V.K. u Nakon predavanja

Studenti u menze zasad mogu bez COVID potvrde, no postoje izuzeci – evo koji i gdje

Mnogi se se zasigurno zapitali hoće li im jedini izvor kuhanog obroka biti i dalje dostupan, nakon uvođenja obaveznih COVID potvrda.

16. studenog 2021 13:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Danas su službeno na snagu stupile nove mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su potaknule mnoge studente, ali i ostale sugrađane na revolt. Građanski prosvjedi i mirna okupljanja zbog novih mjera Stožera traju već nekoliko dana.


Podsjetimo, zbog novih su mjera fakulteti morali ponaosob odlučiti kako će se nastava odvijati s obzirom na nove mjere u kojima se traži da svaki građanin koji želi ući u javnu instituciju mora imati ili negativan test, dokaz o preboljenju ili EU digitalnu COVID potvrdu.


Jedan dio fakulteta odlučio je nastavu prebaciti na online izvođenje do dolaska novih mjera, neki isključivo i dalje traže potvrde i nastavljaju s nastavom kontaktno, a treći nude i opcije testiranja unutar svojih kampusa.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Što je s menzama?


Kako prenosi 24sata, postoji mogućnost da studenti u nekim menzama neće moći naručivati svoje omiljene kolače ili pohane sireve. Naime, ako određeni fakultet odluči uvesti obavezu predočenja COVID potvrda i za studente, a on unutar objekta ima menzu, onda je i za menzu potrebna potvrda.



Studenti će i dalje moći slobodno otići u menze koje se ne nalaze u sklopu fakulteta, tako da za one koji nemaju potvrde ipak i dalje ima dovoljno opcija da stignu do svog toplog obroka. "Sukladno Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja, odluka se ne primjenjuje na studente prilikom boravka u prostorima Studentskog centra u Zagrebu. No u slučaju da fakultet odluči uvesti kontrolu, a ima i studentsku menzu, studenti će morati predočiti covid-potvrdu", potvrdio je Mirko Bošnjak, v. d. ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.


Prema odluci Nacionalnog stožera od petka, studenti su izuzeti od mjera, no fakulteti zbog svoje autonomije sami mogu odlučiti hoće li mjerom koja zahvaća sve zaposlenike fakulteta obuhvatiti i studente.


>>>[FOTO] 'Doktor' trošenja u menzi ponovo 'pegla': Ovaj bi račun bez subvencije platio 153 kune – provjerite što je sve pojeo<<<


>>>Top prilika! Komentiraj hranu iz menze i osvajaj nagrade vrijedne 50 tisuća kuna: Laptop, bicikl, vozački...<<<


Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu objavio je kako su oni protiv uvođenja obaveze COVID potvrda za studente. "Naše kolegice i kolege imaju pravo birati žele li se cijepiti ili ne. Znamo da su mišljenja podijeljena, no ne možemo dopustiti da u ovoj situaciji netko nema pristup obrazovanju. Ne želimo da dolazi do problema i prosvjeda, dok god ovu priču možemo riješiti razgovorom", poručili su iz Studentskog zbora.


Podsjetimo, za sad je potvrđeno kako danas studenti Veterinarskog fakulteta, koji žele na predavanje, moraju predočiti COVID potvrdu.


izvor: 24sata.hr

Još vijesti