L.B. u Nakon predavanja

Usporedila vojni rok i život u studentskom domu: 'Ne dolazi u obzir da 6 mjeseci dijelim sobu s 10 ljudi'

U Srbiji se diskutira o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka i najavljuje školski izborni predmet 'Osnove sustava obrane' čiji će satovi počinjati intoniranjem države himne, a koji će se ponuditi učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

3. svibnja 2021 15:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na ovu vijest osvrnula se Lidija Ivanov na portalu Noizz.rs koja tvrdi, iz perspektive jedne žene, da se nikada ne bi prijavila za služenje vojnoga roka. Kako kaže, iz perspektive jedne žene, ne pada joj napamet da ide u vojsku, čak i ako će to značiti da bi mogla biti novčano kažnjena, što se također razmatra kao opcija.


Nakon 16 cimera jedva sačuvala čistu svijest i zdravu pamet


Iskustvo stanovanja u studentskome domu usporedila je sa služenjem roka.


"Prvo i osnovno - ne dolazi u obzir da dijelim sobu sa deset ljudi šest mjeseci jer sam kao student za pet godina života u domu promijenila 16 cimera i jedva sačuvala čistu svijest i zdravu pamet. To da prolazim ponovo neću jer nema potrebe, zaista", piše.


>>>Sigurne stipendije, smještaj i posao: Evo zašto sve više mladih hrli na studij vojnog pomorstva<<<


Osim toga, dotakla se i uvjeta u kadetskom smještaju. "Okej, kažu bit će tople vode, tuširanja i pranja kose svakog dana i neće biti mahuna i graška, nego nas čeka modernizirani jelovnik u skladu s potrebama jednog suvremenog klinca koji se došao čeličiti u vojsku. Ipak, ni to mi vojni rok ne čini privlačnijim. Kao što rekoh, tokom pet studentskih godina sam se sita najela graha i šnicli u menzi, a redove za tuširanje više neću čekati ni da mi netko plati", tvrdi.


Ni plaća od 200 eura ju ne motivira


Mediji pišu da će plaća za služenje roka iznositi 200 eura, no , ni to ne utječe na motivaciju. "Čak me odbija jer me vraća u doba kad sam morala ultra pažljivo raspolagati džeparcem koji mi daju roditelji. Imam 25 godina i tri sam potpuno financijski nezavisna, pa me od pomisli da kad vikendom odem kući smijem potrošiti 50 eura i ni cent više izuzetno zaboli glava", pojašnjava za Noizz.rs.


Jedinu prednost vidi u čestim posjetama obiteljskome domu. "Kul je to što će se, kako pričaju, kući ići svaki vikend, pa bih bar mogla da se iskukam roditeljima kao čovjek svakih pet dana. Eto, ako baš mora da se ide, to je jedina stvar koja bi me vadila iz bedaka", tvrdi.


"Kažu i kako će oni koji odsluže rok imati prednost u zapošljavanju u državnom i privatnom sektoru. Međutim, ako mi država do sad nije pomogla oko traženja posla i ako sam sama morala da potežem sve veze i vezice koje imam da bih opstala, onda je sad prilično kasno jer sam se za ovaj dio života dobro pripremila i bez uvođenja vojničke discipline", privodi svoja razmišljanja kraju.


Kako dalje piše, poslovi koji bi se obavljali u vojci bi imali veze sa stručnom spremom vojnika, kako navode nadležni.


"Ovo bi značilo da im i zvanično ničemu ne služim jer sam osim novinarstva i odnosa s javnošću završila pedagogiju. Sve u svemu - dajte tu kaznu da platim ako se vojni rok stvarno bude uveo i vojsko Srbije ne vidimo se nikad", dodaje za kraj.


* Tekst je prilagođen objavi na portalu MojFaks

Još vijesti