Marija V u Nakon predavanja

Kakva prilika! Zagrebačka studentica na stručnoj praksi u renomiranom francuskom laboratoriju

Stručna praksa u 'ružičastom gradu' – vodimo vas u Toulouse.

23. travnja 2021 13:10

Studentski putopis, Katarina Sokač Foto: MojFaks

Studentski putopis, Katarina Sokač Foto: MojFaks

Naša današnja sugovornica je Katarina Sokač, studentica posljednje godine diplomskog studija Kemije i inženjerstva materijala na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Njezina Erasmus priča ponešto se razlikuje od ranijih (Turska, Portugal). Naime, Katarina je odlučila putem Erasmus projekta otići na stručnu praksu na jugozapad Francuske, u grad Toulouse

Za mogućnost odlaska u inozemstvo na stručnu praksu doznala je na jednom predavanju bivših Erasmusovaca i sama se odlučila okušati u ovom vidu razmjene.

"Jedna cura je pričala o svom iskustvu. To se meni svidjelo, htjela sam neko iskustvo u području u kojemu ću raditi u budućnosti još za vrijeme faksa. Sama država uopće nije bila prioritet, prioritet je bio projekt koji su oni nudili. Recimo, ja sam zainteresirana za područje medicinske kemije i farmaceutskog inženjerstva i našla sam idealan projekt u Toulouseu. Ovdje se sada bavim sintezom novih antimalarijskih molekula i novim farmakološkim pristupima. To je nekako povezivalo i jedno i drugo područje koje je mene interesira", govori nam.

Studentski putopis, Katarina Sokač Studentski putopis, Katarina Sokač Foto: MojFaks

Svaki Katarinin radni dan je drugačiji, to je ono što zapravo i čini ovu stručnu praksu zanimljivom, navodi. U odnosu na njezino ranije iskustvo u Hrvatskoj, rad u laboratoriju u Toulouseu pruža zasigurno veće mogućnosti. Instrumenti su dostupni svakom studentu što pruža iskustvo praktičnog učenja, dok je kod nas laboratorijski rad više ograničen na promatranje profesora i teorijski pristup.


Sam postupak prijave na projekt Katarina je okarakterizirala kao izuzetno brz i jednostavan, bez obzira na pandemijske uvjete (uz, naravno, negativan PCR test prilikom dolaska u zemlju). Na svoju prijavu dobila je neočekivano brz odgovor – 10 minuta nakon poslanog maila. Općenito, kao razliku između studijskoga boravka i stručne prakse navela je činjenicu da vaše matično sveučilište ne mora imati potpisan ugovor s ciljanim mjestom odrađivanja prakse. Potrebno je samo pronaći institut ili tvrtku koja se bavi vašim interesnim područjem te, nakon dobivene potvrdne povratne informacije, dogovoriti sam dolazak.

Što se tiče epidemiološke situacije, po Katarininu dolasku na snazi je bio policijski sat, a od Uskrsa je nastupio i "lockdown". No, budući da je smještena u studentski dom, upoznavanja zanimljivih ljudi iz cijeloga svijeta i nezaboravnih iskustava joj ne manjka. 

Unatoč ne baš najboljim uvjetima, naša sugovornica uspjela je posjetiti zanimljive lokacije i znamenitosti. Samu šetnju po Toulouseu ističe kao jedinstveno iskustvo. Naime, čine ga zgrade većinom bez fasade što gradu daje jedinstveni šarm. Osim Toulousea, posjetila je Atlantik, zatim poznato surfersko odredište Biarritz, najveću pješčanu dinu u Europi Dune Pyla te grad Montpellier i to upravo kad je tamo bila Hrvatska nogometna reprezentacija. Osim toga, ističe planinarenje po Pirinejima.

Foto: MojFaks

Svim studentima koji se dvoume Katarina, poučena iskustvom, poručuje da ne odustanu jer, bez obzira na sve eventualne prepreke, stručna praksa je iskustvo koje ostaje za cijeli život, a i zasigurno će odlično izgledati u vašem životopisu