V.K. u Nakon predavanja

[VIDEO] 'Ploveće Sveučilište': Studenti slušaju semestar na kruzeru i putuju svijetom

Nedavno su američki studenti plovećeg Sveučilišta stali u Dubrovniku.

4. ožujka 2022 12:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

„Dubrovnik je jako Instagrammable“, kažu američki studenti koji su u sklopu svog „kruzerskog“ semestra pristigli u Dubrovnik.


Američki studenti na kruzeru slušaju 40-ak kolegija iz raznih područja: ekonomije, teologije, književnosti, političkih znanosti, medija i komunikacija, jezika, oceanografije i okoliša, pa čak i izvedbene umjetnosti.


Kruzerski semestar


Kako piše dubrovački vijesnik, World Odyssey putnički je brod kapaciteta 520 putnika koje opslužuje 270 članova posade, no, u Dubrovnik su stigli sa znatno manje popunjenim kapacitetom, zbog koronavirusa – na brodu ih je oko 400.


>>>Sveučilište upozorilo studente na svjetski klasik: 'Oprez, pun je eksplicitnih scena… ribolova'<<<

Svi na brodu, uključujući dekane, studente i posadu cijepljeni su i testiraju se dva puta tjedno, imaju obavezu nošenja maski.


Studenti su pristigli u Dubrovnik / Foto: screenshot via Instagram@semesteratsea

Studenti s nekoliko različitih visokih škola i sveučilišta iz gotovo svih američkih država odlučilo je krenuti na kruzerski semestar "Semester at Sea", jer im on nudi globalno komparativno obrazovanje u akademskom partnerstvu s Colorado State University, gdje je obuhvaćena ovakva terenska nastava u više zemalja te praksa i interdisciplinarni rad.


View this post on Instagram

A post shared by Semester at Sea (@semesteratsea)


Studenti su 'upoznali' našu buru


Allyna Seaverg sa Državnog sveučilišta Michigan studira marketing treću godinu i „Semester on the Sea“ joj je prvo iskustvo na krstarenju. „Kakva je sretna okolnost što smo tu upravo za proslavu zaštitnika grada“, kaže studentica za dubrovački.


>>>[FOTO] Kao iz noćne more: 'Doslovno se sve raspada, za ovo smo dale 80 eura po noći?' <<<

„Bio je to za mene veliki skok, nisam znala što me čeka, ali oduševljena sam. Ovdje nam je tako lijepo, nisam očekivala da će grad biti tako očuvan, i da je na ovaj način potpuno okružen zidinama. Kada smo prošli kroz gradska vrata, to je bilo vrlo neobično i supercool. To nismo očekivali. Sve je sasvim drugačije nego u Americi. Vrijeme je prekrasno iako smo se prvi dan kad smo stigli smrzli na vjetru“, priča Allyna kakav je osjećaj doživjeti našu buru. 


Havaji i Dubrovnik imaju sličnosti


Kada brod pristane u luku, studenti su slobodni obilaziti zemlje u koje pristaju, pa su tako američki studenti stigli obići Dubrovnik, a dio ih je otišao i nešto dalje do Splita i Plitvica.


>>>Ljetovanje ili obrazovanje? Pitali smo hrvatske studente imaju li novca za more: 'Školarina mi je prioritet, nikakvo sunčanje...'<<<


Kako ističu, jako se vesele vidjeti ceremoniju otvaranja Feste svetog Vlaha, procesiju, a često pitaju i za mjesta snimanja Game of Thrones.
Daniel Cusimano, student Sveučilišta na Floridi koji studira izvedbene umjetnosti, kazao je kako je „izvrsno vidjeti sve različite kulture i komunicirati s ljudima koje susreće na ovakvom studiranju na moru i obilascima gradova kakav je Dubrovnik. Sve mi je tu fenomenalno“, kaže Danijel dok njegova kolegica Cay s Havaja nalazi mnogo sličnosti između naše obale i otoka i Havaja kada je u pitanju turizam.


Zbog pandemije stali u Južnoj Africi




Posjetili su i Ston / Foto: screenshot via Instagram@semesteratsea


Kako navodi profesor s „plovećeg sveuučilišta“ Kris Kodrich, jedan kruzerski semestar morali su otkazati zbog pandemije. „Ovo je prvo putovanje koje smo organizirali nakon pandemije. Semestar u proljeće 2020. morali smo prekinuti, a bili smo u Južnoj Africi. Sada je za studente povoljnije da su u Mediteranu gdje obilazimo ovako jedinstvena mjesta kao što je Dubrovnik. Svi smo jako uzbuđeni što smo tu upravo za vrijeme Feste zaštitnika Dubrovnika, jer je ovdje zaista prekrasno“, hvali profesor koji inače predaje na odjelu novinarstva i medija na Colorado State University i voditelj je programa međunarodnih medija za 27 studenata koji, uz predavanja na kruzeru obilaze 13 zemalja. Studenti „plovećeg sveučilišta“ susreću se s kolegama s naših lokalnih sveučilišta, ali i kolegama koji rade u medijima, marketingu i turizmu, a nitko od njih ne krije koliko su očarani našom državom.


Izvor: dubrovacki.hr

Još vijesti