V.K. u Nakon predavanja

U ovom domaćem SC-u ne strahuju od poskupljenja: 'Nećemo dizati cijene domskog smještaja'

Inflacija se zavukla u sve pore društva, pa je i strah od podizanja cijena stanarina studentskih soba sasvim opravdan. No, iz Splita javljaju kako do toga neće doći.

16. veljače 2022 13:48
Solarni paneli, Bruno Bušić

Solarni paneli, Bruno Bušić Foto: MojFaks

Unazad nekoliko mjeseci svačiji je novčanik osjetio inflaciju. Nedavno smo prenosili kako je riječki Autotrolej već najavio poskupljenja za građane koji se služe javnim prijevozom, iz ZET-a su nam javili kako "postoji potreba za novim analizama", kad je trošak karata za javni prijevoz, a među njima i studentskih pokaza, posrijedi.

Zbog poskupljenja energenata, svatko tko se na vrijeme okrenuo prirodnim i obnovljivim izvorima energije potencijalno će izbjeći ovaj udarac na novčanik, a među njima je Studentski centar Split.


>>>Od jeseni skuplji studentski pokaz u ovom sveučilišnom gradu: Nova cijena nije sitnica<<<


Smještaj za studente Sveučilišta u Splitu koji dolaze iz udaljenijih mjesta osiguran je na tri lokacije: studentski dom "dr. Franjo Tuđman" na Kampusu s raspoloživih 600 mjesta, studentski dom "Bruno Bušić" na Spinutu s 425 mjesta te hostel "Spinut" s 220 mjesta. Njihov raspon cijena ovisi o razini komfora: od 490 kuna pa do 790 kuna.


solarni paneli, BB, SC Split solarni paneli, BB, SC Split Foto: Foto: Studentski centar Split/MojFaks

Solarni paneli na krovu / Foto: Studentski centar Split


S obzirom na to da se projekt Studentskog centra Split, u kojem se okreću "zelenoj budućnosti" bliži kraju, upitali smo ih kako će se postavljanje solarnih panela na krovu renoviranog studentskog doma "Bruno Bušić" potencijalno odraziti na cijene stanarine studenata.


>>>'Šuškanja' o poskupljenju u menzama sve su glasnija: Evo što ministar Fuchs kaže o tome<<<


Očekuju rast troška električnih energenata, ali ne znaju koliki


"Raspon cijena studentskog smještaja po osobi se kreće od 490 kuna do 790 kuna, ovisno o razini komfora. U ljetnim i zimskim mjesecima tri splitska doma potroše od 230.000 do 250.000 kuna električne energije. U svibnju 2021. došlo je do drastičnog rasta cijene električne energije. Cijena je porasla za gotovo 70 posto. Uz porast cijene energenata, Studentski centar u Splitu je ljetos klimatizirao sve sobe u domu na Kampusu stoga očekujemo rast troška električnih energenata, ali ne možemo još precizno znati o kolikom je rastu riječ", javljaju nam iz Studentskog centra Split.


solarni paneli, BB; Sc Split solarni paneli, BB; Sc Split Foto: Foto: Studentski centar Split/MojFaks

Foto: Studentski centar Split


"Zasad nemamo planove dizati cijene"


SC Split koristi i ostale energente. "Uz električnu energiju, Studentski centar u Splitu kao energente koristi i zemni plin i lož-ulje, ali trošenje takvih energenata nastojimo smanjiti. Zasad nemamo planova dizati cijene smještaja za studente u domu", javljaju pozitivne vijesti.


solarni paneli SC Split solarni paneli SC Split Foto: Foto: Studentski centar Split/MojFaks

Foto: Studentski centar Split


Uz navedeno, iz SC-a se trude i educirati studente kako štedjeti energiju. "U svim sobama smo zalijepili naljepnice s uputama za uštedu električne energije i vode i planiramo još dodatno raditi na edukaciji studenata o važnosti uštede tih resursa", tvrde.


>>>Hrvatske šume traže čak 10 studenata: Ako vam je dosta učenja i grada – trk u šumu po džeparac<<<


solarni paneli, SC Split solarni paneli, SC Split Foto: Foto: Studentski centar Split/MojFaks

Foto: Studentski centar Split


Srećom, krenuli su i na projekt "zelene budućnosti". "Okončan je projekt postavljanja solarnih panela na krovove domova. Oni još nisu u pogonu, ali uskoro krećemo u finaliziranje ovog projekta. Obnovljive izvore energije vidimo kao budućnost opskrbljivanja domova električnom energijom, a kad taj projekt zaživi, troškovi električne energije će biti manji pa s time studenti neće biti suočeni s potencijalnim povećanjem cijene studentskog smještaja", poručuju za kraj.

Još vijesti