Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI

Sveopće je poznato da je kupoprodaja ili posuđivanje X-ica među studentima, kao i onima koji ne pohađaju fakultet, ilegalna radnja. Unatoč tome, to ne zaustavlja mnoge da svejedno prodaju ili posuđuju iksice kojima ostvaruju pravo na subvencioniranu prehranu.

12. studenog 2019 12:28
Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI

Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI Foto: MojFaks

Kazna za kršenje Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata kupoprodajom ili iznajmljivanjem X-ica je gubitak potpore na tri mjeseca. Prema Članku 15. već spomenutog Pravilnika korisnik potpore čini povredu ako "ustupi na korištenje drugoj osobi studentsku iskaznicu putem koje ostvaruje pravo na potporu, te koristi studentsku iskaznicu drugog korisnika".

...Kralj trošenja u menzi: Razgovarali smo s legendicom koja je za jedan ručak ispeglala rekordan iznos na iksici FOTO...


Također, korisnicima studentske subvencionirane prehrane stoji obavijest pri ulasku u pojedinim menzama da je "u studentskim restoranima strogo zabranjeno koristiti se studentskom ispravom (X-icom) koja nije u vlasništvu konzumenta" te da "u slučaju otkrivanja zlouporabe studentske isprave odgovornost snosi vlasnik studentske isprave".


foto: MojFaks

Pregledavajući brojne oglase na društvenim mrežama ustanovljeno je da se danas prosječna cijena X-ica kreće od 1000 do čak 1700 kn, dok su studentske isprave stanovnika Zagreba povoljnije, što je i logično jer je na njima manji mjesečni iznos. Cijene X-ica nisu fiksne pa često na ponuđenu cijenu možete predlagati manju ili čak sami ponuditi cijenu koja vam odgovara. No, znatno se primjećuje da su cijene X-ica enormno porasle u zadnjih nekoliko godina. Do prije dvije godine, X-ica 2. razine mogla se ilegalno kupiti po duplo manjoj cijeni (otprilike 500 kn) no danas.

...Za ovu iskaznicu još niste čuli: Htjela kupiti iksicu pa se osramotila...


foto: MojFaks

Kupuju oni koji nemaju, ali i oni koji imaju, ali im subvencija s jedne X-ice nije dovoljna


Najpoželjnija je X-ica razine 2 jer njome ostvarujete pravo na 3 obroka dnevno. Pri tome, korisnici takvu ispravu rado nazivaju \'vanzagrebačka\'. Među osobama koje kupuju X-ice, velik je broj onih koji ih kupuju jer im njihova nije dovoljna, odnosno jer im je subvencija premala što nam potvrđuje i naš sugovornik. "Međutim, mislim da je to postalo k\'o i sve kod nas, takozvana laka lova. Ako želite konzumirati 3 obroka u danu, u sva 3 ćete ostati gladni. A ako pak jednom pojedete normalno, dnevni limit bit će vam prazan i nećete imati mogućnost još jednog normalnog obroka", govori nam ovaj student.

...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


Cijene X-ica nije  nam mogao prokomentirati jer, kako kaže, nikada nije kupovao iskaznice već je uz svoju koristio i one kolega i prijatelja koji se nisu hranili u menzi, ili su imali više subvencije. Tako je znao "peglati" i do četiri X-ice.


foto: Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - "Sava"

Unatoč nezakonitim radnjama mnogi se ipak odlučuju na kupnju X-ica. Ako ste i vi među studentima koji odluče krenuti tim putem, svakako u obzir uzmite sljedeće stvari:

...Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više...


* Obratite pozornost na razinu iksice koju kupujete ovisno o vlastitim potrebama. Podsjetimo: 

Među studentima je najtraženija razina 2...foto: screenshot@srce.unizg.hr

* Kod primopredaje X-ice, prvotno provjerite radi li X-ica te nakon toga platite. U tekućoj su se godini mnogi susreli s brojnim prevarama kod kupovine X-ica stoga povećajte dozu opreza!

* Nadalje, provjerite s dotičnom osobom datum trajanja prava na subvenciju kako bi uistinu dobili punu uslugu koju ste i masno platili. Poželjno bi bilo da na X-ica prava imate do kraja tekuće akademske godine. 

* Pripazite na cijenu! Unatoč brzom i enormnom porastu cijena u zadnjih godinu dana, svejedno se u moru oglasa može pronaći isplativija X-ica za koju ne morate \'iskeširati\' 200 eura.

...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


* Kontrole iskaznica rijetke su, ali ipak postoje. Kako doznajemo od naših sugovornika, rijetko koja teta na blagajni menze provjerava odgovara li lice na X-ici vašemu, a nebrojane iskustva kažu nam i da studenti na blagajni istu iskaznicu daju kolegama ili "žicaju" od drugih studenata ako ih iznenadi manjak subvencije. Unatoč ovome, postoje i suprotna iskustva. Nakon otvorenja nove menze u Varaždinu, neki su se studenti iznenadili jer su tete na blagajnama provjeravale odgovara li X-ica osobi koja njome plaća.


foto: screenshot@Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - "Sava"

Kako god, opreza nikad dosta pa ako se i uputite u ovu nezakonitu avanturu, imajte na umu ovih nekoliko stvari kako biste bezbrižno uživali u svim pogodnostima koje pruža X-ica. 

V.S.
Foto: Shutterstock
Još vijesti