Anja Z u Nakon predavanja

Većina studenata NE ŽELI se cijepiti: Hoće li se taj stav promijeniti ako se uvedu restriktivnije mjere?

Cijepljenje protiv covida-19 u Hrvatskoj je započelo u nedjelju.

28. prosinca 2020 13:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prve doze cjepiva protiv koronavirusa stigle su u Hrvatsku, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki. Nakon prvog cijepljenja, uslijedilo je cijepljenje u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.


...Zaraza među studentima: \'Javlja se sve više mladih s respiratornim tegobama, četvrtina pozitivnih dolazi iz STUDENTSKIH DOMOVA\'...


...Cjepivo ili ipak ne? Više od 1000 mladih otkrilo planira li se cijepiti protiv \'korone\'...


Gostujući na N1 televiziji, epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako je početak cijepljenja bolesti covid-19 prvi korak prema početku kraja pandemije.

"Ni cjepivo ni preboljenje ne štiti od toga da možemo i dalje biti prijenosnici zaraze. Zbog toga ćemo se morati i dalje sljedećih mjeseci pridržavati mjera"
, kaže epidemiolog Branko Kolarić

Komentirajući početak primjene cjepiva, Kolarić je kazao kako je to trenutak koji se čekao od početka pandemije te da ga je (ugodno) iznenadilo što se s cijepljenjem počelo već ove godine. Za postizanje procijepljenosti od 60 do 70 posto potrebni su, kaže, mjeseci. No, bez obzira na cijepljenje, Kolarić ističe kako ćemo još neko vrijeme morati nositi maske, te da će s protokom vremena možda biti nekih ograničenja za ljude koji se neće cijepiti. Cjepivo protiv bolesti covid-19 neće biti obavezno, ali prema riječima Kolarića, možda će se u nekom obliku e-dokumenta bilježiti tko se cijepio.

"Možda će biti nekih ograničenja za ljude koji se neće cijepiti u smislu putovanja avionima, odlaska na koncerte, grupno druženje ili nešto tako jer moramo dostići jednu razinu građanske odgovornosti", kazao je Kolarić za N1.

Takvo spominjanje restriktivnih mjera za građane koji se ne žele cijepiti nije novitet samo u Hrvatskoj, posljednjih dana o tome se dosta razgovaralo u Francuskoj i Švicarskoj.

Na koncerte samo ako ste cijepljeni


Švicarski organizatori koncerata su rekli da razmišljaju da za posjetitelje cijepljenje protiv covida-19 bude obvezno i tako omoguće održavanje festivala i koncerata.

"Cijepljenje bi moglo postati jedna od mjera koje bi omogućile dolazak na priredbe", rekao je  LaStefan Breitenmoser,  generalni direktor Strukovne udruge švicarskih organizatora koncerata, priredbi i festivala za list SonntagsBlick.

U Francuskoj su otišli i korak dalje. Francuska vlada proslijedila je parlamentu zakon kojim se onima koji su cijepljeni omogućava pristup javnom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima. Premijer Jean Castex proslijedio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje izvanrednim situacijama u parlamentarnu proceduru, a taj zakon poznat je još i kao "zelena putovnica cjepiva" zbog odredbi koje uvjetuju pristup određenim aktivnostima i mjestima na osnovu cijepljenja, piše Večernji list.

Studenti se ne žele cijepiti


Podsjećamo, portal MojFaks do sada je sproveo dvije ankete o zainteresiranosti studentske populacije za cijepljenje protiv koronavirusa. U drugoj anketi koja je rađena početkom prosinca ukupno je glasalo 1250 studenata tijekom samo nekoliko sati, a njih čak 73.68% reklo nam je da se neće cijepiti. Samo 26.32% studenata, prema trenutnoj anketi, planira se cijepiti.


...Studentska populacija rekla NE cjepivu: Čak 77% studenata ne želi primiti cjepivo protiv koronavirusa...


Ako se najavljene restriktivne mjere uvedu, ostaje pitanje hoće li se većinski stav studenata o cijepljenu promijeniti – naročito ako potvrda o cijepljenju postane "ulaznica" na pojedine kulturni događaj.


izvor: N1, Večernji list

Još vijesti