Anja Z u Nakon predavanja

Za nju SEEN je ništa! Ovoj studentici profesori IGNORIRAJU mailove već mjesec dana: Kolege dijele SAVJETE što treba učiniti!

Postoji li nešto gore od jednosmjerne komunikacije?

16. prosinca 2020 14:20
Mail

Mail Foto: Shutterstock

Mnogo prije nego što je zaživjela nastava na daljinu, studenti su iskusili nemogućnost stupanja u kontakt s profesorima, asistentima i drugim djelatnicima fakulteta. Najčešće baš onda kada su nam užasno potrebni.

Tijekom akademskog obrazovanja, značajan dio komunikacije s profesorima odvija se putem e-maila. Bilo da se dogovaraju konzultacije, šalju radovi za vježbe, komunicira s mentorima ili imamo dodatnih pitanja i nedoumica u vezi gradiva, profesori i asistenti, prema silabusima, dostupni su nam, ako ne uživo, barem putem e-mailova. Međutim, iskustvo na terenu pokazalo je da to često nije baš tako. 


...Ništa gmail ili hotmail: Na ovom domaćem fakultetu profesori smiju ignorirati vaš mail ako ste ga poslali s privatne adrese...


Studenti bi odgovore na svoje upite znali čekati i tjednima, dok bi neažurnost profesori i asistenti često opravdavali velikom količinom posla koju imaju, te ne stignu svima na vrijeme odgovoriti. Na kraju, najčešće nam bude bitno da odgovor stigne, pa i tri tjedna prekasno.

Otkako se nastava prebacila na daljinu na većini fakulteta, susret s profesorom uživo je lutrija. Preporuka je da se sve stvari koje mogu obaviti online putem tako i riješe, tako da su studenti danas praktički i osuđeni na "ganjanje" profesora putem e-maila. A većina zna koliko je to težak posao.


...Od neodgovaranja na mail do zaboravljanja konzultacija: 6 situacija s profesorima zbog kojih čupate kosu...


Jedna studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, u grupi na Facebooku, požalila se kolegama kako već dulji vremenski period ne može doći do profesora i asistenata, te upitala za savjet.

"Što kad ti skoro svi profesori/asistenti u posljednjih mjesec dana ignoriraju mejlove? Help!", napisala je studentica (identitet poznat redakciji).

Kako za portal MojFaks studentica dalje govori, u posljednjih mjesec dana nitko joj ne odgovara na mailove.

"Znalo se nekad dogoditi da pošaljem profesorima nekakav upit pa me ignoriraju, ali u posljednje vrijeme se bome učestilo. Nije u pitanju samo jedan kolegij, znali su me ignorirati iz više njih. Dobila sam nedavno koronu pa sam propustila štošta na faksu, a trebali su mi poslati termine za nadoknadu. Eto nažalost nisu", govori naša sugovornica.
 
Studenti u grupi na Facebooku, imali su spremne savjete za prvu pomoć. Tako su se pojedini našalili:"Napravi mail swatkaasistentica69@hotmail.com i pošalji s njega", a ako to ne upali, da se javi na sindikatprofesora@gmail.com.

Možda ide u SPAM?


Pojedine kolege su napisali da pošalje s domene svog fakulteta, jer ako šalje s privatnog maila možda im sve odlazi u spam. Također, savjetuju da se obavezno javi prodekanima za nastavu ili voditelju godine, a neki su joj naveli i primjer e-maila.

"Pošalji ponovno s: Nisam sigurna jeste li primili mail, (tako nešto) i u cc prodekana za nastavu", posavjetovali su je. Drugi dodaju ako ništa, uvijek je tu pokušaj poziva na fiksni broj ili pronalazak onih koji ne odgovaraju na Facebooku.

Naša sugovornica, govori nam da se na njenom faksu nastava online održava tek 2 tjedna, te osvrćući se na savjete kolega ističe da još uvijek nije ništa slala prodekanima za nastavu. 


...Endemske vrste s fakulteta: Tipovi profesora koje ćeš susresti tijekom studiranja...


"Čekam još par dana pa onda, jer možda je do mog maila, možda im idem direktno u spam pa ni ne mogu pročitat", kaže nam, te dodaje da im je jučer poslala i sa PBF maila, pa će vidjeti kako će i to proći.

"Ne znam, razmišljam se da im se počnem javljati na Merlin", kroz smijeh nam govori što je sve u stanju poduzeti ako situacija s ignoriranjem se nastavi.

A kakva je situacija kod vas, kuliraju li vas profesori?