V.K. u Nakon predavanja

Uđi i isplači oči: Otvorena 'soba za plakanje' – posebno popularna među studentima

Mentalno zdravlje jednako je bitno kao i ono fizičko. Znaju to posebice studenti tijekom rokova ili pripreme završnog rada.

20. listopada 2021 13:08
Soba za plakanje

Soba za plakanje Foto: Screenshot

Pandemija koronavirusa aktualizirala je tabu-temu mentalnoga zdravlja u javnosti pa se sve češće u medijima, ali i u privatnoj sferi, piše i govori o temi mentalnog zdravlja. Iako se u okvirima društvenih mreža, raznih foruma i drugih platformi koje nude anonimnost ili pak zamračivanje identiteta avatarima ili nadimcima, mentalno zdravlje češće obrađuje i tematizira, ideja profesionalne i stručne pomoći kao i psihičkih i mentalnih poremećaja i problema i dalje se tabuiziraju.


No, nažalost, ovo nije rezervirano samo na ovdašnje prostore. Kako bi destigmatizirali psihičke poremećaje, mnogi poduzetnici i kreativni na zanimljive načine pokušavaju pokrenuti konstruktivne dijaloge upravo o mentalnom i emocionalnom zdravlju, plakanju i stručnoj pomoći.


>>>71% studenata pati od 'sagorijevanja'! U samo godinu dana psiha studenata dodatno stradala: 'Cijepljenje može smanjiti tjeskobu...'<<<


Kako piše Reuters, nedavno je u samom srcu Madrida otvorena Soba za plakanje, "La Lloreria" u kojoj se nalazi mnogo natpisa poput "Uđi i plači" ili "I ja sam anksiozan". U kutovima ove sobe nalaze se telefoni s brojevima ljudi koje možete nazvati ako se ne osjećate dobro, uključujući i stručnjake psihologe.


soba za plakanje soba za plakanje Foto: Foto: screenshot via Twitter@rapplerdotcom/Screenshot


Mentalno zdravlje je jednako bitno kao i fizičko zdravlje / Foto: screenshot via Twitter@rapplerdotcom


>>>Odabrali ste TOP mjesta za PLAKANJE: Evo gdje olakšati dušu ako to ne možete u svojoj sobi<<<


La Lloreria je otvorena s namjernom da destigmatizira mišljenje javnosti o mentalnom zdravlju, plakanju i traženju pomoći. "Ovo je odlična ideja kako bi se vizualizirali problemi oko mentalnog zdravlja. Plakanje je stigmatizirano u Španjolskoj, ali i u drugim državama", kazao je Jon Nelsson, švedski student koji studira u Španjolskoj.


Soba za plakanje Soba za plakanje Foto: Foto: screenshot via Twitter@rapplerdotcom/Screenshot

Foto: screenshot via Twitter@rapplerdotcom


Inače, prošli je tjedan španjolski premijer Pedro Sanchez najavio kako će raspodijeliti 100 milijuna eura koji će se upotrijebiti za unaprjeđenje brige o mentalnom zdravlju njihovih stanovnika, a to će uključivati i usluge poput 24-satne telefonske linije za prevenciju suicida.


>>>Znate li za ovu 'tajnu' grupu hrvatskih maturanata? Zajedno uče, ponavljaju, ali i organiziraju grupno plakanje<<<


"To nije tabu, to je javni zdravstveni problem o kojem moramo razgovarati, učiniti ga vidljivim i djelovati u skladu s tim", komentirao je premijer o mentalnim bolestima na Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se održao 10. listopada.


Soba za plakanje Soba za plakanje Foto: Foto: screenshot via Twitter@rapplerdotcom/Screenshot

Plakanje je i dalje tabu u mnogim državama / Foto: screenshot via Twitter@rapplerdotcom


Samoubojstvo je velik problem u Španjolskoj. 2019. godine u ovoj je zemlji čak 3,671 osoba počinila suicid, što je drugi po redu najveći uzrok smrti nakon prirodnih uzroka. Prema vladinim podacima, jednom od deset adolescenata dijagnosticiran je neki poremećaj mentalnog zdravlja, dok skoro 6 posto cijele populacije pati od anksioznosti.


>>>Lockdown slomio mlade u Hrvatskoj! Psihijatrijski odjeli grcaju: 'Ovo je slično ratu, preplavljeni smo pacijentima…'<<<


Soba za plakanje Soba za plakanje Foto: Foto: screenshot via Twitter@_gray_girl/Screenshot

Foto: screenshot via Twitter@_gray_girl


Kod nas je slučaj nešto drugačiji. Prema podacima HZJZ-a, samoubojstva su također jedan od vodećih uzroka smrti od ozljeda. Iako kroz godine imamo oscilacije u broju izvršenih samoubojstava, 2020. godine bilježimo blagi pad. Prema njihovim podacima, najviše samoubojstava imali smo u razdoblju od 1987. do 1992. godine.


"Najmanje izvršenih samoubojstava registrirano je 1995. godine (930 slučajeva, stopa 19,4)  te u razdoblju 2000.-2019. godine (926 slučajeva, stopa 20,9 2000. godine; 582 slučajeva, stopa 14,3/100.000 2019. godine). S obzirom na spol, omjer samoubojstava  muškaraca i žena kretao se u rasponu od 2,2 do 3,85:1.", navodi se na stranicama HZJZ-a za 2020. godinu.

izvor: reuters.com