L.B. u Nakon predavanja

Upozorava i druge: 'Mislila sam da je za bolan osip na nogama kriv – studentski život…'

Isprva je mislila da je osip posljedica previše izlazaka i neurednog studentskog života.

28. ožujka 2022 15:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, 20-godišnja studentica Ella Holley iznenadila se kad su je liječnici obavijestili da je reakcija na koži donjeg dijela nogu posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula.


Nakon što je počela uzimati mini-pilulu u listopadu prošle godine, tri dana nakon prve tablete na nogama je primijetila "sitne crvene točkice", piše The Sun.


Krivila "studentski život"


Ella je prvo pomislila da joj tijelo reagira na "tipično studentski način života" obilježen izlascima s društvom, alkoholom, nezdravom hranom i manjkom spavanja.


Organon, koji proizvodi kontracepcijsku pilulu "Cerazette" koju je Ella uzimala, tvrde da su potpuno sigurni u rezultate istraživanja koje je pokazalo da je pilula sigurna za uporabu, no dodaju da će nastaviti nadzirati sigurnost proizvoda.


foto: Kennedy News, screenshot via thesun.co.uk


"Kad se prvi put pojavio, nisam imala pojma o čemu se radi. Zabrinula sam se, jer s obzirom da studiram, pitala sam se može li to biti pilula ili alkohol ili pak prehlada nakon noćnog izlaska. Brinulo me što je to", kazala je Ella.


12 sati u bolnici bez dijagnoze


Nakon što je nakon prvog širenja osipa provela 12 sati u bolnici, zbunjeni liječnici poslali su je reumatologu. Dva dana prije toga prestala je piti pilule.


"Nisam mogla otkriti uzrok jer bi se osip povukao i smirio, dotad sam već i prestala piti pilule, no nakon izlaska ili dana na poslu, sitne crvene točkice bi se vratile", prisjetila se.
Kaže da su je, u trenutku najgore upale, boljeli zglobovi i to toliko da je imala osjećaj kao da je uganula oba gležnja. "Osjećala sam se kao da mi je netko zapalio kožu svaki put kad bi je dotaknula, posebice pod tušem ili kad bih legla u krevet", govori.


Nakon što je posjetila reumatologa u siječnju ove godine, dijagnosticirana joj je Henoch-Schönleinova (anafilaktoidna) purpura uz mogućnost da se ponovo javi. O svom je iskustvu odlučila javno progovoriti kako bi upozorila na poveznicu između svog stanja i kontracepcijske pilule. "Ni na koji način ne želim obeshrabriti druge, ali moje je tijelo reagiralo na pilulu i znam da postoji mogućnost da se osip vrati, što nikako ne bih željela ponovo proživjeti", pojašnjava.


Kako kaže, svatko odlučuje za sebe, no željela je podijeliti svoje iskustvo kako bi upozorila i ostale. "Nadam se da će im tako odluku o izboru donijeti ugodnije i samopouzdanije, jer vjerujem da se o ovoj temi ne govori dovoljno", dodaje za kraj.


izvor: The Sun

Još vijesti