organization (2016), godišnja potrošnja kave po stanovniku u Hrvatskoj iznosi čak 5,3 kg. Jedno od istraživanja o navikama ispijanja kave otprije nekoliko godina, provedeno na uzorku od 1000 ispitanika u Zagrebu pokazalo je zanimljive rezultate. Od ukupnog broja anketiranih koji tijekom dana piju kavu njih 65 posto bili su studenti i srednjoškolci. Od ukupnog broja anketiranih kavopija, njih čak 80 posto na kavi (jutarnjoj, prijepodnevnoj, poslijepodnevnoj) provede više od 30 minuta, a 20 posto više od jednog sata.

Ritualno ispijanje kave dio je svakodnevice gotovo svakog Hrvata, a studenti omiljenoj jutarnjoj šalici kave dodaju još pokoju tijekom dana i večeri, ovisno o tome koliko ih težak dan očekuje.

Kako su nam to rekle tri studentice Hrvatskih studija koje su početkom godine provele istraživanje povezanosti između karaktera i vrste kave koju konzumiraju studenti: "Moglo bi se reći da je kava sastavni dio života svakog studenta. Naravno, uvijek postoje pojedinci koji ju ne konzumiraju ili zamjene za čaj, ali određena količina kofeina neophodna je za preživljavanje studentskih dana."

...Studentice iz Hrvatske dokazale i pokazale: vrsta kave koju pijete otkriva vaš karakter...


Osim ove "razbuđujuće" i fokusirajuće uloge, ima i onu iznimno važnu: socijalnu.

"Od jutarnje kave koja nas pokreće, do popodnevne kave s kolegama i prijateljima s kojima kratimo vrijeme do sljedećeg predavanja ili ponavljamo za kolokvij, možemo vidjeti da je kava neizostavni dio studiranja jer osim što pridonosi budnosti i koncentraciji, okuplja i socijalizira različite ljude", pojasnile su nam Marija Bogdanović, Ema Dakić i Antonia Radošević, studentice psihologije i autorice spomenutog istraživanja.

Kofeinizam - tamna strana omiljenog crnog napitka


No, osim ovih naoko korisnih nuspojava pijenja kave, treba na umu imati i neke negativne učinke.

Kofein može stvoriti ovisnost koja u osobama stvara osjećaj da moraju konzumirati kavu da bi funkcionirali. Osim toga, konzumacija koefina može rezultirati pojačanom tolerancijom na ovaj spoj što dovodi do potrebe pijenja sve veće količine za isti učinak.

Prof. dr. sc. Zijad Duraković, spec. internist, kardiolog i nefrolog upozorava čak da pretjeranim konzumiranjem kave riskiramo ozbiljne zdravstvene poteškoće i "kofeinizam koji se ispoljava neuropsihijatrijskim, srčanožilnim i probavnim smetnjama. Glavni znakovi su lupanje srca, glavobolja, uznemirenost, a ponekad se čak mogu razviti delirantno stanje, bolovi u trbuhu i proljev. Pijenje osam do deset šalica na dan, tj. oko 1 g kofeina na dan, osim navedenim promjenama, može rezultirati i psihičkim teškoćama."

Studenti ponekad kavu kušaju tek kad upišu fakultet


Unatoč svim ovim dobro znanim posljedicama ispijanja kave, studentima je kava i dalje omiljeni napitak uz koji provode noći prije ispitnih rokova kako ne bi zaspali. Neki su studenti prvi puta probali kavu baš zbog ispitnih rokova i potrebe da "prežive" ovo intenzivno razdoblje.


"Nisam pio kavu do svoje dvadeset i prve i onda sam ju počeo piti zbog rokova. Sve u životu što sam napravio krivo, napravio sam zbog faksa", u šali kaže F.O., bivši student kulturologije. "Nisam ni znao napravit kavu kak spada, pio sam splačine samo kako bih ostao budan. Više u glavi bila stvar nego zapravo što je pomoglo. Al' sad volim kavu", dodaje.

Isto iskustvo ima i mlada diplomirana novinarka I. I. "Ja isto nisam pila kavu do faxa i onda sam počela piti tursku umjesto red bula i takvih stvari i pomagalo mi je", kaže. "Sad mi je to više navika u bircu, ali pomagalo je kod učenja."

Naši sugovornici također dijele i iskustvo ispijanja loše, kisele, prejake, gorke i ne baš ukusne kave samo kako bi ostali budni tijekom učenja. No, ukoliko vam se ne sviđa okus kave ili ne znate napraviti ukusnu šalicu ovog napitka, postoje i alternative koje će vas držati budnima i pomoći vam položiti ispite.

Zdravija alternativa postoji


Unatoč velikoj popularnosti kave među studentima, među kojima ima i onih koji do upisa na fakultet nisu ni konzumirali ovaj napitak, treba napomenuti da postoje i zdravije alternative, posebice ako imate problema s tlakom ili srcem.

Jedna od najzdravijih svakako je zeleni čaj koji sadrži ECGC - sastojak koji poboljšava radnu sposobnost mozga, pamćenje i koncentraciju, ali i sprječava preuranjeno starenje neuronskih stanica.

...Rasturite na ispitima – pijte zeleni čaj!...


Osim zelenog čaja, učinak kave možete nadomjestiti i kuhanjem korijena maslačka ili cikorije, prženim ječmom, mate ili matcha čajem, kombucha napitkom, da nabrojimo samo neke.

Najdosadniji savjet kojeg se vjerojatno nijedan student ne drži onaj je da se treba bolje organizirati te samim time izbjeći cjelonoćna štrebanja. No, kako se toga nitko nikada nije pridržavao, svakako iskušajte neku od ovih alternativa kavi. Ili barem naučite pripremati finu i ukusnu kavu.
Još vijesti