Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Uz kamere i zaštitare u studentskim domovima - bicikli ipak postaju plijenom lopova

Prošlog petka u studentskim domovima Cvjetno i Sava ukradeno je pet bicikala. Nijedan student ne nada se da će svog dvokotačnog ljubimca ikada ponovo vidjeti...

26. travnja 2016 16:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bicikl je sve popularnije prijevozno sredstvo Zagrepčana, a naročito studentske populacije. No, upravo su bicikli sve češća meta kradljivaca, koji odnose omiljene dvokotače brzo i neprimjetno.

Upravo je tako prošloga petka ukradeno pet bicikala iz studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje.


Bicikli se brzo i lako kradu čak i bez posebnog alata, foto: flickr.com

"Bicikl sam koristio svaki dan za put do faksa i ponekad ako sam trebao ići negdje do grada, makar sam ga dovezao u Zagreb tek prije tjedan dana. Ukraden je ispred 9. paviljona gdje je bio zavezan za metalnu šipku predviđenu za to“, prepričava nam student Filozofskog fakulteta Dominik Abramović, inače stanar SD-a Stjepan Radić.

Upitna sigurnost u studentskim domovima - lopovi kradu zaštitarima pod nosom


Dominik te noći nije bio jedina žrtva. Lopov je očito bio hrabar te je odnio bicikle ispred nosa zaštitarima.

"Moj bicikl se nalazio u neposrednoj blizini zaštitarske porte, zavezan metalnom sajlom na mjestu predviđenom za vezanje bicikala“, prepričava student Vanja Žunić.


Ponekad ni vezanje sajlom ne garantira sigurnost. Izvor: youtube.com

Iako su lopova prijavili policiji, a postoje i snimke nadzornih kamera, žrtve krađa ne očekuju da će im bicikli ikad biti vraćeni.

"Sad trebam tražiti od roditelja novce za novi bicikl i riskirati da mi ga opet netko ukrade?", pita se studentica agronomije Alma Zečević, koja je ogorčena i na stupanj sigurnosti unutar doma, jer "nam je zabranjeno držati bicikle unutar paviljona navečer ili čak kada je kiša ili snijeg. Dakle, zahtijeva se od nas da držimo bicikle vani, a nitko nam ne jamči nikakvu sigurnost."


U studentskim domovima nema zatvorenog prostora za čuvanje bicikala, foto: flickr.com

Kamere bi trebale pomoći


Propusta u sigurnosti svjesni su i u Domskim odborima. Nediljko Jerković, predsjednik Domskog odbora Cvjetno naselje priznaje da sigurnost nije na visokoj razini.

"Tijekom noći za sigurnost brine samo jedan portir, odnosno, zaštitar, a problem stvaraju i sami stanari svojim nemarnim ponašanjem i nebrigom za osobne stvari. S obnovom domova unaprijeđeno je stanje sigurnosti. Domovi su na neki način zaštićeni novim kamerama koje pokrivaju čak 90 posto domske površine i izrazito su dobre kvalitete. Policiji bi nova sofisticirana oprema trebala olakšati posao ako se ukaže potreba za njenom intervencijom“, ističe Jerković i dodaje kako se razina sigurnosti može popraviti uvođenjem većeg broja zaštitara ili noćne kontrole posjetitelja domova.

via GIPHY

Dobro zaključajte svoj bicikl kako ne biste pedalirali „na suho“. Izvor: giphy.com

No, upravitelj SD Stjepan Radić, Boženko Ćosić, tvrdi da postupaju u skladu sa mogućnostima.

"Imali smo nedavno tri prijave o krađi bicikala. To je previše i nije nam drago kad se to dogodi, ali nemamo gdje držati bicikle na zatvorenom. U domu tijekom dana imamo jednog, a navečer tri do pet zaštitara, ovisno o danu u tjednu. Nažalost, njihov broj je određen financijskim sredstvima koje SC uplaćuje zaštitarskoj tvrtci na osnovu procjena pri donošenju proračuna", ističe Ćosić i dodaje kako imaju u pripremi narudžbu nekoliko nadstrešnica koje bi štitile bicikle od vremenskih nepogoda.

U rješavanju problema krađe bicikala, osim fizičke zaštite pomaže i edukacija koju provodi Sindikat biciklista.

"Mi u Sindikatu biciklista od svog početka provodimo programe edukacije koji uključuju i sigurno parkiranje, a savjetu za zaključavanje objavili smo i u Zagrebiciklinu, priručniku za nove korisnike bicikla. Nedavno  smo započeli suradnju sa studentima studentskih domova oko rješavanja pitanja kvalitetnih, sigurnih i dostatnih parkirališta za njihove bicikle. Prema našoj zamisli, dio te inicijative uključivao bi i edukaciju korisnika o vrstama lokota na tržištu, načinima zaključavanja i ostalome. Ipak, to je za sada tek u planu", kaže Tomislav Nakić-Alfirević iz Sindikata biciklista.

Educirajte se kako zaštititi bicikl


Sindikat biciklista savjetuje i što učiniti nakon krađe bicikla. Time bi se barem malo povećali izgledi Almi, Vanji, Dominiku i ostalima da pronađu svoj dvokotač. Preporuča se čuvanje dokumentacije bicikla, osobito serijskog  broja okvira. Postoje i servisi na internetu gdje se bicikl može "registrirati". Preporuča se i praćenje oglasnika. Kupovina u-locka je imperativ, bez obzira na cijenu od 300 do 700 kuna, jer je klasične sajle lako ukloniti.
Kupnja u-locka je zahtjevnija investicija s dugoročnim učinkom, foto: flickr.com


Otegotna okolnost pri pronalasku bicikla, ili barem počinitelja, je prag vrijednosti bagatelne krađe, koji je prije dvije godine povećan na 2000 kuna.

"Taj je prag prije bio 1000 kn i zbog njegovo udvostručavanja se prividno smanjio broj krađa. Zbog toga sve više krađa bicikala spada u tzv. bagatelne krađe, posebno zbog opadanja vrijednosti bicikla s vremenom. Bagatelne krađe se ne procesuiraju obavezno po službenoj dužnosti pa tako vlasniku preostaje jedino podizati građansku tužbu", ističe Nakić-Alfirević te dodaje da je "prema policijskoj evidenciji 2011. bilo ukradeno bicikala u vrijednosti od oko 2.5 milijuna kuna, pa se može pričati o možda tisuću bicikala. Stvarni broj je vrlo vjerojatno dosta veći jer nisu sve krađe prijavljene."

Rješenja ovog problema nema, ali sinergijom boljeg osiguranja bicikala, povećanog nadgledanja prostora i edukacije, broj krađa bicikala bi se mogao smanjiti.

Milan Dalmacija
foto: Pixabay