Anja Z u Nakon predavanja

Smeće u Zagrebu i dalje top vikend-problem: 19-godišnjak pisao Čistoći – može li se problem riješiti na ovaj način?

Smeće koje ostaje nakon okupljanja stotina građana na zagrebačkom Jarunu i ispred Hrvatskog narodnog kazališta dovelo je do pokretanja nekoliko inicijativa.

1. ožujka 2021 12:28
smeće na Jarunu

smeće na Jarunu Foto: Screenshot

Nakon što su tri mjeseca samo određeni ugostiteljski objekti nudili usluge prodaje kava i toplih napitaka za van, u ponedjeljak 1. ožujka na snagu su stupile nove relaksirajuće mjere u sklopu kojih je dopušten rad terasama ugostiteljskih objekata.


S početkom veljače vikend izlasci u Zagrebu ponovno su zaživjeli – što zbog toplijih večeri, što zbog prezasićenosti nepostojećim društvenim životom tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Tako se ponajviše studenti već četiri vikenda okupljaju i druže na dvije trenutno najpopularnije lokacije u Zagrebu: Jarunu i kraj HNK. S bircevima koji ne rade, jedina opcija za provod bila im je neka površina na otvorenom, a navedene dvije lokacije pokazale su se idealnima. Osim zabilježenih manjih intervencija, policija već tjednima nije ni pokušala rastjerati mnogobrojne građane, iako je snazi i dalje zabrana okupljanja više od 25 osoba na otvorenom.


...Kako je smeće podijelilo mlade: Prljaju li Jarun studenti iz Zagreba ili 'dotepenci'?...


S obzirom na situaciju, mladi su nastavili po svome iz vikenda u vikend. I dok su ispočetka dobivali podršku sugrađana kada je riječ o "nepoštivanju" mjera Stožera, iz vikenda u vikend  počeli su je gubiti zbog prizora smeća koje ostaje iza njih nakon partijanja na Jarunu i ispred HNK. Do "osude", ne dolazi samo od strane onih starijih (koji se pitaju tko je odgojio mlade koji ne znaju pokupiti smeće iza sebe) već se i unutar studentske populacije vode ozbiljne rasprave o tome zašto javne površine nakon okupljanja izgledaju neprepoznatljivo, obilježene smećem, a nerijetko i urinom. I dok pojedini smatraju da su za to krivi studenti koji nisu u Zagreba, drugima su "svi krivi" jer većina u alkoholiziranom stanju ipak ne misli dovoljno o okolišu. Trećima, pak, problem predstavlja manjak kanti za smeće te smatraju da bi Grad trebao voditi računa o tome.


Jarun zatrpan smećem Jarun zatrpan smećem Foto: Screenshot

U jutarnjim satima nakon burnog vikenda, Jarun je zatrpan smećem... foto: Facebook@Trešnjevka jug


Upravo zbog ovakvih oprečnih stavova pojavile su se dvije inicijative vezane za problem smeća u metropoli.


Neki bi zabranili okupljanja, a drugi pišu Čistoći


Prva peticija, kako se navodi, pokrenuta je od građana grada Zagreba, a prikuplja potpise za "Zabranu masovnog okupljanja na Trgu Republike Hrvatske i Hrvatskog narodnog kazališta". Trenutno je peticiju potpisalo 1334 ljudi. Kako se navodi u objašnjenju, uz priložene fotografije stanja ispred HNK u večernjim i jutarnjim satima, povod za peticiju je "spašavanje hrama hrvatske kulture".

"Noćašnji događaj, koji je kao i uvijek trajao do ranih jutarnjih sati, samo je jedan od mnogih koji su se odvijali na ovom području od travnja 2020. godine. No, do vrhunca je došlo prošlu noć kada su se fekalije razmazivale po zgradi Hrvatskog Narodnog Kazališta i oko nje, te je na kraju i izbila tučnjava. Buka i galama koja ječi diljem grada je neizdržljiva, ne samo stanarima na Trgu Republike Hrvatske i Mažuranićevom trgu, već i okolici. Peticija je napravljena s namjerom da se reguliraju normalna druženja i izbjegne vandalizam javnih površina i institucija, te da se stane na kraj toleriranju ovakvih događanja i ponašanja. Ona narušavaju kulturu, ugled i život u našem glavnom gradu te na mjestu kao što je HNK i Trg Republike Hrvatske, u potpunosti su neprimjerena i zbog toga se moraju zabraniti", navodi se u peticiji koju možete pročitati i potpisati ovdje.

Suprotno inicijativi kojom se zahtijeva zabrana okupljanja ispred HNK-a, 19-godišnji mladić Jan Kruhak koji se inače okuplja kod HNK-a, portalu The Flow poslao je pismo inicijative koje je uputio na adresu Čistoće,  podružnici Zagrebačkog holdinga zaduženoj za prikupljanje i gospodarenje otpadom. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.


...Na društvenim mrežama niču privatne grupe za one željne burnijeg studentskog života: 'Lokacije i adrese šaljite u inbox zbog nepozvanih gostiju...'...


"Poštovani, vjerujem kako Vam pišem u ime građana grada Zagreba. Problem bacanja otpada po javnim površinama (točnije na prostoru HNK-a) svima nam je poznat već mjesecima.


Vjerujem da se taj problem može vrlo jednostavno riješiti. Većina ljudi nema problem sa skupljanjem i bacanjem vlastitog otpada. Problem se nalazi u nedostatku kontejnera na već spomenutoj javnoj površini. Smatram kako je rješenje povećati broj raspoloživih kontejnera na prostoru HNK-a u svrhu smanjenja udaljenosti koju prisutni moraju prijeći kako bi bacili otpad. Također vjerujem kako biste izvršavanjem ovog prijedloga uštedjeli vrijeme svojim već opterećenim radnicima.


...'Dosta nam je druženja po sobama': Stotine mladih okupilo se u kampusu – policija mirno promatrala...


U ime građana našeg predivnog grada, molim Vas da razmotrite ovaj prijedlog kako bismo ga svi zajedno riješili"
, napisao je Jan.

Već tjednima portal MojFaks piše o smeću koje iza mladih nakon masovnih okupljanja ostaje na Jarunu i ispred HNK-a, ali i u drugim hrvatskim gradovima. I dok pojedinci smatraju da za ovakvo ponašanje nema opravdanja, drugima je tolika količina smeća opravdana zbog nedostatka kanti za smeće, kao i uriniranje po spomenicima kulture – jer javnih toaleta nema. Vikend iza nas, osim kraj HNK-a, smeće je razasuto i na Jarunu.


izvor: Facebook @Alice Domazet


I dok zaposlenici gradske Čistoće izađu u jutarnjim satima na teren i očiste nered koji ostane, postavlja se pitanje postoje li neka druga rješenja, poput ovih ponuđenih u dvije suprotne inicijative, koji bi pak spriječili neugodno stanje u kojem se javne površine nalaze nakon vikend-partijanja.


...Nakon zagrebačkih, na ulice idu i riječki studenti? Najavili spontani party na popularnoj lokaciji...