Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Za bolji rezultat na ispitima – uči manje!

Profesor Marty Lobdell 40 godina je predavao psihologiju na koledžu Pierce u Washingtonu. Za to vrijeme razvio je posebnu metodu učenja koja razbija neke od stereotipa u koje svi vjerujemo. Ne moraš učiti satima i da – moraš pisati bilješke...

16. ožujka 2015 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

1. Uči kraće, ali češće (slično kao s obrocima)

Umjesto da satima pokušavaš naučiti svu silu informacija, najbolje je učiti po 25-30 minuta nakon čega treba uslijediti pauza. Nakon ovog perioda opada sposobnost pamćenja pročitanog i zapravo je jalov trud i dalje se prisiljavati na učenje. Izađite van, pozabavite se nekom drugom aktivnošću koja će odmoriti vaš mozak i skrenuti vam pažnju od materije koju učite. Učite u vremenskim intervalima po 25-30 minuta, umesto po nekoliko sati bez prestanka. Nakon pauze – bit će vam lakše nastaviti s pamćenjem.

2. Mjesto za učenje je također važno

Mjesto za učenje mora biti udobno i namjenjeno isključivo tom poslu. Nemojte učiti u krevetu, ispred tv-a ili na mjestu gdje inače odmarate jer na taj način pogrešno "kondicionirate" mozak.

3. Postoji razlika između prepoznavanja i sjećanja

Prepoznavanje podrazumijeva da ćete se nečega prisjetiti samo uz pomoć određenog "okidača". Zeznuto je što vam taj okidač možda neće upaliti na ispitu (zbog drugačijeg ambijenta, konteksta...) stoga se bolje tijekom učenja koncentrirati na pamćenje. Provjerite nakon učenja koliko se toga sjećate – iscenirajte izlazak na ispit i razmislite o pitanjima. Na koliko ih možete odgovoriti? Možete li samostalno i suvislo govoriti o temi, bez gledanja u skripte i bilješke?

4. Bilješke su važne

Postoje brojne metode i tehnike pisanja bilježaka, a svakome odgovara neka druga. Bitno je na predavanjima hvatati bilješke, a ako vam to baš i ne ide, uvijek možete nakon predavanja lijepo usustaviti i oblikovati to što ste zapisali (uostalom, tako ćete ponoviti gradivo). Ako su bilješke pregledne, lakše ćete se snaći u njima.

5. Uči tako da možeš podučiti nekoga drugoga

Ukoliko nekome možete prenijeti ono što ste učili – uspjeli ste! To je pouzdan znak da ste naučili gradivo.

6. Samo čitanje materijala nije dovoljno!

Koristite SQ3R metodu (istraživanje, pitanje, čitanje, izlaganje, ponavljanje) kako bi aktivno “upijali” informacije. Samo čitanje nije dovoljno.

7. Sve naučeno podijelite u dvije kategorije: činjenice i koncepti

Činjenice su vrste informacija koje najlakše "ispare" iz mozga stoga ih je odlično pamtiti pomoću nekih mnemotehnika. Koncepti (ideje) su poput ljepila koje sve elemente šire slike drži na okupu, a što je najznačajnije za učenje. Uvijek treba u obzir uzeti kontekst, a ne "štrebati" izolirane činjenice i podatke na pamet.

Za više informacija pogledajte video.



Još vijesti