V.K. u Nakon predavanja

Unosan 'posao'! Studentice prodaju jajne stanice kako bi platile stan, režije, fakultet... 'Mlada sam i zdrava, zašto ne?'

Medicinski potpomognuta oplodnja, doniranje jajnih stanica, spermija, čuvanje i zamrzavanje stanica, čuvanje zametaka… I dok se kod nas ne pronalazi puno informacija o ovome, u SAD-u je reproduktivni materijal zasebna industrija.

4. Siječnja 2022 16:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Be Eggseptional. Help a family's dream come true. Become an egg donor today", pisalo je na papiriću koji je netko ubacio ispod vrata Maggiene studentske sobe. Iako tada nije mnogo o tome razmišljala, nego je papirić bacila, uskoro ih je netko objavio na društvenim mrežama pa su papirići postali viralni. Tek kada je malo bolje proučila što u pozivu piše sitnim slovima, ostala je u šoku: donoricama se nudi 100 tisuća dolara za jajnu stanicu, što je nešto više od 666 tisuća kuna.


>>>Njena studentska tajna bila je striptiz: 'Zaradila bih 500-600 eura za noć, a radila samo par sati tjedno...'<<<


"Zarada od 50 tisuća dolara"


Kako kaže 23-godišnja studentica Maggie, isprva je mislila da se radi o muljaži na internetu zbog velikog iznosa, piše Teen Vogue. No ipak se odlučila prijaviti jer joj ovo nije bio prvi put da se odlučila donirati "jajašca". Naime, to je već jednom učila kad je imala 22 godine i kaže kako je dobila više od 50 tisuća dolara, no sada je svota bila dvostruko viša. Iako je zbog korone jedan period preskočila, pa nije donirala svoj reproduktivni materijal, nedavno je donirala još jedno jajašce.


>>>COVID-19 im je oduzeo seks: Studenti krive pandemiju za 'prisilni celibat'<<<


Kako tvrdi, "posao" doniranja jajnih stanica donio joj je financijsku sigurnost, plaća joj fakultet, počela je štedjeti za mirovinu, a uz sve to, uspjela je i početi štedjeti za svoju buduću djecu i njihov studij. "Uvijek sam se osjećala krivom ako sam trošila novac, čak i kao dijete", priča Maggie koja je do tada plaćala fakultet zahvaljujući financijskoj pomoći roditelja, studentskim poslovima i stipendijom. "Sada više ne moram o tome brinuti", kaže studentica.


Nečija "jajašca" vrijede više


Za razliku od Španjolske koja svim svojim donatoricama plaća istu cijenu oko 1100 eura bez obzira na boju kosu, oči ili završen fakultet, u SAD-u je to u potpunosti drugačija priča. "Tu u Americi je sasvim druga priča. Ovo što ovdje imamo je komercijalno tržište, višeslojno tržište ljudskih jajnih stanica gdje ona nekih ljudi vrijede dramatično više od drugih", kaže studentica.


Kako je moguće pročitati u ovom tekstu, na cijeni je reproduktivni materijal mladih, bijelih djevojaka koje su k tome zdrave, ali i uspješne tijekom studiranja ili pak u karijeri nakon diplome.


>>>Danju studira, a navečer se penje na pozornice: Studentica otkriva sve tajne hrvatskih go-go plesačica<<<


Osim nje, Riley, studentica Sveučilišta u Marylandu također je donirala svoja "jajašca", a to je planirala učiniti čak i prije nego što je to zakonom postalo dozvoljeno. Njena joj je prijateljica spomenula kako je to odličan način zarade, stoga je Riley imala prvi i veliki motiv za doniranje: novac.


No, kasnije je shvatila kako joj je ovo šansa da pomogne osobama koje ne mogu imati vlastitu djecu da ipak ostvarite želju i zasnuju obitelj. "Pomislila sam, mlada sam i zdrava, pa zašto ne bih pomogla nekoj obitelji?", kaže Riley.


>>>Studentica koja sextanjem zarađuje oko 250 tisuća kuna godišnje tvrdi: 'Ovo je najbolji posao...'<<<


"Na kraju sam zažalila"


Svoje jajne stanice donirala i je Lauren, tada apsolventica na Sveučilištu Columbija jer ju je hvatala panika kako će platiti stan i režije nakon studiranja. "Prijavljivala sam se za puno poslova i nisam dobila ništa. Nisam znala što ću i bila sam baš u panici", kaže.


Njen tadašnji ljetni staž nije plaćao ni približno dovoljno, a rokovi za plaćanje stana su bili sve bliže. Razgovarala je s prijateljicom koja je za vrijeme studija donirala "jajašca", pa se odlučila na ovaj način izvući iz svojih financijskih problema. "Iskreno, na kraju sam zažalila što sam to učinila", kaže iskreno studentica.


Detaljnije o njihovim iskustvima, registru donora u SAD-u, te mogu li se locirati donori jednom dok se rodi dijete, možete pročitati ovdje.

izvor: teenvogue.com

Još vijesti