Marija V u Nakon predavanja

Umjesto tramvajem, putuje na faks brodom: Pogledajte kako izgleda kad živiš na jednom, a studiraš na drugom kontinentu

Saznajte sve o studiranju u Turskoj!

25. ožujka 2021 17:29

Putopis iz Turske Foto: MojFaks

Studentske razmjene, prvenstveno najpoznatiji Erasmus, tema su koja je gotovo svakog studenta u nekom trenutku zainteresirala. Mogućnost studiranja izvan svoje zemlje jedinstveno je iskustvo od kojeg te dijeli tek nešto istraživanja, par klikova i malo papirologije. Barem se tako činilo do ožujka 2020. kada je nastupila dobro nam znana pandemijska situacija i tzv. novo normalno. Je li moguće neometano ostvariti razmjenu unatoč svim izazovima s kojima se svakodnevno suočavamo na svim područjima života? Odgovor na to pitanje dat će vam student sociologije Ante Kulušić koji je posljednji semestar svog studija odlučio provesti upravo u Turskoj! Saznajte sve o studiranju i životu u milijunskom gradu koji se prostire na dvama kontinentima, nekadašnjoj prijestolnici triju carstava i kolijevci moderne civilizacije – Istanbulu.

Studentski putopis, Ante Kulušić Studentski putopis, Ante Kulušić Foto: MojFaks

Osim kulturalnih razlika, nama koji smo naviknuti na tramvajski i autobusni prijevoz zasigurno će biti zanimljiva, pomalo i nevjerojatna, činjenica putovanja na faks brodom i to preko Bospora. Život na jednom kontinentu, a studiranje na drugom. Možda zvuči neobično, ali to je itekako moguće. 


Na sveučilište sam otišao tek nakon tjedan dana, a tamo moram ići brodom. Kad sam shvatio kako funkcionira javni prijevoz u Istanbulu, bio sam oduševljen. Otići brodom preko Bospora je kao javni prijevoz kod nas, kao par stanica tramvajem recimo od Trga do Cibone. Promet je čudesan, a i jako jeftin! Karta za brod je oko dvije lire!

Ovo iskustvo iz prve ruke zasigurno može poslužiti svim studentima koji se možda dvoume oko ostvarivanja razmjene, a naš sugovornik upravo za njih ima i poruku:

Sve su to birokracijske stvari, možda koja kuna više. Ovdje je recimo test na koronu jako jeftin, oko 150-200 lira što je stotinjak kuna. Nemojte otkazivati svoj put, jer stvarno se može Erasmus dogoditi bez obzira na epidemiološke mjere, ali naravno, uz puno opreza!


Nadamo se da vas je Antina priča ohrabrila da i sami iskoristite mogućnost studiranja izvan Hrvatske i doživite jedinstveno iskustvo koje se ne zaboravlja. Idućeg puta vodimo vas u grad fada, ukusne mediteranske kuhinje, bogatog kulturnog života, nevjerojatne prirode i ljudi čija pozitivna energija ostavlja bez daha – Lisabon. Ostanite s nama!

Još vijesti