L.B. u Nakon predavanja

Hvališ se jer uvijek učiš za urednim stolom? Evo zašto su oni kojima je 'bomba pala' jednako uspješni – ako ne i bolji

Kako izgleda vaš radni stol za vrijeme ispitnih rokova? Kaos u kojemu se samo vi snalazite ili je sve pod pravim kutem u opsesivno-kompulzivnom stilu? Iako se ove dvije skupine ljudi možda ne mogu razumjeti, niti učiti u radnim uvjetima onog drugog, čini se da su i jedna i druga navika jednako dobre.

16. veljače 2021 13:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Učenje za čistim i urednim stolom može vas potaknuti da se zdravo hranite, budete velikodušniji i konvencionalniji, no isto istraživanje pokazalo je da i neuredan stol, koji izgleda kao da je na njega "pala bomba", također ima svojih prednosti kao što su poticanje kreativnosti i razbijanja okvira tradicionalnog.


Studiju su proveli psihologinja Kathleen Vohs i njeni stručni suradnici sa Sveučilišta u Minnesoti, a rezultati su objavljeni u časopisu PsychologicalScience. "Prijašnja istraživanja išla su u prilog tome da čista i uredna radna okolina vodi dobrim stvarima: suzdržavanju od zločina, zagađivanja i promoviranju velikodušnosti", objašnjava Vohs. "Mi smo, međutim, otkrili da jednako vrijedni ishodi proizlaze i iz malo neurednije okoline."


...Matcha, udobna trenirka i flomasteri: Ovako izgleda jedan dan učenja za ispit u životu hrvatskog studenta VIDEO...


U prvih nekoliko eksperimenata, sudionici su ispunjavali upitnike u uredima. Neki u urednim i čistim prostorijama, a drugi u dijametralno suprotnima: papiri razbacani posvuda, uredski pribod nagomilan na nasumičnim mjestima. Nakon toga, sudionici su mogli odabrati žele li donirati novac u humanitarne svrhe i pojesti grickalicu – čokoladicu ili jabuku – na putu prema izlazu.


"Čisto okruženje potaknulo je ljude na ono što se od njih očekivalo", kaže Vohs. U usporedbi s onima iz neuredne sobe, donirali su više novca i češće su birali jabuku pri odlasku. No, znanstvenici su postavili hipotezu da i neuredna okolina ima svoje prednosti. U drugom su eksperimentu ispitanici morali osmisliti nove načine uporabe ping-pong loptica.


...Jedva čekaju da ih se riješe: Evo gdje završavaju skripte nakon ispita! FOTO...


Ukratko, sudionici iz neurednih prostorija došlo su do jednakog broja ideja kao i oni iz urednog ambijenta. No, njihove su ideje u prosjeku bile zanimljivije i kreativnije, po sudu nepristranog žirija "Neuredan ambijent poticao je talent koji je sve cjenjeniji u tvrtkama, industrijama i društvima: kreativnost", kaže Vohs.


Također se pokazalo da su sudionici, u prilici da biraju između novog i već etabliranog proizvoda, oni iz neurednijih prostorija bili skloniji odabrati nove što su također protumačili kao dokaz da neuredan ambijent pomaže razbijanju konvencionalnog razmišljanja. Oni iz urednih ureda u prosjeku su češće birali etablirane, dobro poznate proizvode.


...Studentica predala 'prazan' papir na ispitu i dobila 5: Profesor se oduševio kad je shvatio kako je riješila zadatak...


"Čini se da neuredna okolina potiče bijeg od tradicionalnog što može uroditi novim uvidima", zaključila je voditeljica istraživanja. "Uredni prostori, pak, potiču konvencionalnost i 'sigurnu igru'".


Iznenađujuće je da sama fizička okolina nije imala utjecaja na rezultate. "Koristili smo šest različitih lokacija – specifikacije prostorija nisu bile bitne. Razliku u ponašanju izazivalo je pospremanje ili pak stvaranje nereda u prostorijama", kaže.

Još vijesti