Anja Z u Nakon predavanja

Treba li 'ZAMRZNUTI' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kako bi olakšalo svojim studentima naredni period online predavanja i učenja, podijelio je savjete za učenje 'Kako redovito učiti u vrijeme korone?'.

19. ožujka 2020 16:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U uvodu su se dotakli aktualne situacije, u kojoj studenti ne moraju dolaziti na fakultet na predavanja, vježbe i seminare. Za puno predavanja studenti sami odlučuju kada će ih pogledati, što svakako ostavlja vremena za prokrastinaciju. Stoga su izdvojili četiri savjeta: "Postavljanje ciljeva, Neka cilj bude specifičan, realističan i mjerljiv, Razlomi cilj u podciljeve i Nagrada nakon ispunjenog cilja."

...Sve zbog vas koji ste otišli iz Zagreba: \'S nevjericom sam promatrala prizore koje nijedan student još nije vidio...\'


Svi savjeti su primjenljivi i inače kada želimo poboljšati svoju produktivnost, no uzimajući u obzir i komentare na objavljene savjete, studenti su se već počeli pitati koliko će zapravo biti teško zadržati fokus na učenju – kada situacija s pandemijom korone u svijetu uzima maha. Slažu se da ovi savjeti inače mogu funkcionirati, ali što je s izvanrednom situacijom kao sada?

Vladimira je četvrta godina studija Opće lingvistike i Engleskog jezika i književnosti, a nama govori kako smatra da ovo očekivanje kako će sve ostati normalno, samo u drugoj formi – za nju nije realno.


....Upitnici nad glavama: Zašto popisuju studente u sobama? Doznajemo hoće li se zatvarati domovi u Zagrebu!...


"Ne radi se o nekakvoj elementarnoj nepogodi koja je pogodila zgradu fakulteta i zakočila nastavu na neki predvidljivi vremenski period. Ovo je globalna pandemija bolesti o kojoj ne znamo dovoljno, ne znamo koliko će trajati i utječe na sve aspekte svakodnevnog života. Ne mislim tu samo na studente, nego i na profesore i ostale djelatnike Fakulteta. Neki od njih su sami u ugroženim skupinama, a ako nisu, možda imaju članove obitelji koji jesu. Ni od njih se ne može očekivati da održavaju nastavu koncentrirani ili dolaze na posao i izlažu se opasnosti da bi stavili neki žig na papir. Za svaku je pohvalu što se trude, a svi se zbilja trudimo, izvući iz situacije ono najbolje, ali ne možemo se praviti kao da se ništa ne događa. Stručnjaci i na TV-u daju savjete kako se nositi s anksioznošću, izolacijom i strahom, a mi bi usred svega ovoga trebali i nastavu održavati nekako? Kad nam je svaki aspekt života poremećen? Ne vidim kako je to moguće, iskreno. Da ne govorim o studentima s invaliditetom ili onih slabijeg imovinskog stanja koji možda nemaju ni uvjete, a kamoli koncentracije", govori nam Vladimira. 


Ispod objavljenih savjeta, Filozofski fakultet je uputio sve student koji osjećaju potrebu da se obrate Savjetovalištu za studente FFZG-a, a Vladimira nam govori kako je već surađivali sa Savjetovalištem. 

...Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja...


"Naše Savjetovalište sam koristila i prije, zbilja je odličan resurs, i mislim da ga neovisno o ovome treba imati svaki fakultet. Doduše, koliko ja znam, njihov kapacitet savjetovanja studenata je i prije ovoga bio pun i teško je bilo dobiti termin, tako da ne znam kako bi sada to trebalo izgledati uopće", govori nam ona.

Prvobitno su sva Sveučilišta u Hrvatskoj zatvorena na 14 dana, a danas je iz Ministarstva potvrđeno da će vrata visoobrazovnih institucija ostati zatvorena još najmanje 30 dana. Također, od danas je na snazi nova odluka kojom se zabranjuje rad svih trgovina i uslužnih djelatnosti, uz izuzetak prehrambenih trgovina i ljekarni.

"Ova situacija bi po svemu sudeći mogla trajati mjesecima, i ne znam kako možemo završiti semestar pod zadovoljavajućim okolnostima. Po mom mišljenju bi najbolje zapravo bilo da Sveučilište zamrzne semestar pa da ga odradimo sljedeće ljeto u (nadam se) normalnim uvjetima", smatra naša sugovornica Vladimira. 
Još vijesti